Bedri Baykam: İçim Parçalanıyor

Tarihler: 13 Ekim 2010 Çarşamba ~ 24 Kasım 2010 Çarşamba

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi

Adres: Bağdat Cad. Haldun Taner Sok. No:11 Caddebostan İstanbul İstanbul

Telefon: 0216 386 29 49

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 13, 2010 ~ Kas 24, 2010

Bedri Baykam’ın “İçim Parçalanıyor” isimli sergisi 13 Ekim 2010 Çarşamba günü, Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılıyor. Sponsorluğunu “Teknik Yapı”nın üstlendiği serginin açılışına Kadıköy Belediye Başkanı Sayın Selami Öztürk de katılacak.

Baykam “İçim Parçalanıyor” serisinde, çağdaş sanat aracılığıyla ülkemizin yaşadığı büyük gerilimi ve Cumhuriyet’e yönelik ağır tehditleri gözler önüne seriyor. Atatürk’ten, Mumcu`ya, Mehmet Haberal’dan, İlhan Selçuk’a, İsmet İnönü`den, Perinçek, Balbay veya Tuncay Özkan’a kadar, önemli tarihsel ve siyasi imgeler; soyut ve kavramsal sanatla iç içe…

Baykam çok “boyasal” bir sanat geçmişine sahip olmasına ve Yeni-Dışavurumcu akımın dünyadaki ilk öncülerinden biri olmasına karşın, gerek kolajlarında gerek mekan düzenlemelerinde gerekse son dönem 4-D işlerinde, özellikle 1980’lerin ortasından bu yana yoğun olarak siyasal sanat ekseninde işler üretmiş bir sanatçı.

Özellikle 1987’de yaptığı “Demokrasinin Kutusu”ndan bugüne kadar gerçekleştirdiği büyük dönemsel sergilerde, 27 Mayıs Devrimi’nden (1990: 555k Sergisi), 68 Kuşağına (1987 "68`li Yıllar"), Kurtuluş Savaşı`ndan (1994: "Kuva-yi Milliye"), Özal döneminin karanlığına(1988: İç Manzaralar 2.Bölüm), Küba devrimine kadar (1999, Küba Devriminin 40. Yılı ve Che) onca farklı ve kapsamlı politik konuyu cesaretle ve kararlılıkla irdeleyen Baykam, bu kez Türkiye’nin kanayan yarasına ve somut gerginliklerine parmak basıyor.

Son dönemlerde kamu vicdanında farklı kesimlerden insanlarda bile büyük rahatsızlık yaratan Ergenekon davalarının mağdur aydınları da, Baykam’ın “İçim Parçalanıyor” serisinin içinde yer alan önemli simgelerden.

İki veya üç yıldır hangi gerekçeyle özgürlüklerinden mahrum edildiğini bilmeyen yazarlar, akademisyenler, gazetecilerin neden olduğu acı ve tepki, yalnız Baykam’ın değil, her duyarlı vatandaşın "içini parçalayabilecek" bir olgu. Bu doğrultuda Baykam, izleyicileri resimlerde de kırık ve herkesi sivri köşeleriyle kesip kanatmaya hazır olan ayna yüzeylerinde, kendi görüntüleriyle yüzleşmeye davet ediyor. Hiç kimsenin “Ben bilmiyordum, bu benim işim değil, ben politikadan anlamam” demeye hakkı olmadığını vurguluyor.

Sanatçı böylece son yapıtlarında, demokrasi ve laiklik mücadelesine Mustafa Kemal ile birlikte başlayan ve bugüne kadar süren tüm mücadele çizgisini bir araya getirmiş oluyor. Baykam için, boyanın tokluğu, yoğunluğu, taşıdığı iç gıcıklayıcı dalgalanmalar yapıt yüzeyinde birleşerek, bu acı veren gerilim hattının buluştuğu ana sahne haline dönüşüyor.

Soyut sanat, kavramsal sanat ve siyasal sanatın buluştuğu "İçim Parçalanıyor" serisi, Baykam`ın üç yıldır ürettiği 4-D işlerinden sonra sergilenecek yeni tualleri. 4-D`lere paralel olarak son iki yılda yapılan bu işlerden yalnız ikisi geçen yıl, Berlin`de Akademie Der Künste`de yapılan "EŞZAMANLILIK-KOŞUTLUK-KARŞITLIK" adlı sergide görüldü. Bunun dışında her biri ilk defa sergilenecek.

"İçim Parçalanıyor" sergisinin diğer yarısı da 21 Ekim-1 Aralık 2010 tarihleri arasında Taksim`de Piramid Sanat`ta izleyicilerle buluşacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT