Detay

Detay

Tarihler: 06 Nisan 2016 Çarşamba ~ 12 Mayıs 2016 Perşembe

Yer: BLOK art space

Adres: Faik Paşa Caddesi No:22 D:2 Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 292 83 82

Faks: 0212 243 24 00

Web: http://blokartspace.com/

E Posta: info@blokartspace.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 6, 2016 ~ May 12, 2016

Sanatçılar: Andrea Facco, Burak Dikilitaş, Buşra Tunç, Cansu Çakar, Emin Mete Erdoğan, John von Bergen, Marco Di Giovanni, Sadık Arı

“Algılayamadığımız küçük detaylar her şeye karar verir.”
― W.G. Sebald, Vertigo

“Detay” sergisi sekiz sanatçının kaçırdığımız, kaçırmak istediğimiz, görmezden geldiğimiz, göremediğimizi düşündüğümüz tüm detaylara farklı açılardan yaklaştıkları bir incelemedir. Detayı bir teknik olarak da ele alabilen bu sanatçılar, izleyicileri görünenin ötesine çağıran işler üreterek, günümüz sanatında eser ile izleyici arasındaki mesafeyi kapatmaya çalışıyorlar. Detay sergisi daha çok üretim sürecinin kendisine yoğunlaşan, farklı teknikler kullanan bu sekiz sanatçının ele aldıkları detayları inceleme biçimlerine de odaklanıyor. Bu sayede her bir sanatçının kendi “detay” yorumları da serginin ana hattını oluşturuyor.

Detay, bir kafa haritasını ve bir cetveli gerekli kılar. Tıpkı bir kaç yüz bin galaksinin yüz metreye altmış beş milimetre bile olmayan bir açıklıktan görüntülendiği bir Hubble derin uzay fotoğrafı gibi.
Burak Dikilitaş

‘Detay’ ölçeksizdir. Gözlemci ve gözlenen arasındaki mesafe, detayın anlamını değiştirir ve detayı sorgulatır. Mikroskoptan bakılan ile teleskoptan bakılan her iki durum da detayı tanımlar. Makro ölçekte uydu görüntüleri yeryüzündeki imgeleri gözlemci için detaya dönüştürür; mikro-makro dünya, algı olarak benzer noktadan okunur. Detayın anlamı yakınlık-uzaklık ilişkisi üzerinden tarif edilebilir mi? Gözlemcinin imgeye arasındaki mesafeye göre kurduğu ilişki sorgulanabilir mi?
Buşra Tunç

Önemsiz görünen bir detayı gösterebilmek için bütünü atmak, yani yorganı yakıp pirenin resmini yapmak, özü anlamlı kılmak için rehber olabilir. Her bir detay, pratikte bütünün sonsuz miktarda yeniden üretimini sunduğu için kıymetlidir.
Cansu Çakar

Her şeyin yeniden başlayacağı zaman… En küçüğün kuralları ile en büyüğünkiler arasındaki ilişkiyi çözmüş, her şeyin teorisini bulmuş bir aklın şekillendirdiği dünya nasıl olurdu?
Emin Mete Erdoğan

“Şeytan ayrıntıda gizlidir” söyleyişi en büyük projenin bile en küçük parçalarının başarısına bağlı olduğunu anlatır. Bana göre sanat eserlerindeki detaylar sanatçının imzasıdır; kişinin odağının bir saniyeliğine bile olsa kaymasına ve yeni bir deneyimin “meta” seviyeye ulaşmasına izin verir.
John von Bergen

Bir şeyin detayı her zaman başka bir şeydir; gittikçe derine inip maddenin özüne ulaşıncaya kadar detayın detayı keşfedildiğinde içinde yaşadığımıza benzer büyük bir dünyanın kapıları açılacaktır. Burada ise kendi içindeki etkileşimleri düzenleyen bir diğer fiziksel yasalarla karşılaşılır.
Marco Di Giovanni & Andrea Facco

İşlerimin çoğunda konu ne olursa olsun doğayla bir bağlantı kurmayı seviyorum. Doğanın kendisi de oldukça karmaşık olduğundan işlere de bu detay olarak yansıyor. Doğayı taklitten çok onu anlayıp onun gibi işlemeye çalışıyorum; tekrar etmeyen asimetrik, her biri kusurlu ama bir şekilde kusursuza evrilen detaylar görüyorum doğada, bununla birleşmeye çalışmak yaratım sürecini bir meditasyona çeviriyor.
Sadık Arı

Sergi ile görünmeyen sınırları, detayların fark edilmesiyle oluşan yeni alanları, ışığın kırılma noktalarında yarattıklarını, Francis Bacon’ın göz bebeğini, tozun içinde biriktirdiklerini, uzayın derinliklerini ve birbirine geçmiş, dikkatlice bakılmaz, bakmaya vakit ayırılmaz ise ayırt edilemeyecek tüm detayları birlikte incelemeyi hedefliyoruz.

Nisan ayı süresince sanatçıların katılımları ile kendi “detay” teknikleri ve ele aldıkları ana konuları BLOK art space’de farklı günlerde buluşarak tartışmaya açıyoruz. Sergi, 6 Nisan – 12 Mayıs 2016 tarihleri arasında BLOK art space’de gezilebilir, herkesi bekleriz.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT