Pazar Kayıklarından Şehir Hatları’na İstanbul’da Seyrüsefer

Pazar Kayıklarından Şehir Hatları’na İstanbul’da Seyrüsefer

Tarihler: 17 Temmuz 2017 Pazartesi ~ 30 Eylül 2017 Cumartesi

Yer: Aya Nikola Hangar

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Tem 17, 2017 ~ Eyl 30, 2017

Adalar Müzesi’nde yeni sergi: Akillas Millas’ın çizimleriyle İstanbul’da Seyrüsefer

Araştırmacılığı, kitapları ve sahip olduğu dev Adalar-İstanbul arşivi kadar, usta işi çizimleriyle de tanınan Akillas Millas’ın 35 yıldır kitapları için yaptığı çizimler arasında Marmara ve İstanbul deniz araçları önemli yer tutuyor. Adalar Müzesi tarafından kitaba dönüştürülen bu çizimler, “Pazar Kayıklarından Şehir Hatları’na İstanbul’da Seyrüsefer” sergisiyle, 14 Temmuz Cuma günü, Aya Nikola Hangar orta bahçesinde ziyaretçilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Akillas Milas’ın çizimleri arasında Adalar’ın ve Marmara’nın balıkçı tekneleri de var, yük taşımacılığında kullanılan yelkenliler de, yolcu taşımacılığında kullanılan yazar kayıkları da var, buharlı ve dizel gemiler de. Akillas Millas, 2017 yılında bu çizimlerini Atina’da yayınlanan bir ajandada topladı. Şimdi de bu çizimler Adalar Müzesi tarafından bir sergiye ve kitaba dönüştürülüyor. Akillas Millas’ın çizimleriyle hayat bulan “Pazar Kayıklarından Şehir Hatları’na İstanbul’da Seyrüsefer” isimli sergide Marmara, İstanbul ve Adalar arasında son 500 yılın taşımacılık tarihi gözler önüne seriliyor. 14 Temmuz 2017 Cuma günü, Adalar Müzesi’nin Büyükada’daki ana mekanında, orta bahçedeki sergi alanında açılacak olan sergi, yine aynı mekanda ziyaret edilebilecek olan Gül Bolulu’nun “Sürgün Kayıkları” çalışması ile birlikte 30 Eylül 2017 tarihine kadar açık kalacak ve sergiler ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Çizimleri içeren kitap ise müze satış noktasında ve Ada kitapçılarında satışa sunulacak. Müze, pazartesi hariç her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.

Akillas Millas hakkında
Millas 16 Mayıs 1934’te İstanbul’da doğdu, Beyoğlu’nda büyüdü. Büyükada’ya ilk kez 3 aylık iken annesinin kucağında geldi. O günden itibaren çocukluk ve gençlik yıllarını aralıksız Büyükada’da Yeni Yol 16 numarada geçirdi. Ortaokul ve Liseyi Beyoğlu Zoğrafyon Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Tıp Fakültesi’nde okudu. Uzmanlığını Vakıf Gureba (Çapa) hastanesinde çocuk cerrahisi ve ortopedi asistanı olarak yaptı. 1963 senesinde Niki Hanım ile evlendi. Balayını Büyükada’da Splendid Oteli 59 numaralı odada geçirdi ve o zamandan beri Ada’da olduğu her zaman aynı odada kalıyor. 1964’te bir kız babası oldu. Vatani görevini Ankara’da yedek subay olarak Dışkapı’da 1000 yataklı Mevkii Hastanesinde ortopedi ve travmatoloji mütehassısı olarak yaptı. Askerliği esnasında ve sonraki yıllarda “eski bir sporcu olarak” spor hekimliğini daha cazip bulan Akillas Millas bir menüsküs uzmanı olarak futbol kulüplerine geçti. Gençliğinde dağcılık ve atlet olarak Türkiye çapında dereceler elde etti. Ortopedist olarak spora hizmetini sürdürdü. Küçüklüğünden beri müzmin bir koleksiyon hastası olan Millas, bu tutkusu sayesinde İstanbul, Anadolu ve bilhassa çok sevdiği Adalar ile ilgili zengin bir arşiv oluşturdu. Arkeolojiye ve nümizmatiğe meraklı olan Millas, Adalar’ın yok olmaya yüz tutmuş evlerinin, mahallelerinin krokilerini çizdi, eski kartpostallarla, fotoğraflarla, anılara ve söylentilere dayanarak kaybolanı buldu ve yaşattı.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT