Siemens Sanat’ta, ‘Adalı Olmak’ Yeniden Yorumlanıyor

Tarihler: 17 Şubat 2010 Çarşamba ~ 14 Nisan 2010 Çarşamba 17 Şubat-14 Nisan 2010

Yer: Siemens Sanat

Adres: Meclisi Mebusan Cad. No:45 Fındıklı - İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 334 11 04

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 17, 2010 ~ Nis 14, 2010

2004 yılından bu yana Türkiye’de güncel sanatın önemli adreslerinden biri olan Siemens Sanat, yeni yılın ilk sergisi ‘Adada Bir Yaz’ ile adalı sanatçıların gözünden ‘adalı olmayı’ yorumluyor. Küratörlüğünü Emre Zeytinoğlu’nun üstlendiği sergide, Stella Angelidou, Ani Setyan, Simge Uygur ve Hasan Zeybek’in yapıtları yer alıyor. Sergi, 17 Şubat - 14 Nisan 2010 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.

Adanın yaşam alanının sınırlarla çevrili olmasından dolayı ada sakinlerinin de her zaman kendi coğrafyasının koşullarına uyduğunu ifade eden küratör Emre Zeytinoğlu adalılara ilişkin gözlemlerini şöyle özetliyor: “Adalılar canları her çektiği an öyle alıp başını uzaklara gidemeyeceğini hisseder. Sürekli olarak gemi ya da uçak tarifelerine ya da hayli sert kurallar içeren ‘geçiş koşulları’na bağlı olduğundan ani seyahat kararları veremezler. Uzaklara gitme keyfi ya da gereksinimi ile gemi ya da uçak tarifeleri üst üste çakışabilirse, bir çılgınlık yapıp adayı terk edebilirler. Bu çakışmalar adalıların yaşamında pek az olur ve adada geçirilen uzun yıllar adalıları coğrafyaya iyice bağladıkça, adayı terk etme isteği (ve enerjisi) düşük bir olasılık halini alır. Genellikle, bir adalı için en büyük macera, bahçe kapısından çıkıp çarşıya inmektir. Hiç akla sığmayacak olanı ise, komşu köye ya da kente gitmektir.”

Günümüz koşullarında ise bu durumun değiştiğine dikkat çeken Zeytinoğlu, adanın koşullarından bağımsız olarak, artık adalıların uzun bir yol kat ederek de olsa ‘iş’ yollarına düşüp adalı karakterinin üstesinden gelmeye çalıştıklarını ifade ediyor.

Adanın insanlara denizin ve güneşin akla geldiği bir ‘yaz yaşamını’ çağrıştırması da sergide irdelenen konular arasında. ‘Adalı olmayı’ yorumlayan sanatçılar, günümüzün tüketim kültürü ile ilişkilendirilen ada yaşantısına farklı bir bakış açısı getiriyor.

‘Adada Bir Yaz’ sergisinde, ada yaşamını farklı biçimlerde algılayan ve deneyimleyen sanatçıların yapıtları yer alıyor. Bu farklı algıların ve deneyimlerin birbirine benzeyen ve birbirinden farklılaşan halleri, sergideki yapıtların yan yana duruşları ile ortaya konuyor. Sanatçılar kendi adalarında, genel olarak insanların ‘ada’ hakkında öne sürdükleri tüm verileri hissediyor ve yaşamlarını bağladıkları o adaların ticari, turistik, siyasi vb yönlerini yaşıyorlar. Yaşadıkları adalar hakkında başkaları tarafından kurgulanmış romantik öykülerin muhatapları hatta bizzat figürleri de olan adalı sanatçılar, kendi adaları hakkındaki özgün düşüncelerini yapıtlarıyla sunuyorlar.

Euromessage, Garanti Bankası, Intercity, Madebycat, OSRAM, Ran Logistics ve Siemens Ev Aletleri’nin desteğiyle gerçekleştirilen Adada Bir Yaz adlı sergi, 17 Şubat – 14 Nisan 2010 tarihleri arasında, haftanın her günü 10.00 – 19.00 saatleri arasında Siemens Sanat’ta ziyaret edilebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT