Nurdan Likos - Aklımdakiler

Tarihler: 07 Kasım 2012 Çarşamba ~ 08 Aralık 2012 Cumartesi

Yer: Galeri İlayda Tesvikiye

Adres: Hüsrev Gerede Cad. No:37 34330 Tesvikiye Şişli İstanbul

Telefon: 0212 227 92 92

Web: http://http://www.galleryilayda.com

E Posta: info@galleryilayda.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 7, 2012 ~ Ara 8, 2012

Galeri Ilayda Teşvikiye 7 Kasım – 8 Aralık tarihleri arasında Nurdan Likos’un “Aklımdakiler” isimli solo sergisine ev sahipliği yapacak. Sanatçı, Aklımdakiler serisinde kendi kişisel hikâyesinden yola çıkarak kadınlara ait bir dünyanın mahremiyetini/günahlarını konu alır. Her kadının kendine ait gizli bir dünyası vardır. Pek çok kadın bazı gerçekleri ya da durumları en yakınlarına hatta kendine bile itiraf edemez. Ancak düşüncelerine de engel olamaz. Kimisi cinsel kimliğini saklar bir diğeri hastalığını, hamile olduğunu, kürtajını, arkadaşının sevgilisiyle birlikteliğini, dayak yediğini, tecavüze uğradığını vs... Tüm bunlar ataerkil bir toplumda rolleri biçilmiş kadın'ı ötekileştireceğinden yok sayılır ve düşüncelere hapsedilir. Bu aykırı düşünceler yatakta kişinin kendisiyle baş başa kaldığı bir zamanda realize olur.

Genç sanatçı Likos'un da hayatı her kadınınki gibidir. Ancak O, diğer kadınlardan farklı olarak kendi gerçeklerini resimleriyle görünür kılar. Resimdeki kadın resmi yaparken kendisidir, galeriye asıldığındaysa izleyen herhangi bir kadın olur. Yatakta, sokakta, bazen de tanımlanmaz bir mekânda kendisiyle hesaplaşma anını izleyenle paylaşır. Yaşadığı mahremiyeti ya da günahları başucunda ya da ayakucunda yer alan formlar aracılığıyla ortaya serer. Bunları açık bir anlatımdan ziyade metaforik bir dille yapmayı tercih eder. Renkler ile anlatımlarını güçlendirdiği kompozisyonları yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiye de işaret etmektedir. Ölüm ve yaşamı kadın ve erkek ilişkisi üzerinden ele alır: cinsellik, erkek, doğurganlık, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bunların yol açtığı ölüm fikri vardır. Ancak sanatçı bunları anlatmak için resimlerinde soğuk bir atmosfer ya da dramatik bir dil kullanmaz. Günahlarını sempatik bir şekilde sunar ve yaşamla dalgasını geçmeye çalışır. O nedenle renkli ve eğlenceli bir kompozisyon kurgusu benimsemiştir.

Kısaca sanatçı sanatsal üretimlerinde kendisinin de yaşadığı çelişkili bir dünyanın tanımlamasını yapmaya çalışır. Kadın-erkek, yaşam-ölüm, cinsellik-hastalık vs... Likos'un, zıtlıkların uyumu olarak bilinen ying yang kavramını işlerinde bir referans olarak kullandığını söylemekte de yarar vardır. Siyah beyaz renk kullanımını sıklıkla tercih etmesi bu nedenle tesadüf değildir. (Ying ve Yang, Chi'nin alçalan ve yükselen evrelerine verilen isimlerdir. Birbirlerine karşıt ama tamamlayıcıdırlar. Birbirleri olmadan var olamazlar.)

Likos, Tracey Emin'in 90'larda ortaya koyduğu itiraf sanatının bugün başka bir coğrafya ve zaman diliminde yorumlamakta, yaşamında var olan durumları fütursuzca ortaya sermek yerine resimlerinde yarattığı renkli formlar aracılığı ile izleyenle paylaşmaktadır. Nurdan Likos’un Aklındakiler 8 Aralık ‘a kadar Galeri Ilayda Teşvikiye’de izlenebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT