Rahat Yaşamaya Övgü: (Brecht Kabare)

Tarihler: 16 Mart 2010 Salı ~ 16 Mart 2010 Salı 16 Mart Saat: 20,30 - Saat: 20:30

Yer: Enka Oditoryumu

Ücret: 23,50 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Tiyatro Gişe

Adres: Enka Sadi Gülçelik Spor Tesisleri, İstinye İstanbul İstinye İstanbul

Telefon: 0212 245 44 60 - 0212 276 22 14–15/209

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 16, 2010 ~ Mar 16, 2010

Tiyatro Pera’nın geçen sezonda “Yılın En İyi Oyunu” ve “En İyi Yönetmen” ödülleri olmak üzere toplamda 10 ödül alan “Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare)” adlı müzikli oyununu; Bertolt Brecht’in “Schweyk İkinci Dünya Savaşı’nda”, “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı” ve “Üç Kuruşluk Opera” oyunlarından ve “Faşizm Üzerine Yazılar”ından Nesrin Kazankaya uyarlayıp yönetti. “Rahat Yaşamaya Övgü” adlı müzikli oyunda Kurt Weill, Hanns Eisler ve Turgay Erdener’in müzikleri kullanılıyor.

“Rahat Yaşamaya Övgü”, Brecht’in üç oyunundan bazı sahnelerle, “Faşizm Üzerine Yazılar”ından oluşturulan bir uyarlama. Birinci oyun olan “Schweyk İkinci Dünya Savaşı’nda” da olaylar. 2. Dünya Savaşı sırasında Alman işgalindeki Prag kentinde, bir meyhanede geçer. Praglı köpek satıcısı Schweyk saf, zeki, sıradan bir insandır ve savaşın tüm karmaşıklığı, acımasızlığı, anlamsızlığı Schweyk karakterinin ironik bakış açısıyla sergilenir.

İkinci oyun “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”nda, Amerikalı gangster Arturo Ui’nin, ekonomik bunalım sonucu zor duruma düşen büyük iş çevrelerinin desteğiyle yükselişe geçişi sergilenir. Chicago’da örgütlü suç işleyen bir gangster çetesinin lideri Ui’nin yükselişi, Hitler’in yükselişi ve Alman Nazi Partisi’ni iktidara gelmesiyle paralellikler taşır. Sanayi patronlarının ve kredi yolsuzluklarının açığa çıkmasından korkan politikacıların desteğiyle iktidarı ele geçiren Hitler’in yöntemleri, gangster Ui’nin yükseliş süreci olaylarıyla birebir örtüşmektedir. Oyundaki Hitler-Ui benzetmesi, günümüze de göndermeleri olan bir mizahı içermektedir.

Son oyun “Üç Kuruşluk Opera”da olaylar, 1930’lu yıllar Londra’sında, yeraltı dünyasını da içinde barındıran Soho semtinde geçer. Dilenciler, gangsterler, polislerle simgelenen küçük burjuvanın ayakta kalma mücadelesi; kapitalist dünyanın acımasızlığı ve ahlak anlayışı karşısındaki yıkımı sergilenir. Paranın egemenliği ve kapitalist düzenin ahlak anlayışı traji-komik bir bakışla sorgulanır.

“Rahat Yaşamaya Övgü” oyunu, kapitalist sömürü düzenini, paylaşım savaşlarını, faşizmin yükselişini ve bunun karşısında küçük burjuvazinin vurdumduymaz tavrını ve genelde ahlak anlayışını konu alır. Sıradan insanın kendi sonunu hazırlayan olaylar karşısındaki aymazlığı, komik ve ironik bir yaklaşımla sorgulanır. Brecht’in dediği gibi: “Kapitalizm çarkı zorbalığa başvurulmazsa dönememektedir. Koşullar ne denli kötüleşirse, akıl da o denli azalır.”

Oyunlardan seçilen sahneler ve sahneler arasında köprü oluşturan Brecht’in “Faşizm Üzerine Yazılar”ı, bir kabare dünyası içinde sergilenmektedir. Müzikli, danslı, eğlenceli kabare görüntüsünün ışıltıları, vahşi kapitalist sisteminin göz boyayan görünümü gibidir. Kazınınca altında yatan yoksulluk, savaş ve ahlaksızlık ortaya çıkacaktır.

Beş kişilik bir orkestra ve yedi oyuncunun dans, müzik, şarkı ve “söz”le oluşturduğu kabare, neşeli, eğlenceli, komik ve çelişkilerle dolu dünyamızın bir yansımasıdır.

Yerler numarasız, oturmalıdır.
- 8 yaşından küçükler içeriye alınmamaktadır. 8 yaş ve üstü bilete tabidir.
- Enka Kültür Sanat etkinlikleri için, MESAM ve MSG’ye telif hakkı ödenmektedir.
- Taksim’den her etkinlikten önce saat 19:00’da AKM - Enka; etkinlik sonrası ise, Enka-AKM arası ücretsiz servis konulacaktır. Servis kullanmak için, lütfen rezervasyon yaptırınız.

Uyarlayan ve Yöneten: Nesrin Kazankaya
Çeviren: Yücel Erten-Nesrin Kazankaya
Dramaturg: Şafak Eruyar
Müzik Yönetmeni: Ahmet Kara
Vokal Yönetmeni: Ezgi Kasapoğlu
Dans Düzeni: Erdinç Anaz
Dekor: Vecdi Sayar
Kostüm: Nilüfer Moayeri
Işık: Yüksel Aymaz
Yönetmen Yrd.: Zeynep Özden
Oynayanlar: Levend Öktem
Başak Meşe
Erdinç Anaz
Volkan Akta
Zeynep Özden
Ezgi Kasapoğlu
İlker Yiğen
Linda Çandır

Orkestra: Ezgi Kasapoğlu, Piyano
Ozan Bayraşa - Gitar
İzi Eli - Bas Gitar
Hasan Dağlar -Klarnet – Saksafon
Zafer Oğuz/ Bekir Önal - Davul

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT