Desen Halıçınarlı Resim Sergisi

Tarihler: 29 Aralık 2009 Salı ~ 09 Ocak 2010 Cumartesi 29 Aralık 2009 Salı

Yer: Enka Sanat Galerisi

Adres: Sadi Gülçelik Spor Sitesi, İstinye-İstanbul İstanbul

Telefon: 0 212 276 22 14–15/209

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 29, 2009 ~ Oca 9, 2010

Bu sergi “Enka Okulları Sanat Bölümü” tarafından düzenlenmektedir.

Resmine konu olan İstanbul’a, çatı katlarında oturduğundan mıdır bilinmez, hep yukarıdan bakmıştır. Belki de asıl kaos -çarpık kentleşme- insanların ruhunda başladığından; başını kente, kimsenin bakmadığı ya da görmediği - göremediği çatılara çevirmiştir. Kiremitler, artık olmayan yeşilin kontrastı kırmızılarla, piyanonun tuşlarına tek tek dokunur gibi renkleniyorlar. Çatılar ve antenlere yüklenen kimliklerin yanı sıra “gökyüzü”, sıradan ve plastik olarak tamamlayıcı olmaktan öte “boşluk” gibi görünüp aslında her şeyi içine alan ve resminin büyük bölümünü oluşturan bir öğe olarak çıkıyor karşımıza…

Yeryüzündeki bütün renkleri, beyaz-mavi gökyüzüne yediriyor, saklıyor. Dinamik; deseni kaybetmeden ve boya katmanlarına boğmadan nefes almasını sağlıyor resminin ve gökyüzünün.

“Büyük kaos” denilen kentte, yan yana dizilmiş binalar hiçbir zaman bakmadığımız çatıların oturduğu kaideler aslında. Kent; Freud’un “fantezi kenti” gibi yıkılmadan varlığını aynen sürdürerek değil, birbirlerinin yerini alarak oluşuyor ne yazık ki. Acımasız ve arsız “insan”, yaşadığı düzlemde; keşfettiği, yenilediği, yıktığı “kenti”ni tekrar tekrar yapıyor. Freud’un olanaksız gibi görünen bu fantezisine en yakın ve eşsiz tek kent “İstanbul” aslında. Yıkılsa da altta kalan atalarla, yıkılmadan üst üste konan yapılarla yaşıyor bu kent. Sonu gelmeyen bir ilham kaynağı... Kentin karşısında tüm çıplaklığıyla duran insan da kimi zaman resmine birer eleman olarak katılır. Çoğu insanın arabeskleşmiş “kaos” kavramı olarak tanımladığı bu kentteki “çarpık yapılar” onu rahatsız etmekten öte, resmine birer birey olarak giren imgelerdir. Bu oluşumu, içinde kullandığı figürlerde de bazen çıplaklığa, bazen de onu hayata taşıyan yorgun kentin ayaklarıyla resmediyor. Arkası bize dönük figürleri kente döndürüyor aslında. Bizlere yüzlerini yavaş yavaş dönecek olan “kentin insanları” önce dışa dönüp, sonra bencil hayatlarına devam edecekler.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT