Máximo González ‘Bir Şeye Cevap Niteliğinde Bir Şey’

Tarihler: 18 Mart 2011 Cuma ~ 28 Mayıs 2011 Cumartesi

Yer: Artane

Adres: Sanatkarlar Cad. Balaban Bey Çıkmazı Uzay Apt. No:1 Cihangir İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 249 25 63

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 18, 2011 ~ May 28, 2011

Arjantinli sanatçı Máximo González tedavülden kalkmış paralara yeniden hayat veriyor.

Artane, son 2 yıl içinde gerçekleştirdiği sergilerde ortak bir tema haline gelen “yeniden kullanım” ve “geri dönüşüm” fikirlerini temel alan eserleriyle Arjantinli önemli sanatçı Máximo González’e ev sahipliği yapıyor.

Máximo González, insanların yarattığı şeylerin kullanımı ve kullanışsız hale geldiklerinde nasıl atılabilecekleri üzerine düşünmemizi sağlıyor. Farklı enstalasyon ve objeler yoluyla, atılmış veya sembollerinden ve tarihlerinden arındırılmış materyallerle bizi yüzleştirerek bir yansıma egzersizine zorluyor. Onları yeni bir şey inşa edebilmek için birleştiriyor, kaybolmuş değerlerini en ince ayrıntısına kadar geri getiriyor ve yeniden harekete geçiriyor.

Para üretimi sırasında kağıt paraların kesilmiş kenarlarından yapılmış büyük kumaş parçaları görürüz. Bu çöpe atılacağı, yakılacağı veya endüstriyel bir işlemle geri dönüştürüleceği beklenen kenar parçalar –öyle olmaz- birleşir ve bir dokumaya dönüşür.

Tedavülden kaldırdığı diğer banknotlar, kendi özellikleri dahilinde (desen, numara, renk) parçalara bölünerek, bir ağacın görülebileceği bir kolaj için yeniden inşa edilirler; yaşamıyor gibi dursa da büyümeye mahkum, kışın dalları çıplak kalmış, ilkbaharda yeniden çiçek açacak bir ağaç…

Geçmişten gelen politik propaganda, doğanın ve geçen zamanın getirdiği süreçte bir sera görevi görür.

Bugünlerde çocuk eğitiminde geçersiz sayılan ama diktatörlük zamanlarında Latin Amerikalı çocukların eğitiminde kullanılan çizimler, duvarda yeniden hayat kazanır, devasa bir biçimde; ve animasyon tekniği sayesinde savaşa gitmeye hazır bir fare filosuna dönüşür.

1. Dünya Savaşı’ndan kalma bir borazan ve sanatçının ilk manzara resimlerini boyarken kullandığı bir yağ kutusundan yuvarlak, rengarenk meyvalarla dolu (aslında bunlar “sıfır”lardır) küçük bir dal büyümeye başlar.

Benzinin tükenmesiyle yakın gelecekte işe yaramaz hale gelecek olan otomobillerin içine, insanoğlunu besleyebilmek için meyva ve sebze ağaçları ekilir.

Tedavülden kaldırılmış, durdurulmuş herşey, varoluşun temel prensibi olan “hayatta kalma”ya bir yanıt niteliğinde; doğanın seyrine beklenmedik veya uygun bir şekilde yeniden harekete geçirilir.

Iván Buenader, Şubat 2011

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT