Mithat Şen - İstif

Mithat Şen - İstif

Tarihler: 18 Mart 2017 Cumartesi ~ 30 Nisan 2017 Pazar

Yer: Art On İstanbul

Adres: Meşrutiyet Cad. Bilsar Binası No: 90A, Şişhane Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 259 1543

Web: http://www.artonistanbul.com/

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 18, 2017 ~ Nis 30, 2017

Art On İstanbul, Tepebaşı’ndaki yeni mekânını, Mithat Şen’in 6 yıl aradan sonra İstanbul’daki ilk kişisel sergisi, “İstif” ile açmaktan mutluluk duyar. Sergi, sanatçının galeri mekânına özel ilk defa gerçekleştireceği “Yıldız Sistemine Dair” yerleştirme ve “İstif” serisinden farklı zamanlardan hiç görülmeyen işleri ile yeni üretimlerini bir arada sunuyor. Sergi Art On İstanbul’un Hanif Binası’ndaki yeni yerinde, 18 Mart - 30 Nisan 2017 tarihleri arasında görülebilir.

“İstif”, Mithat Şen’in erken dönemlerinde kurduğu ve geliştirdiği; kimi zaman bölünen kimi zaman bütün olarak, tuval üzerinde yahut şaselere gerilmiş derilerde gördüğümüz bedeni, yazıya dair bir kompozisyon odağında kuşatıyor. Yazının alışılagelmiş düzeninden çıkıp harflerin birbiriyle kurduğu boşluk-doluluk ve parça-bütün ilişkisi çevresinde düzenlendiği “istif”, forma ilişkin bir çeşitleme olmanın yanı sıra birimlerin bütüne ulaşmada aldıkları farklı aşamalara işaret etmesi bakımından da özel bir sistem kurar. Mithat Şen’in resimlerinde kullandığı 13 birim, bu seride, bedene dair bir alfabe gibi kodlanmış ve harflerin dizilişindeki denge ile parçadan bütüne ulaşma yolunda, tıpkı doğadaki gibi sonsuz okumalara olanak tanıyacak formlara açılmıştır.

Yazıda karşılaştığımız, bu coğrafyaya dair parça-bütün ilişkisi, mimaride, müzikte ve şiirde de izlenebilir. Kelimelerin mısrayı, mısranın beyiti, beyitlerin kıtayı ve kıtaların gazeli oluşturduğu şiir yapısında her birim, tek tek ve birbiriyle ilişki içinde kendi anlamlarını korurken bir araya geldiklerinde bütün bir anlam dünyası oluştururlar. Nihayetinde önemli olan, biçimin ve anlamın ustalıkla örtüşmesidir. Kalıpların sınırlandırdığı alanlarda oluşan disiplin, biçimdeki aşmanın olanaklarını arttırır. Tek başına bir harf, yanyana geldiği harflerle oluşturduğu kelime ve cümle, “istif” ile parçanın sonsuz kere, sonsuz biçimde bütüne ulaşabileceğini gösteren aşkın bir yöntem sunar. Bu yöntem, sanatsal bir kaygı ve üretim biçimi değil, varlığı anlama ve yorumlama meselesine bir yol teşkil eder.

Tekrardan mekân yaratan Mithat Şen’in beden “harfleri”, spiral bir devamlılıkla istifleniyor. Şeffaf dairelerin zemin oluşturduğu kompozisyonlarda da zeminden bağımsız parçaların birleşmesinde de harfler eğrisel bir alanın boşluğuna yerleşiyor. Parçaların arasındaki boşluklar, zemin algısını kurarken parçaların çizdiği eğriler, sonsuz bir zamanı imliyor. Konu, artık yazının okunması değil bütünün sezilmesidir. İzleyicinin parçaları kendi zihninde yerleştirme çabası, yerini parçayı bütün olarak algılamaya bırakır ve bu yeni bütün, biçimin zihni açmasının karşılığıdır. Alışılagelen biçimin her seferinde yeni baştan kurulması, -yıkım söz konusu değildir- hakikatin farklı biçimlerde yeniden söylenmesidir. Parçalarla ulaşılan her bütün, soyut olan Varlık algısının da yeniden inşasıdır. Kurulan bina, sönen bir ışığı yeniden yakmaya; mütevazı bir duyumsamaya davet eder.

Açık isimli şiirinde Behçet Necatigil, geleneğin biçim anlayışına dair bir anahtar: “Kurar yeni barınak, kullanıp aynı taşları”. Mithat Şen resminde tam da bu biçimde bir inşa eylemindedir. Kullandığı taşlar, yüzyıllar içinden süzülen bir mirasın terk edilmiş, unutulmuş parçalarıdır. Bu parçalar, mezar taşlarından halı motiflerine, çini düzeninden yazı istifine bize dair bir ortak duyuşun ifadesidir. İnşa edilen yeni barınak, tıpkı şiirde olduğu gibi anlamla gelecek bir dışavurumu hükümsüz bırakır ve biçimi, soyut ve mistik olanı açığa çıkarır. Bu noktada sanat yapıtı, mekân bakımından yeryüzü gibi sınırlı bir doluluğa, zaman bakımından gökyüzü gibi sonsuz bir boşluğa sahiptir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT