Robertson, Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkâk

Tarihler: 27 Kasım 2013 Çarşamba ~ 02 Şubat 2014 Pazar

Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi

Adres: İstiklal Cad. Nuru Ziya Sok. Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 393 60 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 27, 2013 ~ Şub 2, 2014

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed), fotoğraf sanatının önde gelen isimlerinden James Robertson’ı, doğumunun 200’üncü yılı anısına düzenleyeceği sergiyle ağırlamaya hazırlanıyor. Bahattin Öztuncay’ın küratörlüğünü üstlendiği ve Ömer M. Koç koleksiyonundan Robertson’a ait orijinal fotoğraf ve suluboya eserlerin yer alacağı sergi, 27 Kasım 2013’te AnaMed Galerisi’nde ziyarete açılacak.

1813-1888 yılları arasında yaşamış, Osmanlı darphanesi başhakkağı ve fotoğraf sanatçısı James Robertson’ın eserleri, Beyoğlu İstiklal Caddesindeki AnaMed galerisinde, 27 Kasım 2013 – 2 Şubat 2014 tarihleri arasında sergilenecek. “Robertson, Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkâk” başlığını taşıyan sergide, sanatçının darphanedeki faaliyetlerinin yanı sıra, suluboya ve fotoğraf çalışmalarından da örnekler verilecek. Bahattin Öztuncay’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide yer alan orijinal fotoğrafların ve suluboya çalışmaların tamamı Ömer M. Koç koleksiyonundan seçildi.

19. yüzyıl fotoğraf sanatının önemli isimleri arasında yer alan ve mesleki eğitimini Londra Kraliyet Darphanesi’nde tamamlayan Robertson, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentinde 40 yıl boyunca, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dâhil olmak üzere dört Osmanlı sultanına bağlı olarak görev aldı. Altın ve gümüş paraların ve madalyaların desenlerini, kalıp ve modellerini hazırlayan Robertson, 1850’lerden itibaren fotoğrafçılıkla da ilgilenmeye başladı. İstanbul’un ilk 360° panoramik fotoğraflarını çekti. Hem İstanbul fotoğraflarıyla, hem de 1854 tarihli Atina, 1854-55 yıllarında çektiği Kırım Savaşı serileri ve 1857’de hazırladığı Kudüs ve Kahire fotoğraf serileriyle Londra ve Paris’te önemli sergilere katılan Robertson, döneminde büyük bir üne kavuştu.

“Robertson, Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkâk” sergisi, Osmanlı darphanesindeki çalışmalarının yanında; İstanbul’un kendine has renkli yaşamını, eşsiz manzaralarını ve birbirinden çarpıcı mimari eserlerini fotoğraflarıyla kayda geçiren James Robertson’ın çok yönlü sanatsal becerisini izleyicilerle buluşturuyor. Doğumunun 200’üncü yılında düzenlenen sergide, Robertson’ın Atina, Kırım, Kudüs ve Kahire’de çektiği fotoğraflar da yer alıyor. Serginin küratörü Bahattin Öztuncay tarafından hazırlanan ve Robertson’ın yapıtlarının yanı sıra yaşamından kesitlerin de yer alacağı katalog, sergiyle eş zamanlı olarak yayımlanacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT