Naile Akıncı - Hesaplaşmalarım

Tarihler: 12 Ocak 2012 Perşembe ~ 04 Şubat 2012 Cumartesi

Yer: Evin Sanat Galerisi

Adres: Büyük Bebek Deresi Sok. No:13 Bebek İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 265 81 58

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 12, 2012 ~ Şub 4, 2012

Yaşayan Türk kadın ressamlarının "duayeni" konumunda olan, imzası "Eyüp" ile bütünleşen ve sanat ortamında Modern Türk resminin en güçlü peyzaj ressamlarından biri olarak nitelendirilen Naile Akıncı, bu kez “ Hesaplaşmalarım “ başlığı altında sunduğu son yapıtları ile 12 Ocak – 4 Şubat 2012 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi’ nde izlenebilir.

Akıncı, bundan önce, 2005 yılında yine Evin Sanat Galerisi’nde açılan 41. kişisel sergisi nedeniyle 2005 yılı “ Sedat Simavi Ödülünü “ görsel sanatlar dalında kazanmıştı.

Evin Sanat Galerisi’ nde 12 Ocak – 4 Şubat 2012 tarihleri arasında Cumhuriyet ile yaşıt ünlü bir kadın ressamımızın, Naile Akıncı’ nın 2009 – 2011 döneminde karışık teknik yöntemi ile oluşturduğu son yapıtları “ Hesaplaşmalarım “ başlığı altında sergilenecek. İlk Cumhuriyet kuşağının en güçlü kadın sanatçılarından biri olan ve geleneksel peyzaj anlayışını aşan özgün yapıtları ile Modern Türk resminin en güçlü peyzaj ressamlarından biri olarak nitelendirilen sanatçı; özellikle, yöresel atmosferin güçlü bir icra ile yansıtıldığı “ Eyüp Çeşitlemeleri “ ile tanınmakta ve bir anlamda imzası “ Eyüp “ ile özdeşleştirilmektedir.

Her sergisinde kişisel özelliklerini koruyarak kendini “ yenileyen “ ve risk almaktan asla çekinmeyen bir sanatçı kimliği sergileyen Akıncı, bu kez aralarında “ Eyüp Çeşitlemeleri”nin de yer aldığı son yapıtları ile birlikte; son otuz yıllık sanat yaşamı süresince oluşturduğu, ancak bugün “farklı“ bir gözle bakarak yeniden yorumladığı bazı yapıtlarını “ Hesaplaşmalarım “ başlığı altında izleyicilere sunmaktadır. Sanat yaşamı süresince resimle hesaplaşmalarını “ … yetmiş yılı aşan sanat yaşamımda kendi kendimle ‘ hesaplaşmalarımı ‘ sürdürürken, hep aşağıdaki iki sorunun yanıtını bulmaya çabaladım : Önceki yorumlamalarımla çelişkiye ve tekrara düşmeksizin, estetik açıdan bu konuyu veyahut yöreyi yeniden ve nasıl yorumlayabilirim ?

Konuyu kendi plastik dilimle yorumlarken, inandığım estetik değerleri nasıl aşabilirim ve kendi kendimi nasıl yenileyebilirim ? … “ tümceleri ile açıklayan Naile Akıncı; önceden oluşturduğu ve yeniden yorumlayarak “ Hesaplaşmalarım “ başlığı altında sergilediği yapıtları hakkında “ … geride yanlış değerlendirmelere neden olacak ve beni gereği gibi temsil etmeyecek yapıtlar bırakmak istemedim. “ demekte ve Prof. Dr. Erhan Karaesmen’ in deyimi ile “ … örnek alınacak harika bir davranış sergilemektedir. “

Yapıtlarında “ konuyu “ sadece bir hareket noktası olarak ele alan sanatçı, birbirleriyle estetik değerler bakımından bağlantılı, ancak mekana yüklenilen öznellikler açısından birbirlerinden farklı diziler oluşturan “ çeşitlemelerinde “ ; Turgay Gönenç’ in anlatımı ile “ … Peyzajı kişiselleştirerek, ona alışılmış peyzajın dışında geniş içerikler yüklemekte … “ ve 2005 yılı Sedat Simavi Ödülü gerekçesinde belirtildiği gibi “ … başta Eyüp olmak üzere sınırlı temalardan hareketle yaptığı resimlerde yalnızca tutarlı bir dil oluşturmakla kalmamış, geçici modalara ödün vermeksizin kendi kişiliği çevresinde ördüğü koza ile genç kuşaklara gerçek sanatçının ne olduğu konusunda örnek oluşturduğu … “ vurgulanmaktadır.

1938 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’ nin giriş sınavını kazanarak, Akademi’ nin orta kısmına kaydolan Naile Akıncı, Leopold Levy ve Zeki Kocamemi atölyelerinde çalıştı. 1943’ de, resim bölümü orta kısmından, 1952 yılında da, Yüksek Resim bölümü “ Zeki Kocamemi “ Atölyesi’ nden mezun oldu. İlk kişisel sergisini 1964 yılında İstanbul’ da açan sanatçı, o tarihten itibaren İstanbul, Ankara, İzmir, Atina ( 1989 ) ve Japonya - Niigata’ da ( 1997 ) 45 kişisel sergi açmış ve yurtdışında Bağdat, Viyana, Münih, Roma, Londra, Lefkoşa, Filadelfiya, New York, Amman, Rabat ve Casablanca’ da düzenlenen Çağdaş Türk Resim Sanatı Sergilerine katılmıştır.

Ayrıca, T.C. Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı kanalı ile seçilen yapıtlarıyla yurtdışında düzenlenen 14 uluslararası sergide ülkemizi temsil etmiş ve 1974’ de, Uluslararası X. Clermont – Ferrand Çağdaş Sanat Sergisi’ nde ve X. Vichy Bienali’ nde üst üste Uluslararası Büyük Ödüle, 1976’ da, XI. Vichy Bienali’ nde Jüri Özel Ödülüne, 1979’ da, Belçika Krallığının 150. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen Uluslararası Charleroi Çağdaş Sanat Sergisi’ nde “Kraliyet 1. Mansiyonu”na ve 1986’ da, XI. Uluslararası Troffeo Raffaello Sergisi’ nde 3.’ lük Ödülüne değer görülmüştür. Ve 1977’ de, üst üste kazandığı uluslararası ödüller nedeniyle, Fransa’ da Riom kentinde bulunan Mandet Müzesi tarafından düzenlenen “ Günümüzün Kadın Ressamları Sergisine “ ismen davet olunmuştur.

1988’ de 50. sanat yılı ve Türk Resim Sanatına katkıları nedeniyle, “ T.C. Kültür Bakanlığı Onur Ödülü “ ile ödüllendirilen sanatçı, 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ nin 120. kuruluş yıldönümü etkinliklerinde “ Akademi ruhunu günümüze taşıyan ve Türk Sanatına katkıda bulunan en kıdemli Akademililer “ arasında yapılan bir değerlendirme sonucunda Ferruh Başağa ile birlikte “ Onur Ödülüne “ değer görülmüş ve aynı yıl TÜYAP 13. İstanbul Sanat Fuarı’ nda “ Onur Sanatçısı “ seçilmiştir.

2005 yılında Evin Sanat Galerisi’ nde açılan 41. kişisel sergisi nedeniyle görsel sanatlar dalında Sedat Simavi Ödülünü kazanan Naile Akıncı’ nın, İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa Devlet Resim ve Heykel Müzeleri’nde, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Selçuk Yaşar Müzesi, Hacettepe Üniversitesi Müzesi, Japonya – Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi, Bolu ve Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerileri, Milli Kütüphane ve Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonları başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli resmi ve özel koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır.

Naile Akıncı’nın ‘Hesaplaşmalarım’ isimli sergisi 12 Ocak – 4 Şubat 2012 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT