Murat Havan - Gün Dem Den Sergisi

Tarihler: 07 Nisan 2011 Perşembe ~ 30 Nisan 2011 Cumartesi

Yer: Ütopya Platform Sanat Galerisi

Adres: Bağdat Cad. Rüştiye Sok. No:2/3 Dilek Apt. Kızıltoprak Kadıköy İstanbul İstanbul

Telefon: 0216 414 11 87

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 7, 2011 ~ Nis 30, 2011

Sanatta toplumsal gerçekliği insani ilişkilerde; bireyin bireyle, bireyin toplumla, toplumun başka toplumlarla ilişkileri çerçevesinde görürüz.

Toplumsal gerçekçilik kendi başına bir sanat akımı olmaktan çok bir sanat anlayışıdır. Tarihsel bir olgu sürecinde burjuva toplumunun oluşmasıyla toplumsal yapı gereği gelişen sanat kendine özgü eğilimler gösterir. Gelişen teknoloji ve bilimlerin yanı sıra sanatsal yaratmanı...n nasıl geliştiğini izlerken ,toplumsal-yaşamsal gelişmeyi etkileyen siyasal ve toplumsal olayların eleştirildiğine de tanık oluruz. Eleştirel gerçekçi boyutta olan toplumsal gerçekçilik ise nesnel gerçekçiliğin üstesinden gelemediği sorunları diyalektik yöntem anlayışıyla sorgular.

Sanatçı Murat Havan, resimlerini ve seramiklerini olustururken gündemdeki olayları ve olaylardaki kişilikleri coğunlukla horoz simgesi ile görsellestirip izleyici ile paylasarak yapıtla bütünleşmemizi, bilgi yoluyla düşüncemize yeni ufuklar açıp, duygusallığımızı, özlemlerimizi, istemlerimizi birleştiriyor, izleyicinin varlık olgusuyla bütünleşiyor.

Havan, insana özgü yaşamı anlatıp, anlamlı olanları izleyene plastik değerlerle sunmaktadır. Burada insana bu bağlamda yaklaşan sanatçı için amaç, horoz figürünün dış görünüşüyle değil, dış görünüşüyle birlikte insanın düşüncesini, heyecanını, kızgınlığını, psikolojisini, korkularını, yaşamdaki mücadelesini adalet arayışını, yani yaşama bütün olarak sahip çıkılmasını istemektir.

Tabloları ile beraber seramik ve cam malzemeyi kullandığı yapıtlarında konu olarak hayatın gündeminden, insanların karşılaştıkları zorlukları ve ekmek kavgası mücadelesini, bunun gereği olarak yasal örgütlenmeleri, direnişlerine müdahaleyi, dalaşma diye haykırmasını duyuyoruz. Siyasal tutuklanmaları, yurtseverliği ve ulusal duyguları işlemesi bu yapıtları toplumsal gerçekçi sanat olarak nitelendirmemize yeterlidir.

Sanatla toplum arasında sıkı bir ilişki vardır. Toplumsal yaşamda sanatçı yaşama olan duyarlılığıyla ortaya koyduğu sanat etkinliğini topluma ve zamana, süreç içinde bir iz olarak bırakır, bırakmaya da devam edecektir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT