Ben Anadolu

Tarihler: 18 Ocak 2009 Pazar ~ 18 Ocak 2009 Pazar 18 Ocak Pazar Saat 15:00 - Saat: 15:0

Yer: Kenter Tiyatrosu

Ücret: Tam: 26 YTL Emekli: 21 YTL, Öğrenci: 16 YTL

Nereden Alınır: Ticketturk Satış Noktaları, www.ticketturk.com, Ticketturk Çağrı Merkezi: 0212 478 06 00 ve Tiyatro Gişesi

Adres: Halaskargazi Cad. No:35 Harbiye Şişli Harbiye İstanbul

Telefon: 0212 296 09 36

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 18, 2009 ~ Oca 18, 2009

Anadolu’da Ana Tanrıça; tüm diğer karakterler onun çocukları, ya da başka çağ ve kültürlerde yeniden yaşam bulan suretleridir. Aynı zamanda bir başlangıç olan bu sahnede kendisini, Hitit İmparatorluğu’nun çöküşü sırasında tanrıça konumunu yeniden kazandıracak bir koca arayışı içinde görürüz. (Kibele), İki komşu ülke arasında barışı sağlamak üzere, kızını II. Ramses ile evlenmeye yollayan Hitit kraliçesi (Puduhepa),Hititli bir tüccarın karısı. Binlerce sene geçsede ne ticaretin kuralı ne de kadın değişiyor. (Lamassi),Zamanda Truva savaşına doğru bir geri dönüş. Hektor’un karısı Andromak’ın öyküsü. (Andromak),Ölü çocukları için yas tutarken tanrılardan Silus Dağı’nın eteklerinde ağlayan bir taş haline getirilmesini diler. (Niobe),Sard Kralı Kandule karısının güzelliği ile öylesine gurur duymaktadır ki, dostu ve komutanı Giges’i, krallık yatak odasında soyunan karısının çıplaklığını izlemeye zorlar. Ancak kraliçe son anda Giges’in uzaklaştığını fark eder. Giges’e seçeneklerini sunar: ya komutanın kendisi, ya da kral ölecektir. (Kandaule’nin Karısı),Sen Pol’ün Efes Tiyatrosu’ndaki vaazından sonra Kibele’nin Meyem Ana’ya dönüşmeye karar verişi .Anadolu’da putperest çağın sona erişi. (Efesli Artemis),Bizans İmparatoriçesi olan ayı terbiyecisinin kızı. İmparator Jüstinyen ve Başkomutan Belisaryus’un bile ümitlerini yitirdikleri, Nika isyanının yarattığı en kritik anda erdem ve dayanıklılığını kanıtlar. (Teodora),Dünyanın ilk kadın tarihçisi. Kendi kocası Nikeporus’u tahta geçirmek ve tarihin akışını değiştirmek için kardeşi Yohan Komnemus’a karşı suikast düzenler. Ancak planı açığa çıkar. (Anna Komnena),İlk Osmanlı Sultanı; oğlu I. Murat’a aynı gecede yaşadığı iki farklı düğününü anlatır: Bizanslı gelin Holofira iken kaçırılmış, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman’ın gelini Nilüfer olmuştur. (Nilüfer Hatun), Anadolu’da ünlü bir adamın karısı olanın vay haline. (Nasrettin Hoca’nın Karısı),yaptığı başarılı evliliklerin oldukça ilginç öykülerini ve kocalarının başlarına gelenleri anlatır. (Ayşe Sultan. 17. yüzyılda yaşamış olan I. Ahmed’in kızı), Gerçek adı Neé Aimé olan Sultan, Martinik adlı küçük bir adada doğmuş ve bir Katolik olarak yetiştirilmiştir. Cezayirli korsanlar tarafından tutsak edilir ve köle tüccarlarına satılır. İstanbul’a getirilir ve yaşamı bir Osmanlı sultanı olarak sona erer. Bu sahnede kendisini ölüm yatağında, evlat edindiği oğlu II. Mahmut’a son arzusunu söylerken izleriz. (Nakşidil Sultan), 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında yaşayan şair, dönemini eleştirel bir tanıklıkla ele alır. (Şair Nigar),Anadolu’nun anonim anası; yitirilmiş çocuklarına ağıtlar yakıyor. (Bir Ana), Romancı, edebiyat profesörü ve meclis üyesi; Yıl 1922. Kurtuluş Savaşı’nın son günlerinde gözlemci olarak cephededir. Tıpkı Anadolu’da Hititlerin çöküşüne ve Friglerin ortaya çıkışına tanıklık eden Kibele gibi, Halide Edip de Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışını ve bir ulusun küllerinden fışkırarak yeniden doğuşunu izler. (Halide Edip)

Ben Anadolu’ 17 Yıl Sonra, 16 Kadınla Tekrar Sahnede! ...
Güngör Dilmen’in ‘Ben Anadolu’ adlı oyunu 17 yıl sonra Kent Oyuncuları tarafından tekrar sahnelendi. Yıldız Kenter’in oynadığı bu tek kişilik oyunda, Kenter, Hititlerden günümüze Anadolu topraklarında öne çıkmış, tarihin akışını değiştirmiş ya da kadın kimliğini etkilemiş 16 değişik kadını oynamakta: Mitolojik çağlardan günümüze, ünlü Anadolu kadınlarının portrelerinden oluşan bu 16 kadın genellikle bir iç hesaplaşma ya da karar anını yansıtan kısa öykülerle sunulmaktadır.
Yazan: Güngör Dilmen
Yöneten: Yücel Erten
Dekor: Osman Şengezer
Oynayan: Yıldız Kenter

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT