Sema Töreni

Tarihler: 14 Şubat 2016 Pazar ~ 14 Şubat 2016 Pazar 14 Şubat 2016 17:00

Yer: Galata Mevlevihanesi Müzesi

Ücret: 1. Kategori - 70.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Şahkulu Mah. Galip Dede Cad. No:15 Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 245 4141

Web: http://www.galatamevlevihanesimuzesi.gov.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 14, 2016 ~ Şub 14, 2016
Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği Sema Töreni, Galata Mevlevihanesi Müzesi'nde gerçekleştiriliyor.

Değerli ses ve saz sanatçılarının katılımıyla gerçekleşecek olan Sema Töreni icra edilecektir.

Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı (MEKÜSAV), 1990 yılında Mevlevilik kültürünün ocağı, akademi ve konservatuvarı kabul edilen mevlevihanelerden yetişip hayatta olan son dönem yetkililerin direktifleri ile seçilen, Andaç Arbaş ve A. Doğan Ergin tarafından kuruldu.

Andaç Arbaş ve Ali Doğan Ergin, 1958 yılında Konya’da başlatılan "Mevlana İhtifalleri" Mevlana Celaleddin Rumi’yi anma törenlerinde 1958 yılından itibaren neyzen olarak hizmette bulunarak bu görevi 1990 yılına kadar sürdürdüler. Ali Doğan Ergin, 1978-1990 yıllarında Konya’da Neyzenbaşı ve Mutrib Heyeti Başkanı olarak görevi yaptı.

İnsalık aleminin müstesna değerlerinden biri olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin ve onunla gelişen kültürün yozlaştırılmadan gelecek nesillere ulaştırılmasını kutsal bir görev kabul ederek, titizlikle uygulayan Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı, Mevlana Celaleddin Rumi’nin 800 yıldan günümüze akıp gelen manevi kültür potansiyeli içeriğinde güzel ahlak, iç özgürlük, mutluluk, hoşgörü, aşk ve disiplin olgularını, her dil ve dinden toplumlara aktarmak ve kendisinin çizdiği sevgi, sanat, anlayış ve insanları yakınlaştırma yolunu geliştirmek amacında, Mevlana’nın öngördüğü ilahi birlik, sevgi, akıl ve kültürün yardımı ile insanların iç zenginliğini geliştirmek ve yaşamı güzelleştirmek gayretindedir.

Bu amaçların gerçekleşmesi için 1990 yılında Konya'da Mevlana'yı anma haftasında vakfın Musiki Heyeti ile sema töreni gerçekleştirildi ve T.C. Kültür Bakanlığı'nın İstanbul'da Ayasofya'da düzenlediği konserde vakıfın Tasavvuf Musikisi Topluluğu, Yunus Emre'nin şiirlerinden bestelenmiş eserleri sundu. Gerçekleştirilen etkinlikler sonucu TURSAB tarafından 1994 yılında vakıf, Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel eli ile altın plaketle ödüllendirildi.

1994 yılında New York’ta Saint John Katedrali'nde Mevlevi Ayini icra edildi, aynı sene ABD’nin 16 eyaletinde Klasik Türk Musikisi Konserleri, sema törenleri gerçekleştiridi ve Hammamizade İsmail Dede Efendi’nin Ferahfeza Mevlevi Ayini CD yapılarak bütün dünya ülkelerine yayımlandı.

1996 yılında Alaska'dan başlamak üzere ABD'nin 18 eyaletinde, 1997 yılında Kanada ve ABD'nin 14 eyaletinde sema törenleri, sohbet toplantıları ile televizyon ve radyo programları yapıldı. İstanbul CCR'de gerçekleştirdiği etkinlikler, TRT 2'de yayınlandı ve bu programda ilk defa Diyanet İşleri Başkanı dahil olmak üzere Türkiye'deki bütün dinlerin ruhani liderleri de hazır bulundu.

1997 yılında Lonra’da Kraliyet Ailesi ve özel davetli önünde vakıf sanatçıları gerçekleştirdikleri sema töreni ile büyük beğeni ve ilgi ile izlendi, aynı yıl İtalya’da Guisappe Verdi Konser Salonu’nda verdiği konser ile Milanoluların hayranlığını kazandı, Antalya Aspendos Tiyatrosu'nda da ilk defa binlerce yabancı izleyiciye Mevlana’nın manevi aleminin esintileri konferans ve sema töreni ile yansıtılmaya çalışıldı.

Vakıf, 1998 yılında ABD'nin 24 şehri ile New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkez Binası'nda ve Sakıp Sabancı’nın “Osmanlı Hat Sanatı” isimli sergisinin açılışında Metropolitan Müzesi'nde özel davetlilerin izlediği sema törenini gerçekleştirdi ve gazetelerde kendisinden övgü ile bahsettirmeyi başardı.

2003 yılında, İtalya’nın Catanzaro şehrinde Vis Musicae il Parco SonoroTra i Due Mari Kültür Festivali'nde sema töreni ile yer aldı ve izleyicinin beğenisini kazandı.

Vakıf, düzenleği sayısız etkinlikler ile kökleri Türk milletinin bin yıllık verimli geçmişinde olan Mevlana olgusunu, insanlık alemine açmaya gayret ederek çalışmalarını sürdürdü, yurt içinde de konusu ile ilgili kültür etkinliklerini, aylık sohbet toplantılarını, Klasik Türk ve Tasavvuf Musikisi Konserleri ile sema törenlerini başarı ile gerçekleştirdi.

Vakıf, 2010 yılında Bahariye Mevlevihanesi şeyhi, bestekar, Neyzen Hüseyin Fahreddin Dede Efendi’nin “Müntehabat-ı Fahrî” isimli Tasavvuf ve Mevlevilik hakkında çok önemli bilgiler içeren el yazması eserini günümüz Türkçesi ile yayınlayarak kültür hayatına sundu. 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde konusunda kurulan ilk vakıf olma onurunu büyük bir sorumlulukla taşıyan vakıf, Mevlana Celaleddin Rumi adına yüzyıllar içinde gelişmiş musiki, sema ve diğer güzel sanatların gerçek ve titiz uygulayıcısı durumundadır.

Merkezi Ankara’da bulunan Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı (MEKÜSAV); Antalya şubesi, İstanbul ve Konya illerinde çalışma ve faaliyetlerini sürdürüyor.

- 7 yaşından küçük çocuklar etkinliğe alınmamaktadır. 7 yaş ve üzeri bilete tabidir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT