2. Denizbank İlk Senaryo İlk Film Yarışması

2. Denizbank İlk Senaryo İlk Film Yarışması

Tarihler: 12 Ağustos 2016 Cuma ~ 09 Aralık 2016 Cuma

Yer: DenizBank

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağu 12, 2016 ~ Ara 9, 2016

DenizBank, kültür ve sanatı toplumun geniş kesimleri ile buluşturma misyonu doğrultusunda, 2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması’nı TÜRSAK Vakfı işbirliğinde, bu yıl kapsamını daha da genişleterek hayata geçiriyor. Yarışmanın, 10 Ağustos Çarşamba günü Deniz Tower’da düzenlenen basın toplantısı; DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar, jüri üyeleri oyuncu Birce Akalay ve yönetmen - senarist Serdar Akar’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

DenizBank, toplumsal sosyal sorumluluk vizyonu kapsamında, kültür ve sanatın her dalını toplum için erişilebilir kılmak üzere çalışmalarına devam ediyor. Banka bu kapsamda, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile geçen yıl ilki düzenlenen DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması’nın ikincisini hayata geçirerek, sinema alanında kalıcı eserlerin, senaryoların oluşması adına önemli bir destek sunuyor.

10 Ağustos 2016, Çarşamba günü DenizBank’ın Genel Müdürlük binası Deniz Tower’da düzenlenen basın toplantısına katılan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar, jüri üyeleri oyuncu Birce Akalay ve yönetmen - senarist Serdar Akar; 2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Sanata Evet demeyi sürdüreceğiz”
Sinema sanatının gelişimine destek sunmak amacıyla gerçekleştirilen projeyi değerlendiren DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, şöyle konuştu: “DenizBank olarak kurulduğumuz günden itibaren bu güzel ülkenin gelecek nesillerine sağlıklı bir miras bırakmayı hedefliyorsak eğer, önce kültürel gelişime, sanatı topuma yakınlaştırmaya yatırım yapmamız gerektiğine inandık. TÜRSAK ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ile senaryo yazma konusunda isteği olan ancak bugüne kadar özgün fikrini paylaşacağı bir platform bulamayan profesyonel ya da amatör ruhlu senaristlerimizin belki de yaşamlarını değiştirecek bir projede yer almaktan; onların umutlarını, heyecanlarını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ‘Sanata Evet’ demeyi sürdüreceğiz.”

“Fikri, sanatsal ve ekonomik israfın önlenmesi, bu yarışmanın temel gerekçesi”
TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar konuşmasında, son yıllarda sinemada görülen canlılığa işaret ederken üretimin yılda 150 filme yaklaştığını, yerli film izleyici sayısının ise %57’lere ulaştığını ifade etti. Yaşar; “Hızlı büyümenin ve tam bir sektör olamamanın yarattığı kayıp ve yıkımların azaltılması yol ve yöntem kusurları nedeniyle fikri, ekonomik ve yaratıcılık israfının önlenmesi DenizBank ile TÜRSAK’ı buluşturan en önemli nedendir. Yarışmalar enflasyonuna yeni bir alan katmak değil, yol ve yöntemsizlik nedeniyle oluşan fikri, sanatsal ve ekonomik israfın önlenmesi bu yarışmanın temel gerekçesidir.” şeklinde konuştu.

“Senaryo, film çalışması için hayati bir değer taşır”
Jüri üyesi Serdar Akar konuşmasında senaryonun sinema için önemine dikkat çekerek; “Senaryo, film çalışması için hayati bir değer taşır, teknik özellikleri olan başka bir çalışmadır. Kendine ait bir dünyası vardır. Edebi bir metin olarak düşünülemez, her okuyanın anlayabileceği bir özellikte değildir.” dedi.

“Onur duydum”
Jüri üyesi Birce Akalay ise; ilk juri üyeliği deneyimini bir “ilk senaryo” yarışmasında yaşamaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken “Ben daha çok küçükken önemli mecralarda sinema yazarlığı yapmış, senaryolar yazmış, filmler çekmiş, oynamış, ödüller kazanmış, sinemayı misyon edinmiş bu çok değerli sinema insanlarıyla bir arada, sinema sanatının gelişimi, yeni yazarların kazanımı ve teşviki adına çalışan bir mekanizmanın parçası olmaktan onur duydum.“ şeklinde konuştu.

Türkiye’de sinema ve senaryo konusunu gündeme taşımak ve senaryo yazma konusunda isteği olanlara alan açmak adına büyük önem arz eden 2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması’nda projelerin seçimi iki aşamalı olarak yapılacak. Ön jürinin yapacağı değerlendirmeyi geçecek 15 proje; Tevfik Başer’in başkanlığını yaptığı, Birce Akalay, Damla Sönmez, İbrahim Altınsay, Mehmet Aslantuğ, Melisa Sözen, Nuran Evren Şit, Perihan Yücel, Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Serdar Akar, Tayfun Pirselimoğlu ve Turgut Yasalar’dan oluşan ana jüri tarafından ikinci bir değerlendirmeye alınacak. Ana jürinin yapacağı değerlendirme sonrası belirlenecek ilk üç senaryo ve mansiyonlar, ödül töreni gecesinde açıklanacak.

Birinci seçilecek eser 30.000 TL para ödülü ve yabancı bir senaristten senaryo doktorluğu, ikinci seçilecek eser 15.000 TL ve Türk bir senaristten senaryo danışmanlığı, üçüncü seçilecek eser ise 10.000 TL ve Türk bir senaristten senaryo danışmanlığı ile ödüllendirilecek. Ayrıca jüri tarafından belirlenecek üç senariste; yarışmaya katıldıklarına ve eserlerinin gelişime açık olduğuna dair mansiyon plaketi verilecek.

Yarışmada geçen yıldan farklı olarak bu yıl, ödül alan senaryoların yenilenmesine yönelik aşamalar yer alacak. Bu doğrultuda; kazanan ilk üç projenin senaristi, senaryoların geliştirilmesine dair en az üç aşamalı, kapsamlı bir çalışma yapacaklar. Danışmanla yapılacak toplantılar sonrası senaristler, senaryo doktorunun bitiş kararına dek senaryolarını geliştirmeye devam ederken, kazanılan ödül tutarı da çalışma evreleri tamamlandıkça bölünerek verilecek. Tamamlanan senaryolar, TÜRSAK Vakfı’nın desteği ile uluslararası yarışmalara ve destekçi kurumlara gönderilecek. Aynı zamanda birinci seçilen eser, Taff Yapım Şirketi’nin senaryo bölümüne sunulacak ve değerlendirme sonucunda kabul edilmesi durumunda filme çekilecek.

2.DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması kapsamında ayrıca; senaryo alanındaki desteği artırmak adına bir panel ve özel ödül organizasyonu gerçekleşecek. Senaryo danışmanlığı üzerine düzenlenecek panelde; yurt dışında faaliyet gösteren senaryo kurumları ve senaristlerle ortak bir çalışma yapılacak. Ayrıca 2016 yılında vizyona giren yapımlar arasından seçilecek ‘En İyi İlk Film’e 25.000 TL değerinde Özel DenizBank ödülü verilecek. İlk uzun metraj film senaryoları ile başvuru yapacak tüm senaristlere açık olan yarışma için son başvuru tarihi 9 Aralık 2016.

Mart 2017’de finalistlerin duyurulmasının ardından, 2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması’nın ödül töreni Mayıs 2017’de gerçekleşecek.

Bilgi için: tursak.org.tr

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT