Yıldız Doyran Direnme Noktası

Tarihler: 18 Aralık 2009 Cuma ~ 16 Ocak 2010 Cumartesi 18 ARALIK 2009 – 16 OCAK 2010

Yer: Beyoğlu Akademililer Sanat Merkezi

Adres: Balo Sokak. No:37 Beyoğlu/İstanbul İstanbul

Telefon: (0212) 245 02 29

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 18, 2009 ~ Oca 16, 2010

İlk insanın hayata başladığı andan bugüne kadar olan süreci incelediğimizde; parçası olduğu doğaya karşı kendi kurallarını koyduğunu, dolayısıyla da doğadan yavaş yavaş koptuğunu, bir anlamda kendi ölümünü de hazırladığını net bir şekilde görmekteyiz. Aslında oldukça net olarak gördüğümüz bu durum; insanın ele geçirme ve sahip olma duygusunun, diğer duygularından daha baskın olmasının sonucunda gelişmiş bugünkü halini almıştır. Tabi durum bu kadar basit değildir. Sahip olma duygusu; kapitalist sistemin insan beynine empoze ettiği bir durumdur.

Direnç kelimesi; bir güce karşı koyma ve onunla mücadele etme isteği olarak tanımlanır. Artan nüfus, tarım alanlarının ve yeşil alanların azalması, çarpık kentleşme, gökyüzüne salınan zehirli gazlar ve çevre kirliliğine karşi doğanın hala direndiğini görürüz.Yıldız Doyran’ın gerçek bir sanatçı kimliği ve entellektüel sorumluluğu ile alarm veren doğaya sahip çıkmak, onun direncini desteklemek amacı ile büyük resimler yapmakta olduğunu,bu konuyu bize hatırlattığını görürüz.

Yıldız Doyran; yapıtlarının temeline doğayı koyarken, modern insanın doğa ile yaşadığı çelişkili süreci de biçimsel imgelemeler üzerinden eleştirmektedir. Her bir resim, kendi yüzeyi üzerinde ayrı bir dünya gibidir. Farklı renk katmanları, coşkulu firça darbeleri, glazeler; şeffaf yanılsama sürecine giren bizlere, doğanın en dirençli bitkilerinden biri olan bataklık sazlarının soyut yansımaları olarak sunulmaktadır. Yıldız Doyran; yaptığı resimlerle ve periferi dışında sürdürüğü yaşantısıyla bu direnişin önemli sembollerinden biri olmuştur. Doğadaki bataklık sazlarının gösterdiği direnç ile bu direnci resimlerine taşıyan Yıldız’ın direncinin kesiştiği yer, direnme noktasının aslını oluşturmaktadır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT