Non Figuratif / Cemal Bingöl

Tarihler: 25 Eylül 2008 Perşembe ~ 02 Kasım 2008 Pazar

Yer: Galeri Selvin

Adres: Arnavutköy deresi sokak, No: 3 Arnavutköy- Beşiktaş İstanbul

Telefon: 0212 263 74 81

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eyl 25, 2008 ~ Kas 2, 2008
CEMAL BİNGÖL “NON-FİGÜRATİF” RESİM SERGİSİ
25 Eylül – 02 Kasım 2008

Galeri Selvin yeni sergi sezonunu Türk Resmi’nde soyut sanatın kilometre taşlarından Cemal Bingöl (1912–1993) sergisi ile açıyor. Sanatçıya ait non-figüratif yapıtlardan oluşan seçki, 25 Eylül- 02 Kasım 2008 tarihleri arasında sanatseverler tarafından gezilebilir.

1912’de Erzurum’da doğan Cemal Bingöl’ün ortaokulda resim öğretmeni Eşref Üren olmuştur. 1937 yılında Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirerek resim öğretmeni oldu. 1945’te yurt gezilerine katılarak Yozgat’a gitti. 1947’de Erzurum ve Ankara’da birer kişisel sergi açtı. 1948’de Paris’e giderek iki yıl Andre Lhote atölyesinde çalıştı. 1958’de İtalya’ya gitti. 6 ay kaldığı bu ülkede incelemeler yaptı.

Cemal Bingöl, resim çalışmalarının yanı sıra, sanat yazıları ve konferanslarıyla da Ankara’nın sanat yaşamında etkili olmuş bir sanatçıdır. Ayrıca resim eğitimi üzerine araştırmalar yapmıştır. Özellikle, çocuk resimleri üzerine kuramsal görüşlere ağırlık vermiş bir sanat eğitimcisidir. Yozgat Ortaokulu’nda öğretmenliği sırasında bu okul öğrencilerinin çalışmalarını 1943’te Londra’da sergilemiştir. Çocukta yaratıcılık ve görsel algı konusunda ‘Resim nedir?’ adında 1975’te yayınladığı bir kitabı da vardır.

Cemal Bingöl’ün resim öğretmeni olduktan sonra yapmış olduğu çalışmaları Eşref Üren’in etkisinde oluşturduğu gözden kaçmaz. Paris’e gitmeden bir yıl önce açmış olduğu (Ankara Devrim İlkokulu’nda) kişisel sergisindeki ve katılmış Olduğu 8. Devlet Resim Heykel Sergisi’ndeki yapıtlardan bu etkileşim ve benzer tavrı görmekteyiz. Böylece, Paris’e gitmeden bir yıl önce sergi açarak kendi resminin değişim sürecinde yenilikçi tavrını gösterme adımı atmış olur. Daha sonra Paris dönüşünde, Andre Lhote öğretilerinin bir savunucusu ve uygulayıcısı olacaktır. Etkilendiği ve inandığı kuşağın tavrını benimsemiştir. Resim öğretmeni Eşref Üren yıllar sonra açtığı bir sergi üzerine şunları yazmıştır: “.. Cemal Bingöl bu sergisini açmakla ilerisi için Paris’ten evvelki Cemal ile Paris’ten sonraki Cemal’in tanınması bakımından bize güzel bir mukayese imkânı da hazırlamıştır. Acele etmezsek bir yıl sonraki, mademki yaşıyoruz, bu farkı da gözlerimizle göreceğiz. Bingöl’ün resimlerinin tek bir kusuru varsa o da alımlı olmayışları, göze birdenbire çarpmayışlarıdır. Cemal portrelerinde plat bir resim anlayışına yer vermiş. Gölge ışığın gözü aldatan oyunlarını belli ki sevmiyor. Primitif bir zevke vurgun görünüyor. Portrelerde ifadeler çok canlı desen ritmik ve dekoratiftir. Şatafata kaçmayan renkler sağlam bir yapı içine rahatça yerleşivermişler, oturmuşlar. Her şey kıvamında, ne noksan, ne fazladır. Peyzajları, onlar da ölçülü biçilidirler. Heyecanın, resmin aleyhine olan hesapsızlıklarını onlarda göremezsiniz. Çoğunlukla mor, yeşil, turuncu prizmayı kullanıyor ve seviyor. Az renk ve çok nüans ile zenginleştirilmişlerdir. Cümbüşlü görünüşleri bundandır. Abur cubur renk israfından değil. Bu sergide Cemal’ın nefis ve dört başı mamur, gözleri âbat eyleyen bir de Enteriyörü var. Bu sergi sadece bir tek resmi görmek için bile gezilmeye değer.”

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT