AHTAPOT HORTUM HER TÜRLÜ AFET VE SU İHTİYACINDA İSTANBULLUNUN HİZMETİNDE

İstanbul Haberleri AHTAPOT HORTUM HER TÜRLÜ AFET VE SU İHTİYACINDA İSTANBULLUNUN HİZMETİNDE

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul İtfaiyesi’nin gerektiğinde bir kasabanın su ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede su taşıyabilen, yangın başta olmak üzere birçok alanda kullanılabilen ‘Ahtapot Hortumu’nu tanıttı.
26.05.2011 İBB

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mayıs 26, 2011

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul İtfaiyesi’nin gerektiğinde bir kasabanın su ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede su taşıyabilen, yangın başta olmak üzere birçok alanda kullanılabilen ‘Ahtapot Hortumu’nu tanıttı. 60 metre derinden aldığı suyu 15 kilometre öteye taşıyan hortum, kollara ayrılarak dakikada 8.5 ton suyu tazyikli şekilde basabiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin çok marifetli ‘Ahtapot Hortumu’, Florya Sosyal Tesisleri önünde Başkan Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen bir tatbikatla basın mensuplarına tanıtıldı. Tatbikat kapsamında; İtfaiye aracına bağlı bir su pompası Florya Sosyal Tesisleri önündeki sahilden denize atıldı. Başkan Topbaş, itfaiye aracını kullanarak hortumun 1 kilometre ötedeki ucuna ulaştı. Daha sonra tazyikle gelen su önce iki kola, ardından da 15 ayrı kola ayrıldı. Bu uçları takan 5 ayrı itfaiye aracı farklı aparatlarla ileri, yukarı ve geniş alanda tazyikli su basarak temsili yangın söndürme işlemi gerçekleştirdiler.

Hortum 15 Kilometreden Dakikada 8.5 Ton Su Basabiliyor

Tatbikattan sonra basın mensuplarına Ahtapot Hortum hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hortumun 60 metre derinlikten su çekerek 15 kilometreye kadar uzanan bir mesafede dakikada 8.5 ton basınçlı su verebildiğini belirterek, “Bu tatbikatta 1 kilometre öteden boru çektik. Ahtapot hortumla dakikada 8.5 ton, saatte ise 515 ton su basabiliyoruz. Bu sistemle 15 kilometre öteye ve 60 metre yukarıya basınçlı su verebiliyoruz. Yoldan trafikten geçerken bu gördüğünüz ekipmanla köprü uygulaması yaparak hortumun ezilmesini de engelliyorsunuz. Tazyikle gelen suyu önce iki kola oradan da 15 ayrı kola ayırıp ayrı ayrı noktalarda yangın söndürme için kullanabiliyoruz. Yani 15 kilometre mesafede 15 ayrı kolla yangına müdahale edebiliyorsunuz” diye konuştu.

Sel baskını ve Su Tedarikinde de Hizmete Hazır

Hortumla gerektiğinde su baskını gibi afetlere müdahale edilebildiğini ve acil durumlarda iki tatlı su kaynağı yada baraj arasında aktarma yaparak şehrin herhangi bir bölgesinin susuz kalmasının engelleyebildiğini anlatan Başkan Kadir Topbaş, “Her biri 1 milyon euroya mal olan 4 takım Ahtapot Hortumumuz var. İstanbul’da günde 250 civarında yangın ihbarı oluyor. Hortumun özellikleri İstanbul şartlarında ve ormanlık alanlarda çok önemli. Ayrıca 15 kilometreden daha uzun mesafeler için de ara pompalar koyarak gelen suyun tazyikini arttırıyoruz ve 30-40 kilometre gibi çok daha uzun mesafelere su basabiliyoruz. Ne kadar ara pompa koyarsanız o kadar uzatabilirsiniz. Ormanlık alanlardan, dağlardan tepelerden geçeriz. Her türlü zeminden geçerek istediğimiz mesafeye su götürürüz. Burada gördüğünüz su tanklarına da su doldurarak yangınlara müdahale etme imkanımız var” şeklinde konuştu.

Gebze’deki Yangını Bu Sistem Söndürdü

Bu sistemin Türkiye’de sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, “Gebze’deki büyük sanayi yangınına da arkadaşlarımız bu hortumla 7 kilometreden su taşıyarak müdahale etti ve çok başarılı bir söndürme çalışması gerçekleştirdi. Orada, ‘Bu ekip olmasaydı yangın söndürülemezde, hatta kontrol altına alınamazdı’ dendi. Çok büyük yangınlarda taşıma suyla ve itfaiye istasyonlarıyla bunu çözemezsiniz. Ahtapot Hortum burada devreye giriyor. İstanbul birçok konuda olduğu gibi afetlerde de diğer illere takviyelerde bulunuyor. Simav’daki depremde yan yatan binanın yıkılması için İstanbul’dan ekip gönderdik” dedi.

İstanbul Her Alanda Teknolojiyi Yakından Takip Ediyor

“İstanbul İtfaiyesi’ndeki araç ve ekipmanları dünya standartlarının üstüne çıkarttık. Dünyada nerede ileri bir teknolojili araçlar varsa hemen ediniyoruz” diyen Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İtfaiye ekipmanları konusunda Türkiye’de en iyi, dünyada da sayılı birkaç itfaiye arasındayız. Afetin durumuna göre her türlü müdahaleyi yapacak çok çeşitli araçlarımız var. Koca Yusuf dediğimiz aracımız 30 santimetre betonu delebiliyor. Amerikan ordusunun kullandığı araçlar bunlar, özellikle getirttik.

Deprem anında enkaz altındaki insanları kamerayla görüyorsunuz ve 30 santimetreye kadar betonu delerek kurtarma çalışmalarına katılabiliyorsunuz. Deprem anında yangın varsa da delik açıp içeri müdahale edebiliyorsunuz. Gerçekten gururla ifade edebileceğimiz kadar teknolojik donanıma sahibiz. Şu itfaiye aracımızın merdiveniyle de 52 metre yukarı çıkabiliyoruz. Daha önce bunlar yoktu. Dünyayı bu konuda çok yakın takip edip yeni ekipmanları mutlaka tedarik ediyoruz.”

Ahtapot Hortumun Kullanıldığı Alanlar ve Özellikleri

* Orman yangınlarında
* Sanayi ve Kara yangınlarında
* Su kaynağından uzak olan yerlere su temin edecek.
* Afetlerden sonra kurulacak toplu yerleşim yerlerinde su ihtiyacının karşılanacak. * Büyük su baskınlarında etkili su tahliyesinde kullanılabilecek.
* Hemen hemen her durumda suya iyi erişim sağlayacak.
* 60 metre derinlikten su basabilecek.
* Uzun mesafelere büyük su hacimlerinin taşınabilecek.
* Hortumlarını kendi serip kendi toplayacak.
* Yüksek yerlere (dağ, orman, engebeli arazi gibi) 10 kilometre, gerektiğinde 20 kilometre hortumu çok kısa sürede serip toplayabiliyor.
* Onlarca koldan su dağıtabiliyor.
* Gerekli durumlarda tankerlere dolum yapabiliyor.

26.05.2011 İBB

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT