Karşıdan Karşıya Sergisi

Tarihler: 23 Mayıs 2011 Pazartesi ~ 30 Ekim 2011 Pazar

Yer: SSM

Adres: Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 277 22 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 23, 2011 ~ Eki 30, 2011

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), ÇİMSA’nın ana sponsorluğunda, Ege’nin ortak tarihine iliskin çok değerli bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Karsıdan Karsıya- MÖ Üçüncü Bin’de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu isimli sergi, Türkiye müzelerinin yanı sıra Atina Milli Arkeoloji Müzesi, N. P. Goulandris Vakfı Kiklad Sanatı Müzesi’nden gelen eserlerden olusuyor. Sergide; Kiklad takımadaları ve karsı kıyısındaki Anadolu arasındaki iliskiler inceleniyor, benzesen, ancak bölgesel özelliklerini koruyan iki kültürün öyküsü dile getiriliyor.

İki ülke müzeleri arasındaki ilk isbirliğinden doğan sergi, 23 Mayıs - 30 Ekim 2011 tarihleri arasında İstanbullularla bulusuyor. Atina Milli Arkeoloji Müzesi, N. P. Goulandris Vakfı Kiklad Sanatı Müzesi gibi dev koleksiyonlara sahip müzelerden ödünç alınan eserler, Anadolu’daki buluntular ve Türkiye’deki 15 müzeden seçilen koleksiyonlarla birlikte ilk kez sergileniyor. Ege’nin tarihte olduğu gibi yeniden bir barıs denizi haline gelmesi mesajını da içeren sergi, toplam 340 eseri kapsıyor.

Sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Kiklad sanatıyla ilgili bir sergi düzenleme ve karsılığında Sabancı Osmanlı hat koleksiyonunu Atina’da sergileme düsüncesi iki yıldan bu yana Atina’daki N.P. Goulandris Vakfı Kiklad Sanatı Müzesi ile Müzemiz arasında görüsülmekteydi. Ancak Müzemizde ağırlayacağımız ve sadece Kiklad adaları buluntularından olusacak bir serginin bu uzak geçmisle ilgili anlatılacakların sadece bir tarafını olusturacağı, öykümüzün yarısının da karsı kıyıda, komsu Batı Anadolu’daki aynı dönem buluntularında aranması gerekliliği de düsüncelerimizi sürekli isgal etti.

Bu uzak zaman diliminde var olan karsılıklı iliskiler, ticaret ve kültür alısverisinin günümüzde izlerini aramak ve sergimize tasımak arzusunu Atina Kiklad Sanatı Müzesi Müdürü Prof. Dr. Stampolidis’in de paylasması sonucunda sergimizin konsepti de belirlenmis oldu. Ortak geçmisimizin günümüze kadar kalabilen verilerini sunarken, bu örneğin uzun yılların önyargı tortularını asmaya ve bu geçmisten beraberce gurur duymaya bir davet olmasını arzu ettik.” dedi.

Sergi için uzun zamandır Nazan Ölçer ile beraber çalısan , N. P. Goulandris Vakfı Kiklad Sanatı Müzesi Müdürü *icholas Stampolidis de, “’Karsıdan Karsıya - MÖ Üçüncü Bin’de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu’ isimli sergi, ziyaretçileri zaman ve boslukta bir yolculuğa çıkarıyor. Sergiyle, son 100 yılın bilimsel arkeolojik arastırmalarından elde edilen en iyi ve en etkileyici bulgular ilk kez bir arada sergilenecek. Sade formlarının kazandırdığı estetik değerleriyle Picasso, Brancusi ve 20. yüzyılın diğer önemli sanatçılarına ilham veren soyut biçimli beyaz kristalimsi mermer Kiklad idolleri gibi sanat eserleri bu sergide olacak. Eserler, Asyalı çağdaslarının ürettiği ve iki uygarlık arasındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koyan kilden masrapa, çanak çömlek, silahlar, günlük araç-gereçler ve hatta mücevherlerle birlikte ilk kez Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenecek...” dedi.

İki ülke arasındaki iliskilerin ve dostluğun güçlenmesi sürecinde önemli bir rol oynayacak serginin ana sponsoru ÇİMSA Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu da, böyle önemli bir sergiye sponsorluk yapıyor olmaktan duydukları mutluluğu ifade etti. Hacıkamiloğlu; “Sektörünün öncü kuruluslarından biri olarak, ürünlerimizle insa edilmis yasam yapılarının dayanıklılık ve sağlamlığı kadar, yapıların estetiği konusundaki duyarlılığa da önem veriyor ve destek olmak istiyoruz. Çimsa olarak bu bağlamda kültür, sanat ve eğitime yönelik projelere destek veriyoruz. Bu çerçevede Sakıp Sabancı Müzesi’yle birlikte çalısmaktan mutluyuz. Geçmiste de Hat Sanatı Sergisi`nin Đspanya`da sergilenmesiyle ilgili bir ortak çalısmamız olmustu. Ege uygarlıklarının tarihi mirasını ve binlerce yıllık estetiğini yansıtan `Karsıdan Karsıya sergisine de benzer bir sekilde destek olmayı sosyal sorumluluğumuz olarak kabul ediyoruz.”seklinde konustu.

Sergi, Anadolu ve Yunanistan’daki medeniyetlerin MÖ Üçüncü Bin’e uzanan etkilesimini anlatarak, kültürlerarası diyaloğa katkıda bulunmayı hedefliyor. Ege’nin iki yakasındaki 5000 yıllık ticari ve kültürel iliskinin gözler önüne serildiği sergide, Erken Tunç Çağı’na ait Kiklad sanatından örneklerin yanı sıra; heykelcik, seramik ve bronz aletlerin de aralarında bulunduğu pek çok buluntu yer alıyor.

Sergiyle İlgili...

Aslına uygun insa edilmis 14 metrelik bir Kiklad teknesi modeli, serginin en dikkat çekici parçalarından biri olarak öne çıkıyor. Sergiye dahil edilen modelle, uzun yıllar Ege Denizi’nin iki yakasını bulusturan tek ulasım aracı olan teknelerin, iki kültürün etkilesimi üzerindeki etkisi ve önemi vurgulanıyor. Tekneler, Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Arastırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülen “Kiklad Tekneleri Canlandırma Projesi” kapsamında hazırlanıyor. Üretiminde hiçbir yapıstırıcı ve çivi kullanılmayan tekneler, halatlarla birbirine bağlanan tahtaların suya girince siserek kenetlenmesi mantığından hareketle, aslına uygun olarak insa ediliyor.

Anadolu ve Yunanistan’daki medeniyetlerin ticari ve kültürel iliskilerini gözler önüne seren sergi, iki ülke müzeleri arasındaki ilk isbirliği olması nedeniyle, Ege’nin iki yakasında da simdiden büyük heyecan yarattı. Açıklandığı günden beri, Yunanistan televizyonlarının ana haber bültenleriyle yüksek tirajlı gazetelerinde sergiyle ilgili haberlere genis yer verildi.

Serginin küratörlüğünü Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ile N.P. Goulandris Vakfı Müzesi Müdürü Prof. Dr. Nicholas Stampolidis birlikte gerçeklestirdiler.

Sergide, ziyaretçileri iki etkileyici siir karsılıyor. Ünlü Yunan sair Odisseus Elytis’in “Ege Üstüne” siiri ile Melih Cevdet Anday’ın “Teknenin Ölümü” siirinden parçalar, sergiye ilk adımını atan sanatseverleri selamlıyor.

“Karsıdan Karsıya- MÖ Üçüncü Bin’de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu” sergisi, “Bizantion’dan Đstanbul’a - Bir Baskentin 8000 Yılı” sergisinin de mimarı olan, uluslararası pek çok ödül almıs Çek mimar Boris Micka tarafından projelendirildi. Bilimsel açıdan kapsamlı içeriğinin yanı sıra, Micka imzasını tasıyan mekân tasarımı ve kurulumu, serginin görsel açıdan da farklılasmasını sağlıyor. Micka, serginin en etkileyici parçalarından olan Kiklad tekne modelinin sergilenmesinde, teknenin denizdeymis gibi gözükmesi için 4 adet dev projektör kullanarak su efekti yarattı.

ÇİMSA ana sponsorluğunda gerçeklestirilen sergiye, Akbank eğitim sponsoru, Bergen Fine Arts Logistics ve Türk Hava Yolları tasıma sponsoru, Turgut ilaç ve Monte İda katalog sponsoru olarak destek veriyorlar.

Sergiye paralel olarak, Kiklad ve Anadolu coğrafyasını, kültürünü tanıt tanıtmayı amaçlayan eğitim ve atölye çalısmaları da düzenlenecek.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT