Dagmar Göğdün Resim Sergisi

Tarihler: 15 Aralık 2008 Pazartesi ~ 31 Aralık 2008 Çarşamba

Yer: Odakule Sanat Galerisi

Adres: İstiklal Cad. No: 142/1 Odakule Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 251 46 31

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 15, 2008 ~ Ara 31, 2008

DAGMAR GÖĞDÜN Resim Sergisi

İSO-Odakule Sanat Galerisi, 31 Aralık 2008`e kadar “DAGMAR GÖĞDÜN Resim Sergisi”ni konuk ediyor.

Dagmar Göğdün, tehlikedeki güzelliklerimizi korumak için yola çıkmış bir çevre savaşçısı ve dünyadan yok olan her bir bitki için çok büyük üzüntü duymakta. Almanya doğumlu sanatçı kırk yıldan fazla zamandır yaşadığı Türkiye’nin Avrupa`nın en zengin florasına sahip ülkelerinden birisi olduğuna inanıyor ama ilgisizlik, yanlış yerleşim politikası ve diğer nedenlerle bu ender floranın her geçen gün yok olmakta olduğuna şahitlik etmekten de büyük üzüntü duyuyor. Bu gerçek sanatsal yapıtlarını etkiliyor ve her yeni sergisinde bu problemi vurgulamaya çalışıyor.
Sanat eleştirmeni Ümit Gezgin’e göre Dagmar Göğdün salt bir çiçek estetiği var etmiyor. O bunun çok ötesinde bir gerçekliği görselleştirmenin ve onu fotorealizmin tanımlanmış sınırları içinde işlemenin zorlayarak; bir tür ekolojik ve bireysel estetik serüvene çıkıyor.

Dagmar Hanım bir minyatür sanatçısı gibi, oya işler gibi, bir laborant, bir bilim adamı gibi tual karşısında günler-haftalarca en ince detayına kadar incelediği, birlikte yaşadığı, etkilendiği bu eşsiz bitkileri, bu küçük yaratıkları büyük boyutlarda en ince ayrıntıları ile resmederek onların gerçek güzelliklerini vurgulamak, seyredenlerde doğanın eşsiz güzelliğine, zenginliğine duyarlılığı, farkındalığı, sevgiyi, saygıyı pekiştirmek istiyor.
Endemik çiçekler belki gerçekte yeryüzü coğrafyasından anbean yok oluyorlar ve daha çok da Türkiye’ye özgü bir doğasal gerçekliğin bütünlüğünü oluşturan bu güzelim canlılar, yok olmanın eşiğinde bir sanatçının büyülü parmakları ve evrensel coşkusuyla ekolojik ve olabilen bir varoluş boyutuna taşınıyorlar.
Güzel görüntülerin arkasında varılmak istenen esas amaç ülkemizin, dünyamızın var olan güzelliklerine sahip çıkmamız için bir uyandırma-hatırlatma hizmeti ve hediyesi. Ona göre her bir çiçek renk ve şekil açısından eşsiz bir uyum örneği. Sanatçının sergisindeki yapıtlarını gören her insanın doğadan, doğanın bu eşsiz canlılarındaki ahenkden etkilenmemesi, imrenmemesi, aynısını uygulamak, yaşamak istememesi mümkün değil.

Dagmar Göğdün bu sergisinden elde edeceği geliri TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI’na bırakma kararı almış, nedeni ülkemizde gençlerimizin eğitimine verdikleri katkıdan ve Anadolu’da zor koşullar altında yaşayan insanlarımız özellikle gençlerimiz ile büyük şehirlerde yaşayanlarımız arasındaki şanssız farkın giderilmesindeki çabalarından çok etkilenmesi. Ona göre eğitimli insan kendi ulusuna, ırkına, doğaya ve hayvanlara daha duyarlı olur, hepimizin bu uğurda yapacağı çok katkı olacağı inancında olan sanatçımızı takdir etmemek mümkün değil.

Sanatçı Hakkında: Türkiye’ye gelmeden önce Meksika, İspanya, Luksemburg`da yaşayan, İngilizce ve İspanyolca tercüman-muhabir olarak çalışan Dagmar Göğdün Istanbul’a geldiğinde sanat aşığı Nejat Eczacıbaşı ile çalıştı, eşi ile tanıştı, Türkiye’de kaldı. Eşinin Rotary Klüp başkanlığı döneminde Türkiye` nin entellektüel yanını Dünya’ya gösterme kararı alarak birlikte Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi asistanlarının çalışmalarını içeren bir sergi organize ettiler. Bu sergi daha sonra Frankfurt ve Viyana`da sergilendi. Daha sonra güzel sanatların büyüsünden kopamayan sanatçı Mimar Sinan Üniversitesi`nde misafir öğrenci olarak eğitim gördü, değerli sanatçı-hocalardan ders aldı, ülke içi ve dışında kişisel sergiler açtı, karma sergilere katıldı, eserleri Türkiye, Avrupa ve Amerika’da evleri, iş yerlerini, koleksiyonları süslüyor ve her görende farkındalığı artırıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT