Türkiye`deki İlk Sumi-E Sergisi, Japon Çocukları İçin Yapılıyor

Tarihler: 11 Haziran 2011 Cumartesi ~ 19 Haziran 2011 Pazar

Yer: İstanbul Deniz Müzesi

Adres: Barbaros Hayrettin İskelesi Sok. Beşiktaş İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 327 43 45

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 11, 2011 ~ Haz 19, 2011

Aynur Küçükyalçın SUMİ-E Grubu’nun düzenlediği sergi 11-19 Haziran 2011 tarihleri arasında İstanbul Deniz Müzesi’nde sergileniyor. Geliri, deprem ve tsunami nedeniyle ailelerini kaybetmiş olan çocuklara bağışlanacak olan serginin açılışını Japon Başkonsolosu Sn. Katsuyoshi Hayashi ve Sn. Prof.Dr.Selçuk Esenbel yapacak.

Japon ve Türk sanatçıların yer aldığı sergide bu sergi için Japonlar tarafınan hazırlanan ve gönderilen 70 adet “e-tegami” teşekkür kartları da “Japonya’dan Mektuplar” başlığıyla sergide yer alıyor.

Aynur Küçükyalçın SUMİ-E Grubu’nun düzenlediği, Japon mürekkep resmi olan “SUMİ-E” Sergisi Japon sanatçıların da katılımıyla İstanbul Deniz Müzesi Sanat Galeri’sinde düzenleniyor. SUMİ-E sanatının ilk defa Türk sanatçılarla da buluştuğu sergi 11-19 Haziran 2011 tarihleri arasında gezilebiliyor.

Açılışını Japon Başkonsolosu Sn. Katsuyoshi Hayashi ve Sn. Prof.Dr.Selçuk Esenbel’in yapacağı serginin geliri; Türk-Japon Kadınları Dostluk Derneği vasıtasıyla tsunami felaketinde ailesini kaybetmiş Japon çocuklarına gönderilecektir.

Ayrıca bu sergi için Japonya’dan gönderilmiş 70 adet e-tegami’ler (resimli tebrik kartı) “Japonya’dan Mektuplar” başlığıyla sergide yer alıyor.

Aynur Küçükyalçın’ın küratörlüğünü üstlendiği Sumi-e sergisinde; Banu Dereci, Handan Duran Yalkılday, Sedef Altuğ, Sema Suaydın, Senur Biçer, Yeşim Çelik, Keiko Aoi, Kiyoe Kurokawa, Naomi Yoshida, Nobuhisa Tokai’nin eserlerine yer veriliyor.

Grup üyelerinden ressam Sema Suaydın; “ Uzun süredir grup üyeleri ile birlikte Sumi-e resim sergisi için çalışmaları yapıyorduk. Japon resminin estetik ve dingin bir tarzı vardır. Sumi’nin (sıkıştırılmış mürekkep çubuğu) mürekkep taşında eritilmesiyle hazırlanan sıvı mürekkep Sumi-e resminin temel rengi oluşturulur.

Sanatçı bu boyayla yapacağı objenin birbir aynısını değil, objenin kendisinde uyandırdığı hissi (Objenin ruhunu) siyah-beyaz kontrastıyla anlatır.Bu açıdan sumi-e resminde amaç gördüğünüz bir şeyin resmini yapmak değil onun sizde uyandırdığı hissi resmetmektir” diyor.

Ritüellere bağlı SUMİ-E’de kontrast ve uyum içiçe barınıyor. Kainatın dinamik iki karşıt gücü ışık ve gölgenin dengelenmiş etkileşimini gösteren bu sanat sadeliğin güzelliğini ve zerafetini anlatmayı amaçlar.

Sumi-E Nedir?:
SUMİ-E Mürekkeple yapilan Japon resim sanatıdır.Mürekkebin hazırlanışı, kağıdın ve malzemelerin yerleştirilişi,fırçanın tutuluş şekline kadar belirlenmiş ritüel sayesinde, ressamın oluşturduğu esere; denge, disiplin, estetik anlayışlarının yansımasını sağlar. Felsefesi; kontrast ve uyumdur.Sadeliğin güzelliğini ve zarafetini anlatır. Kainatın dinamik karşıt iki gücü , ışık ve gölgeninmükemmelen dengelenmiş etkileşimini gösterir.

Kİ (Hayat Enerjisi); Fırça ile boyama sanatı; objenin görünümünden ziyade ruhunu anlatmayı amaçlar. Bir resmi yaratırken sanatçı, subjesinin ruhunu kavramalıdır

ÖZDİSİPLİN; Sabır fırça resmi için vazgeçilmezdir.Denge,Ritim ve Uyum sanatçının Sabır, Disiplin ve Konsantrasyonunu geliştirerek ulaşmaya çalıştığı niteliklerdir. Fırça sanatçısı sürekli olarak daha iyi bir insan olmayı hedefler, çünkü karakteri ve kişiliği işine yansır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT