433 Gün

Tarihler: 26 Mayıs 2015 Salı ~ 26 Mayıs 2015 Salı 20:30

Yer: Trump Kültür ve Gösteri Merkezi

Ücret: Tam 40.00 TL Öğrenci 30.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Karkuyusu Sok. Kuştepe Mecidiyeköy Şişli İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 26, 2015 ~ May 26, 2015

Dr. Mine Bayrakeri'nin kaleme aldığı "433 Gün" adlı belgesel oyun, Tiyatro Agola tarafından 26 Mayıs'ta Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde sahneleniyor.

Yazan, yöneten: Dr. Mine Bayrakeri
Sanat yönetmeni: Muharrem Bayrakeri
Teknik yönetmen: Bekir Erdem Öz
Koreografi: Beste Naiboğlu
Dekor tasarım: Rıza Bahtiyar
Oyuncular: Muharrem Bayrakeri, Rıza Bahtiyar, Bekir Erdem Öz, Erdoğan Karagöz, Beste Naiboğlu, İlker Ergin, Oğuzhan Poyrazoğlu
Fotoğraflar: Efe Tanır

İnsanlığın en büyük iki yüzleşmesinden ilki olan I. Dünya Savaşı; bu savaşın içinde olmak istemeyen ülkeleri ve insanları devasa bir hortum gibi içine çekerek paramparça etmiştir.

Bir yanda duraklama ve gerileme sürecini geride bırakarak hızla yok olma sürecinin içine girmiş olan ve makus talihini yenebilmek için her türden çılgınlığa hazır bir Osmanlı İmparatorluğu ve müttefikleri... Diğer yanda üzerinde güneş batmayan Büyük Britanya İmparatorluğu, Fransa ve Çarlık Rusya'sı... Kendi aralarında ayrışan bu ülkeler dünya coğrafyası üzerinde kıyasıya bir ölüm kalım savaşına tutuştular.

Savaşın ilerleyen bölümlerinde İngiltere'nin başını çektiği "İttifak Devletleri" üstünlüğü ele geçirmişti. Osmanlı İmparatorluğunu savaşın dışına itmeyi hedefleyen İngiltere'de Donanma Bakanı Winston Churchill'in önerisiyle Gelibolu'da bir cephe açma fikri gelişti.

Savaş artık Topkapı Sarayı'nın 250 kilometre kadar yakınındaydı. Yok oluş kaçınılmazdı. Herkes biliyordu ki Çanakkale geçildiğinde ülke düşman tarafından başkent İstanbul'dan başlanarak tümden işgal edilecekti.

Hükmedilmeye alışkın olmayan Türk milleti için bu ölümden beter durum için kurtuluş ancak düşmanın Çanakkale'de durdurulmasıyla gerçekleşebilirdi. Savaş artık "Osmanlı İmparatorluğu" ile "İttifak Devletleri" arasında değil "Düşman" ile "Türk Milleti" arasındaydı.

Anneler babalar bin bir emekle yetiştirdiği çocuklarını kınalar yakarak bir kurban gibi vatana adıyorlardı. Ve onlar çocuklarını savaşa uğurlarken evlatlarının kulaklarına vatan için gerekirse gözlerini bile kırpmadan ölmeleri gerektiğini fısıldıyordu. Bu fısıltı daha sonra cephede kayıtsız şartsız itaat edilmesi gereken bir emre dönüşüyordu. Türkler için savaş bu kadar dramatikti...

Öte yanda ana vatan İngiltere'ye bağlılık yemini eden Avustralya ve Yeni Zelanda gençlerinden oluşan adına da A.N.Z.A.C. adı verilen bir askeri kuvvet; donanma ile boğazı geçemeyeceğini anlayıp çıkarma harekatına karar veren müttefikler tarafından cepheye sürülmüştü. Ve Gelibolu'da ilk kez savaşın acımasız yüzüyle karşı karşıya geleceklerdi.

Birbirleriyle hiçbir tarihsel düşmanlığı bulunmayan bu uzak kıtaların gençleri arasında Gelibolu'nun tepelerden oluşan makilik coğrafyasında kıyasıya bir vuruşma ölümüne bir kırışma başlamıştı.

Savaş büyük bir değirmen gibi gençleri öğütüyordu. Alaylar, bölükler hızla eriyor küçülüyor ama savaş bitmiyordu. Ölenlerin yerine yenileri ekleniyor çatışmalar tüm dehşetiyle devam ediyordu.

Gün geçtikçe savaşanların arasında bir bıkkınlık, bir umutsuzluk hızla yayılıyordu. Hayal kırıklığına uğrayan herkes bir an önce savaşın bitmesini istiyordu. 

Metrekareye 6000 merminin düştüğü savaşta ölenlerin gömülmesi için yapılan ateşkeste birbirleri ilekıyasıya vuruşan bu insanlar ilk kez birbirlerini yakından tanıma fırsatı bulurlar. Mertçe dövüşen her ikitarafın askerleri birbirlerine saygı duymaya başlıyordu.

Aralarında yiyecek, tütün, konserve ve çeşitli sivil eşyaları birbirlerine fırlatarak değiş tokuş yapan askerler arasında hiç kimsenin anlamlandıramadığı gizli bir dostluk başlar...

"433 Gün" adlı belgesel oyunda; 3 Kasım 1914'te başlayan ve 9 Ocak 1915'te İttifak Devletleri'nin Gelibolu'yu boşaltmasıyla sona eren savaşta verilen bir günlük ateşkes sürecinde yaşananları gerek Anzak gerekse Türk askerlerin bakış açılarından inceleyecek ve o dönemin o koşullarında yaşanan acılara çekilen hasretlere ortak olacaksınız.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT