Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyon Sergisi

Tarihler: 25 Haziran 2014 Çarşamba ~ 24 Ekim 2014 Cuma

Yer: Pera Müzesi

Adres: Meşrutiyet Cad. No.65 Tepebaşı Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 334 99 00

Web: http://http://www.peramuzesi.org.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 25, 2014 ~ Eki 24, 2014

Kahve Molası Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni

“Kahvenin ab-ı hayat olduğuna şüphen mi var?”
Laedri

Pera Müzesi’nin koleksiyon sergilerinden Kütahya Çini ve Seramikleri, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e içecek kültürünün merkezinde yer alan “kahve”ye odaklanan tematik bir seçkiyle yenilendi: “Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni”.

18. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir zaman dilimi içinde Osmanlı sanat mozaiğinin önemli bir bölümünü oluşturan Kütahya Çini ve Seramikleri, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın da üç büyük koleksiyonundan birini oluşturur. Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonundan bir seçki ile hazırlanan “Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni” sergisinde 105 adet eser yer alıyor.

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, etrafında ritüeller şekillenmeye başlamış ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceleyen sergide; fincandan güğüme, ibrikten nargileye uzanan ve bu rutinlerin etrafında şekillenen eserler bulunuyor.

Kahvenin yanı sıra, 16. yüzyıldan itibaren gündelik hayatın değişiminde önemli rol oynayan ve bir anlamda Osmanlı’nın Sosyal Medyası olan kahvehaneleri de inceleyen seçki seramik sanatını günümüze dek yaşatan Kütahya’nın zengin üretimini yansıtıyor.

Kahve kültürünü ve Kütahya’da seramik üretimini ele alan, “Küçük Kitaplar Serisi” kapsamında “Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni” adlı kitap Haziran ayında kitapçılarda satışa sunuluyor.

Pera Müzesi, “Uzun Cuma” kapsamında her Cuma 18:00 - 22:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.

www.peramuzesi.org.tr

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT