Günseli Kato - Gelenek Şimdi

Tarihler: 17 Mayıs 2011 Salı ~ 30 Haziran 2011 Perşembe

Yer: Galeri G-Art

Adres: Harbiye Mah. Kadırgalar Cad. No:3 Maçka İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 296 08 76

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 17, 2011 ~ Haz 30, 2011

Günseli Kato`nun AÇEV yararına tasarladığı yeni sergi, sözü acil toplumsal ihtiyaçlar arasında geçmesine alışık olunmayan bir talebi dile getiriyor.

Gelenek Şimdi, geleneksel Doğu sanatına güncel gözle bakarak minyatürü yeniden ele alıyor. Sanatçının klasik saray minyatürleri üzerine çalıştığı yıllardan beri aklında olan minyatür güncellemesi projesinin temelinde, geleneksel sanatların ancak günün taleplerini karşılaması durumunda yaşayabileceği fikri yatıyor. "Minyatür sanatı geçmişin ustalarının başyapıtlarının kötü kopyalarını yaparak yaşatılamaz" diyen Kato, minyatürden öğrenecek birçok soyutlama yöntemi bulunduğunu ve bu dalın güncel sanatlar için zengin bir ilham kaynağı olduğunu vurguluyor.

Gelenek Şimdi, bu düşüncenin somut bir karşılığını sergiliyor. Hepsi de minyatürlerin iki boyutlu dünyasından çıkmış olan şaha kalkmış atlar, uçuşna melekler, kükreyen aslanlar, yüzen balıklar, patlamış şakayıklar, bir figür türbülası oluşturuyor ve birbirlerinden ödünç aldıkları tezhip desenlerine bürünerek, ait oldukları yüzyıllarla bugün arasında köprü kuruyorlar.

Kato`ya göre durum acil. "Geleneksel olanı geçmişteki haliyle bırakmak onu yok olmaya terk etmek anlamına gelir. `Gelenek Şimdi` derken, bu aciliyete dikkat çekmek istedim. Minyatürü hemen şimdi, daha da geç kalmadan dönüştürmeli, yorumlamalı ve yeniden üzerinde düşünmeliyiz. Aksi takdirde işlevini bitirmiş, bugünün sanat anlayışında yeri olmayan bir hal alacak. Gelenekle övünebilmek için minyatürü şimdiye uyarlamalı, türetmeli ve tüketmeliyiz" diyor ve ekliyor: “Gelenek Şimdi, bir estetik belleğe sahip çıkma projesi.

Gelenek Şimdi isimli sergi 17 Mayıs – 30 Haziran 2011 tarihleri arasında Salı dışında her gün saat 11:00 – 19:00 arası gezilebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT