Küratörle Sergi Turu ve Sanatçı Evi

Tarihler: 30 Temmuz 2016 Cumartesi ~ 30 Temmuz 2016 Cumartesi 30 Temmuz 2016 18:00

Yer: Pera Müzesi

Ücret: - 40.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Meşrutiyet Cad. No.65 Tepebaşı Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 334 99 00

Web: http://www.peramuzesi.org.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Tem 30, 2016 ~ Tem 30, 2016
Pera Müzesi Mario Prassinos’un doğum gününün 100. yıldönümünü, sanatçının doğduğu semt olan Pera’daki evine bir sergi turu düzenleyerek kutluyor.

Pera Müzesi’nin 25 Mayıs – 14 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği Mario Prassinos: Bir Sanatçının İzinde, İstanbul-Paris-İstanbul sergisinin küratör Seza Sinanlar Uslu eşliğinde gezilmesiyle başlayacak olan tur, sanatçının doğduğu ve çocukluğunun geçtiği evin ziyaret edilmesiyle devam edecek. Ziyaret, sergi hazırlık sürecine ait değerli bir keşif sayılabilecek bu evde sanatçının günlüklerinden ve yarı otobiyografik kitabı Dövmeli Tepe’den derlenen bir okumayla son bulacak. 

1922 yılında ailesiyle beraber İstanbul’dan ayrıldığında 6 yaşında olan ve sanatında çocukluğuna ve İstanbul’a dair imgeleri sıklıkla kullanan Mario Prassinos, bu döneminden günlüklerinde de bahsediyor. Sanatçının, sergi hazırlık sürecine ait değerli bir keşif sayılabilecek bu evine düzenlenen ziyarette, sanatçının günlüklerinden bir okuma gerçekleştirilecek. Etkinlikte katılımcılar Prassinos’un çocukluğunun geçtiği evin terasında, sanatçının çarpıcı yaşam öyküsünü, Türk Peyzajları başta olmak üzere birçok yapıtına ilham olan İstanbul’u ve eve dair belleğinde kalanları, sanatçının doğum gününde, kendi kaleminden ve dinleme fırsatı bulacak. 

“O limana her şeye karşın ötekilerden daha dikkatli ve daha ilgili bir turist olarak, orada geçirdiğim sürenin izlerini bulmak, bundan elli yıl önceki halimi selamlamak ve huzursuzluk ya da acı hissetmeden de ayrılmak üzere, bir yolculuktan sonra eve döner gibi girmek istiyorum. (…)  Sonra kalabalık büyük caddeye, oraya buraya savrulan tramvayların, ciyak ciyak arabaların ve şarkılar söyleyen satıcıların arasına gideceğim, doğduğum sokağı ve evi içgüdüsel olarak bulacağım, merdivenlerden daireye çıkacağım, kapıyı çalınca bir köpek havlayarak selamlayacak beni, kapıyı açacaklar, ben de şöyle diyeceğim: “Ben burada doğdum, merhaba, bağışlayın, tanışmıyoruz beyefendi, hanımefendi, yine de bizi birbirimize bağlayan bir bağ var, bu ev, yeri değişmemiş bu odalar, bu sapasağlam duvarlar, bu güzelce cilalanmış parke, arkadaşız biz, kardeşiz...”  Mario Prassinos, La colline tatouée (Dövmeli Tepe), Gallimard, Paris, 1983.

Seza Sinanlar Uslu hakkında
1973 doğumlu Sinanlar Uslu, orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde gördü. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde başlayan yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’ndeki Yüksek Lisans Programıyla sürdürdü. 2005-2006 yıllarında Suna ve İnan Kıraç Vakfı bursuyla Paris’te EHESS’te (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) araştırmacı olarak bulundu. 2008 yılında İTÜ Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nda tamamladığı “Pera’da Resim Üretim Ortamı 1844–1916” başlıklı tezi ile doktora derecesi alan Sinanlar, 2009 yılından bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Yönetimi Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır. Öncelikli araştırma konuları 19. yüzyıl Osmanlı dünyasında kültür ve sanat yaşamı, sanatçılar ve basındır.

Rehberli Tur Ücreti: 40 TL (Pera Müzesi Dostları için ücretsiz)

Etkinlikte Pera Müzesi’ndeki Mario Prassinos: Bir Sanatçının İzinde, İstanbul-Paris-İstanbul sergisinin gezilmesinin ardından sanatçının Serdar’ı Ekrem Caddesi’nde yer alan evi ziyaret edilerek evin terasında, sanatçının metinlerinden bir okuma gerçekleştirilecek. 

Pera Dostları’nın etkinliğe katılmak için 15 Temmuz tarihine dek resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden veya (0)212 334 99 24 numaralı telefondan rezervasyon yaptırması gerekmektedir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT