İnci Eviner - Kırık Manifestolar

Tarihler: 17 Eylül 2011 Cumartesi ~ 30 Ekim 2011 Pazar

Yer: Galeri Nev

Adres: İstiklal Cad. Misir Apt. No:163 Kat: 4 D: 23 Beyoğlu İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 252 15 25

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eyl 17, 2011 ~ Eki 30, 2011

İnci Eviner, 2011 başında Paris Modern Sanatlar Müzesi’nde düzenlenen kişisel sergisinde gösterdiği Kırık Manifestolar’ı 17 Eylül’den itibaren İstanbul’da sergiliyor. Haldun Dostoglu’nun düzenlediği ve Nazlı Gürlek küratörlüğünde hazırlanan sergi yakın bir gelecekte “Nesrin Esirtgen Koleksiyonu” mekanına dönüşecek olan Mısır Apt. 5. Katta açılacak.

Kırık Manifestolar sergi mekanını kıskançlık, haset, şefkat, aşk, eğlence, cinsellik, şiddet, terör, cinayet, umut ve utancın göz önüne serildiği ve izleyiciyi hem görsel hem zihinsel hem de duygusal açıdan kavrayıp içine çekiveren sürreel bir sahneye dönüştürüyor.

Sergide, izleyiciyi sanatçının güncel olaylardan, arşivsel ve tarihi belgelerden esinle çizdiği çini mürekkebi desenler karşılıyor. Ana mekanda ise üç ekranlı ve onbeş metre uzunluğundaki epik video yerleştirmesi Kırık Manifestolar (2010) yer alıyor. Göçmenler, Şiddet ve Gösteri adlı üç bölümden oluşan bu epik peyzaj İstanbullu izleyicinin sanatçının Harem (2009), Yeni Vatandaş (2009) ve Kızlar Avrupa`da (2010) adlı video çalışmalarından tanıdığı kendine özgü görsel dilin, sanatçının kendi deyişiyle ``hareketli resim`` arayışının son durağı. Videoda, karanlığın içinden sergi mekanına doğru diziler halinde uzanan tedirgin edici, merak uyandırıcı ve baştan çıkarıcı çok sayıda hareketli figür yer alıyor. Sürekli hareket eden ve şekil değiştiren bu varlıklar, yaşamlarımız üstünde egemenlik kuran iktidar düzenini, serbest bırakılan yaşam enerjisiyle bozguna uğratıyor.

Bilinçle bilinçaltını, psişik olanla kamusal olanı, temsil edilmiş olanla henüz temsil edilmemiş olanı birleştiren bu ``kırık manifestolar``, hukuksal veya ataerkil toplum düzenlerinin kurulu davranış biçimlerini askıya alıyor; kurulu düzenleri kırılma noktasına doğru itiyor; yeni varoluş biçimlerinin imkanlarını araştırıyor.

Temsil sistemlerinin, tarihin, mekânın, ideolojinin, kültürün ve kimliğin insanın ve özellikle de kadının öznel varlığını hapseden kalıplarından özgürleşmeye çalışan birey, Eviner`in yirmi yılı aşkın pratiğinde sürekli bir mesele oldu. Eviner, her türlü iktidar biçimini tanımlayan rasyonel düşüncenin karşısına irrasyonel olanı, bilinçaltına ait olanı koyarak direniş için imkanlar aradı. Kırık Manifestolar yirmi yıllık arayışı yeni bir boyuta taşıyor.

Eviner, her video işinde olduğu gibi bu kez de bir ses tasarımcısıyla beraber çalıştı. Portekizli prodüktör/müzisyen/DJ João Pedro Veloso Rodrigues`in Kırık Manifestolar projesi için geliştirdiği ``sound`` köpek havlamaları, kahkahalar, bağrışlar gibi çevresel sesleri de içeren ritmik, hipnotize edici, yer yer neşeli, yer yer tedirgin edici bir tasarım.

İnci Eviner, Türkiyeli çağdaş sanat pratiği içinde kendine özgü sanatsal dilini daima korumuş bir isim. 1956`da Ankara Polatlı`da doğmuş olan Eviner İstanbul`da yaşıyor ve çalışıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi`nde resim lisansı ve doktorası yaptı. Son dönem kişisel sergileri arasında Paris Modern Sanatlar Müzesi (2011); Whitechapel Gallery, Londra (2009); MAC/VAL, Vitry-Sur-Seine (2009); Fransız Kültür Merkezi, İstanbul (2008); Monique Goldstrom Gallery, New York (2004); Diyarbakır Sanat Merkezi (2003); Rockefeller Foundation Bellagio Center, Bellagio (2000); Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi (2000) ile Galeri Nev İstanbul ve Ankara`daki çeşitli sergiler sayılabilir. Son dönemde Bonnier Konsthall, Stockholm (2010); Busan Bienali (2010); Philadelphia Müzesi (2010); TANAS, Berlin (2010); Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Viyana (2010); ARTER, İstanbul (2010); National Museum of Woman in the Arts, Washington DC (2010); Cer Modern, Ankara (2010); Martin-Gropius-Bau, Berlin (2009); Palais des Beaux-Arts, Lille (2009); Westfälischer Kunstverein, Münster (2008); santralistanbul, İstanbul (2007); Deutsche Guggenheim, Berlin`de (2007) grup sergilerine katıldı. Eviner, Galeri Nev İstanbul tarafından temsil edilmektedir.

Yakın bir gelecekte “Nesrin Esirtgen Koleksiyonu” olarak açılacak yeni mekanda düzenlenen “İnci Eviner – Kırık Manifestolar” sergisi 17 Eylül – 30 Ekim tarihleri arasında Mısır Apartmanı 5. katta izlenebilir.

Sergi Pazar/Pazartesi hariç hergün 11:00 – 18:00 arası açık olacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT