Kamil Masaracı Karikatür Sergisi

Tarihler: 02 Kasım 2010 Salı ~ 02 Aralık 2010 Perşembe

Yer: ENKA Dr. Clinton Vickers Sanat Galerisi

Adres: Enka Vakfı, Sadi Gülçelik Spor Sitesi, İstinye İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 276 05 45 / 124

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 2, 2010 ~ Ara 2, 2010

22. ENKA Kültür Sanat Kış Etkinlikleri, 2 Kasım – 14 Aralık 2010

Kamil Masaracı Karikatür Sergisi

Kamil Masaracı: 1950 yılında Antakya`da dünya nüfusuna katkı olsun diye doğdu. Bi süre matematik ve fizik okuduktan sonra İ.Ü.Orman Fakültesi`ni bitirdi. Ani sayılabilecek bir kararla karikatüre başladı. Birçok dergi ve gazetede çizdi. Almanya`ya gitti. Die Tageszeitung ve Der Kassenarzt’da çizdi.
Yurt içi ve yurtdışında 50`ye yakın kişisel sergi açtı. Çocuklar için Bocuk ve Keyfibol tiplerini yarattı. Bu işler olurken ulusal ve uluslararası ödüller almayı ihmal etmedi. Bunlar arasında Çağdaş Gazeteciler Derneği`nce dokuz kez, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce üç kez “Yılın Karikatürcüsü” ödülleri, tüm dünya basınında çıkan karikatürler arasında “Birincilik Ödülü” (Jezz Dergisi-Yugoslavya 1989), 3.Youmiuri Karikatür Yarışması “The Winner” ödülü (Japonya 1981) bulunuyor.
TRT`nin kültür programlarına “Yürüyen Çizgiyle” karikatürler çizdi. Metin yazarlığı yaptı. Karikatürcüler Derneği başkanlığına seçildi.(1996) Animasyon çalışmalarında bulundu.
1985`ten bu yana Cumhuriyet`te çizen Masaracı şimdilerde Çizgilik, Kültürçizik ve İzlenimler isimli köşelerinde karikatürleri yayımlanıyor. İki albümü var. Çamurla oynamaya başladı (Milattan Sonra-1999). Espri’nin yüksek ateşe dayandığını kanıtladı. Seramiklerini (Seramiki) Ankara’da sergiledi (M.S.2000). Eczacıbaşı Vitra Seramik Sanat Atölyesi’nde karikatür tiplerinin seramik heykelleri yapıldı ve İstanbul’da sergilendi(2003).
“Karikatürlü Ev” projesiyle Türkiye`de bir ilke imza atarak Karaburun (2008) ve Milas (2010) Karikatürlü Ev`lerinin yapılmasına öncülük etti. FECO (Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu), IFJ (Uluslararası Gazeteciler Federasyonu) ve AIPS (Uluslararası Spor Yazarları Birliği) üyesidir.

Görüşler:
MELİH AŞIK: İki nokta arasındaki en kısa çizgiye `doğru` denir. İki nokta arasındaki en kısa anlamlı çizgiye ise `karikatür.` Bu tanımın kanıtı Kamil Masaracı`nın çizgileridir.
ERDAL ATABEK: Sözlerin ses çıkaramadığı bir toplumda çizginin sesini duyuran bir sanatçı. O sade figürlerin ardındaki insani karmaşanın usta kalemi. Bizi bize anlatan...
ALİ ULVİ ERSOY: Masaracı “Ne”yi “Nasıl” söyleyeceğini biliyor. İkisini birden becerebilen sanatçı sanıldığı kadar çok değildir.
SEMİH BALCIOĞLU: Karikatürümüzün en ilginç ve oturmuş çizgilerinden biri de kuşkusuz Kamil` in çizgileridir. Kamil Masaracı’nın günlük çizmesiyle yaşantımız daha da zenginleşti.
FERRUH DOĞAN: Kamil Masaracı yalın simgesel tiplemeleriyle insanın ve toplumun çelişkilerini kendine özgü bir ‘çizgi mizah’la sergiliyor.‘Tip’lere dikkatle bakın hepsini tanıyacaksınız.
TURHAN SELÇUK: Masaracı ‘grafik mizah’ın koşullarına uyumlu az çizgi, az yazı yolunu seçmiştir. Yani güç ama doğru olanı seçmiştir. Kendine özgü çizgi dünyası içindeki bu yolda her gün birbirinden güzel karikatürler sunan Masaracı’yı candan kutlar.
TAN ORAL: Yaşamın karmaşası içinde gözden kaçan günlük sorunlar Masaracı`nın duru çizgileriyle her gün göze çarpar duruma geliyor.
NEZİH DANYAL: Yaşadığımız ekonomik kargaşa içinde insancıllığın neredeyse kaybolduğu bir ortamda Kamil Masaracı zarif ve sevimli çizgileriyle insani ilişkileri bıkmadan usanmadan o kadar içtenlikle ve özgünlükle yakalıyor ki izlenmesine doyum olmuyor.
AYDIN BOYSAN: Kamil Masaracı yalnız ve yalnız iki çizgiyle, bazen de iki sözcük de ekleyerek bizi engin düşünce ufuklarında dolaştırmasını biliyor. Aklın sanatı olan çizgili mizahı ile bize mutluluk veriyor.
SELÇUK ALTUN: Çizgilerinin konuşlandığı gazete köşesine şevkle odaklanırım. Anti-karakterlerinin edebiyat, sanat ve müzik karşıtı söylemlerini okurken karelerine girip onları boğazlıyasım gelir.
ATAOL BEHRAMOĞLU: Karikatür sanatı, bence tıpkı şiir gibi, özleştirme sanatıdır. Buna belki özetleme değil fakat özetin de özetini yapabilmek, bir başka deyişle de çizgiyi imgeleştirme denebilir. Kamil Masaracı çizimi imgeye dönüştürüyor. Karikatür sanatıyla şiir sanatının kesiştiği bir yerde gerçekleştiriyor çizimlerini.
OKTAY EKİNCİ: Karikatür denince aklınıza ne gelirse, “gelmeyenler” Kamil Masaracı demektir. Çünkü hiç kimse “kendi” halinin de karikatür olduğunu düşünmez; ta ki Masaracı’nın o “kim bu?” dedirtemeyen tipleriyle baş başa kalıncaya kadar.


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT