Taş-yüz-ler Sergisi

Tarihler: 04 Ekim 2011 Salı ~ 13 Kasım 2011 Pazar

Yer: Galeri G-art

Adres: Harbiye Mah. Kadırgalar Cad. No: 3 Maçka İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 296 08 76

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 4, 2011 ~ Kas 13, 2011

“Taş Yüzler” sokakta üretilenanlam ile, dilsel bir göstergeye dönüştürülmüş çizgi arasındaki “teğet” üzerinedir.

Türk fotoğraf sanatçılarının en seçkinlerinden biri olan Kamil Fırat için dünyayı tanımlamanın, algılamanın, görmenin ve buna dair bir şey söylemenin yolu fotoğraftır. Bir çok uluslararası müze ve özel koleksiyonda fotoğraf ve baskıları yer alan sanatçı, tamamen unique işlerden oluşan bu sergisinde, içinde yaşadığımız zamana bir metafor üzerinden bakıyor.

Fotoğraf gerçek dünyanın nesnelerini barındırır. Bu nesneler tekil anlamlardan oluşmaz. Yan anlamlarıyla ilişkilendirilir. İzleyicinin algılamasının da bu yan anlamlardan olmasını tercih eder sanatçı. Kullanılan nesnenin aynı zamanda bir metafor olabileceğinin görülmesini isterler. Bunun için seyirci düşünür.

“Taş Yüzler”; insan bedenine ait bir form ile, insanın ürettiği kültürel nesne olan “çizgi” arasındaki dokunmadır. Bu dokunmalar “teğet” lerde hayat bulur. Çizgi, dokunduğu her formun ağırlığı ile esner ve sonsuzun temsiliyetinden, sınırlılığın temsiliyetine geçer. Sınırlanmış her çizgi artık dilsel bir göstergedir.

İlki ‘Ufka Dair’ olan bir üçlemenin 2. Parçası olan TAŞ YÜZ LER ‘de Kamil Fırat ,çekmiş olduğu antik heykel fotoğraflarına daha sonra çizgisel bazı müdahalelerde bulunur. Sanatçı müdahalelerinde, bir önceki sergisinde olduğu gibi, istikrarlı bir biçimde belli bir yöne gidebilen, kararlı, güvenilir, sağlam, kesin, açık, net, yalın olan düz çizgiler kullanmamış, eğri çizgilerle müdahalede bulunmuştur. Gördüklerimize yüklediğimiz anlamlar, onları ilişkilendirdiğimiz gerçek hayattaki benzerleriyle ilgili olduğu kadar bağlamları ve nasıl kullanıldıklarıyla da şekillenir. Eğri çizgi, bir yön değiştirmeyi içerdiğinden kararsız bir etki yaratır ve aynı zamanda aktif çizgilerdir. Düz çizgilerin aksine, dolaylı, pasif, doğaya ait , çocuksu, romantik, yumuşak, organiktir.

İzleyicinin bu metafora ve çizgilere yüklediği anlam doğrudan doğa ve yaşam deneyimleriyle ilgilidir. Bu sergide izleyici acaba bu TAŞ-YÜZ-LER’ e ne gibi anlamlar yükleyecek?

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT