Kadim Çağlardan İzler Sergisi

Tarihler: 16 Aralık 2013 Pazartesi ~ 25 Mayıs 2014 Pazar

Yer: Sadberk Hanım Müzesi

Adres: Büyükdere Piyasa Cad. No: 27- 29 Sarıyer İstanbul

Telefon: 0212 242 38 13-14

Faks: 0212 242 03 65

Web: http://www.sadberkhanimmuzesi.org.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 16, 2013 ~ May 25, 2014

Türkiye’nin ilk özel müzesi olarak ziyarete açılan Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi geçici sergi programı dahilinde, 6 Aralık 2013 - 25 Mayıs 2014 tarihleri arasında, "Kadim Çağlardan İzler, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu" adlı sergiyi sanatseverlerle buluşturacak. Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi, “Sadberk Hanım Müzesi Arkeoloji Bölümü’nün yaklaşık 7000’e yakın eserden oluşan koleksiyonunun, Geç Neolitik Çağ’dan Bizans Dönemi sonuna kadar Anadolu’da birbiri ardına yaşamış uygarlıklara ait maddi kültür varlıklarının kronolojik olarak izlenmesine imkân sağlıyor” dedi.

Sadberk Hanım Müzesi Arkeoloji Bölümü kuruluşunun 25’inci yılı onuruna koleksiyonları arasından seçtiği ve yapılmış oldukları dönemlere ışık tutan 150 adet seçkin taşınabilir kültür varlığını, Kadim Çağlardan İzler adlı sergide sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide yer alan 150 adet eser, Sadberk Hanım Müzesi Arkeoloji Bölümü koleksiyonunun kronolojik bütünlüğünü en iyi şekilde yansıtmak üzere seçildi.

Hülya Bilgi, “Geç Neolitik Çağ’dan Bizans Dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşamış uygarlıklar gözler önüne seriliyor”
Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi, Sadberk Hanım Müzesi Arkeoloji Bölümü’nün yaklaşık 7000’e yakın eserden oluşan koleksiyonunun, Geç Neolitik Çağ’dan Bizans Dönemi sonuna kadar Anadolu’da birbiri ardına yaşamış uygarlıklara ait maddi kültür varlıklarının kronolojik olarak izlenmesine imkân sağladığını söyledi. Hülya Bilgi, Sadberk Hanım Müzesi Arkeoloji Bölümü, zaman içinde gerek yurt dışı müzayedelerinden satın alınan nâdide eserlerle, gerekse kayıtlı koleksiyonların devri ile zenginleşmeye devam ettiğini kaydetti.

Anadolu medeniyetleri sergide hayat buluyor
Hülya Bilgi sergide; Hacılar kültürüne ait kaplar, taş aletler ve heykelcikler ile Geç Neolitik ve Erken Kalkolitik Çağ'da Göller Bölgesi; idoller, gaga ağızlı testiler ve tunç silahlar ile Erken Tunç Çağı'nda Batı ve Orta Anadolu'nun Yortan, Troia, Alacahöyük kültürleri; çivi yazılı tabletler, mühürler ve sunu kapları ile Orta ve Geç Tunç Çağı'nda Asur Ticaret Kolonileri, Hitit ve Miken kültürlerinin yer aldığını ifade etti. Hülya Bilgi, “Bunun yanı sıra; çömlekçilik ve kuyumculuk sanatının örnekleri ile Demir Çağı'nda Urartu, Frig ve Lidya krallıkları; zengin form ve bezeme çeşitleriyle Geometrik Dönem'de Karia kültürü; mitoloji ve kahramanlık konularının işlendiği siyah ve kırmızı figürlü Attika çömlekleri ile ise Arkaik ve Klasik Dönem kültürlerine yer verildiğini belirtti. Hülya Bilgi sözlerini şöyle sürdürdü: “Sergide ayrıca; Hellenistik Dönem’e ait altın takılar, pişmiş toprak figürinler, kalıp yapımı kırmızı astarlı çömlekler; Roma Dönemi’ne ait heykel sanatı örnekleri, cam kaplar ve takılar ile son olarak Ortaçağ’ın Hristiyanlık inancı ve Roma sanatının geleneklerini harmanlayarak kendine özgü bir sanat anlayışı geliştirmiş olan Bizans Dönemi‘ne ait maden eserler öne çıkartılmıştır” dedi.

Sadberk Hanım Müzesi 33’üncü yılını geride bırakıyor
14 Ekim 1980 tarihinde Türkiye’nin ilk özel müzesi olarak ziyarete açılan Sadberk Hanım Müzesi bu yıl otuz üçüncü yılını tamamlıyor. Sadberk Koç’un özenle Türk ve İslam eserlerini bir araya getirmesi ile oluşan koleksiyon, başlangıçta müze koleksiyonunun nüvesini oluşturmuş ve zaman içerisinde hîbe veya satın alma yoluyla müze envanterine giren eserlerle birlikte gayet zenginleşti. 1983 yılında vârislerinden satın alınan Hüseyin Kocabaş Koleksiyonu ile müze envanterine, Türk ve İslam dönemine ait eserlerin yanı sıra arkeolojik eserler de dahil edildi. Türk ve İslam eserleri, 19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olan ve “Azaryan Yalısı” olarak adlandırılan tarihi yalıda, arkeolojik eserler ise bu yalının bitişiğinde yer alan ve başarılı bir restorasyondan sonra 1988 yılında ziyarete açılan “Sevgi Gönül Binası”nda sergilenmeye başlanmıştır.

Sergi katalog haline de getirildi.
“Kadim Çağlardan İzler” sergisinde yer alan eserler ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bir katalogda da sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Katalog, müze uzmanları Senem Özden Gerçeker ile Deniz Uygun tarafından hazırlanmıştır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT