Bertrand Ivanoff - Tütün Fabrikası Işıklandırılıyor

Tarihler: 23 Nisan 2011 Cumartesi ~ 20 Mayıs 2011 Cuma

Yer: Tarihi Tütün Fabrikası

Adres: Üsküdar, Sultantepe Mahalessi, Eski Tütün deposu Paşalimanı Caddesi No: 64 İstanbul İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 23, 2011 ~ May 20, 2011

Fransız sanatçı Bertrand Ivanoff’un işleri geniş ölçekli ışık enstelasyonları ve halka açık mekanlarda sanat projelerinden oluşuyor. Rusya, Fransa, New York, Dublin ve Belçika’da gerçekleştirdiği bir çok sanat eserinin ardından, Türkiye’deki köklerini ve ilişkilerini keşfeden sanatçı son bir kaç senedir İstanbul’da yaşamakta. Mardin’de yapılan ilk bienalde işini sergileyen sanatçı İstanbul’da da 2009’daki İstanbul Bienali sırasında Borusan Sanat Merkezi desteğiyle eski Park Otel’in tepesine dikey ışık enstelasyonları kurdu.

Sanatçının şehirde keşfettiği yeni alanlardan birisi de Üsküdar iskelesine yakın mesafede bulunan eski Tütün Fabrikası.

19. yy dank alma bina sayısız miktarda talihsiz olaya direnmiş ancak günümüzde geriye sadece dış cephesi kalmıştır. 10-15 metre uzunluğunda düz ve renkli neon ışık çubukları, karkasa dönüşmüş olan duvarlara yaslandı ve yeni bir mimari bakış yaratıldı. Yerden gökyüzüne uzanan bu ışık bariyerleri, geçmişin gücünden geleceğe keşifsel bir yolculuk sunuyor.

İstanbul’un kentsel dokusu içerisinde halen ayakta olan ve Akdeniz’in endüstriyel gelişimi ve zengin ticaretine tanıklık etmiş bir kaç yapıdan birisi olan Üsküdar’daki Tütün Deposu, sanatçının bu neon ışık yerleştirmesiyle 20. Yy endüstrisine göndermede de bulunuyor.

Zaman içerisinde bu fabrika fonksiyonelliğini yitirmiş ve caddenin kenarında tek başına terkedilmiş durumdadır. Bu onlarca ışık çubukları ve yansıttıkları renkler mekanın ve içindeki boşluğun doldurulmasını, bu inanılmaz güzellikteki alanın yeniden kentsel dokudaki yerini göz önüne koymaktadır.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti desteğiyle Çekül Vakfı ve Bureau des Compétences Marsilya birlikteliğinde gerçekleştirilen bu proje, 23 Nisan 2011 ve 20 Mayıs 2011 tarihleri arasında görünür olacak. Enstelasyonun ışıkları her gün saat 19:00 den 23:00 e kadar açık kalacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT