Beşiktaş Belediyesi 4 Levent’in Sanat Sokaklarını Gün Işığına Çıkarıyor

İstanbul Haberleri Beşiktaş Belediyesi 4 Levent’in Sanat Sokaklarını Gün Işığına Çıkarıyor

Beşiktaş Belediyesi, 4. Levent'te 1950’li yıllarında sonunda yapılmış, yirminin üzerindeki sanat eserinin ortaya çıkarılması için bir proje başlattı.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mayıs 15, 2013


Beşiktaş Belediyesi, 4. Levent'te 1950’li yıllarında sonunda yapılmış, yirminin üzerindeki sanat eserinin ortaya çıkarılması için bir proje başlattı. Çağdaş sanatımızın 6 büyük temsilcisine ait eserler restore edildiğinde 4. Levent’in sokakları bir açıkhava müzesine dönüşecek.

1947-1957 yılları arasında mimarlar Rebiî Gorbon ve Kemal Ahmet Arû tarafından tasarlanan, İstanbul’un ilk toplu konut projesi 100 hektarlık bir alanda 420 konuttan oluşuyordu. Proje sürerken toplu konutların çarşı bölgesindeki bazı cepheleri sanatçılara önerildi. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Ferruh Başağa, Sabri Berkel, Ercüment Kalmık ve Eren Eyüboğlu bu çağrıya cevap vererek yirminin üzerinde büyük ölçekli mozaiği duvarlara işlediler.

Beşiktaş Belediyesi’nin mozaikler hakkında yaptığı ayrıntılı araştırma mozaiklerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi. 2012'nin son aylarında Levent'teki 20 duvar mozaiğini haritada işaretlenerek güncel durumları tespit edildi.

20 eserin sadece 4'ü iyi durumda
20 eserin 7’si mantolama altında olduğu; 6’sının üzeri tabela ve reklam panolarıyla kapatıldığı; 2 tanesinin ise baca, sundurma, klima ve benzeri unsurlarla tahrip edilmiş durumda olduğu anlaşıldı. Nurullah Berk’in yaptığı bir duvar mozaiğinin ise vitrin açma amacıyla yıkılarak yok edildiği saptandı. Sadece 4 mozaik iyi durumdaydı. Beşiktaş Belediyesi mozaiklerin eski ve yeni hallerinin bulunduğu ayrıntılı dosyayı İstanbul III Numaralı Koruma Bölge Kurulu'na göndererek Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Ferruh Başağa, Sabri Berkel, Ercüment Kalmık ve Eren Eyüboğlu’na ait 20 sanat eserinin koruma altına alınmasını sağladı.

Önce restorasyon ardından kentsel düzenleme
Şubat 2013 tarihinden itibaren eserleri usulsüz bir şekilde kapatan işyeri ve ev sahiplerine tebligatlar çekilmeye başlandı. Eserlerin varislerine ulaşıp onarım çalışmaları için izin alma sürecini başlatan Beşiktaş Belediyesi, aynı zamanda mozaiklerin üzerindeki reklam panosu, tabela, kablo, sundurma ve benzeri eklentileri kaldırmaya başladı. Şimdiye kadar Bedri Rahmi'nin iki, Eren Eyüboğlu ve Ferruh Başağa'nın birer eseri yeniden gün yüzüne çıktı. Bir sonraki adımda Beşiktaş Belediyesi eserlerin rölövelerini alarak restorasyon çalışmalarını başlatacak. Belediye, bu çalışmalarına ek olarak temizlenen mozaiklerin cephelerde algılanabilmesi için cephe boyalarından kaldırıma, tabela sisteminden peyzaja ve ışıklandırmaya kadar ayrıntılı bir kentsel düzenleme çalışması yapmayı planlıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT