Günlük Davranışların Dişlere Zarar Verdiğini Biliyor Musunuz?

Günlük Davranışların Dişlere Zarar Verdiğini Biliyor Musunuz?

İstanbul Haberleri Günlük Davranışların Dişlere Zarar Verdiğini Biliyor Musunuz?

Dişlerimize gereken değeri veriyor muyuz? Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu konuyla ilgili bilgilerini paylaşarak neler yapılması gerektiği hakkında bizleri bilgilendiriyor

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mart 21, 2017

Dişlerinize zarar veren davranışlardan kaçının!
Sadece diş temizliği ile dişlerimizi koruma altına alamıyoruz. Gün içerisinde yediklerimiz ya da içtiklerimizle dişlerimize zarar veriyoruz. Günlük alışkanlıklarımızı kontrol altına almalı ve diş kayıplarını önlemeliyiz. Tırnak yeme, sert diş fırçası kullanma, kalem ısırma, aşırı çay ve kahve tüketimi…. Tüm bu alışkanlıklar ağız ve diş sağlığına önemli ölçüde zarar verirken yaşam kalitesini de düşürüyor. Erken diş kaybı ve diş çürüklerinin önüne geçebilmek için bu alışkanlıklardan kurtulmak gerekiyor.

Dişlerimizi açacak niyetine kullanmak
Şişe kapaklarını açmak, ipliği kesmek yerine dişimizle koparmak, çivileri ağzımızda taşımak, kabuklu yemişleri dişlerle kırmak, buz ısırmak… Dişlerin sürekli sert işlemlere maruz kalması öncelikle mine tabakasında aşınmalara neden oluyor. Sert cisimler dişlerde kırıklara hatta diş kayıplarına varan sıkıntılı durumlara yol açıyor. Örneğin buz ısırmak sert yüzeyle dişlerde zorlanmaya neden olurken termal şok yaşanmasına da etki ediyor. Termal şok; dişin içindeki sinir ve damar dokularının aşırı ısı değişikliği sebebiyle hassasiyetine ve sık tekrarlarında da nekrozuna yani ölmesine sebep oluyor.

Ağızda kalem vb. cisimler çiğnemek
İş yerinde ya da sınıfta stresten dolayı çiğnenen kalem ve benzeri cisimler dişleri aşındırıyor. Bu işlem diş minesine zarar vererek dişlerin daha hızlı çürümesine neden oluyor.

Kahve ve çay tüketiminin fazla olması
Aşırı kahve ve çay tüketimi dişlerde bir süre sonra renk değişimine ve sararmalara neden oluyor. Sigara gibi diğer tütün ürünleri de dişlerde lekelenme ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Sigara ayrıca dudak, dil ve ağız içinde yaralar oluşmasına etken olurken kanser riskini de artırıyor.

Çok şekerli gıdalar yemek
Şeker oranı yüksek gıdalar tüketmek ağız içindeki asit seviyesini artırarak çürük riskini yükseltiyor. Şekerli ve işlemden geçen gıdalar, diş yüzeylerine kolaylıkla yapışır ve zor temizlenir. Bu tarz gıdalar yerine lifli, şeker seviyesi düşük, çiğ veya az pişmiş sebze meyve gibi besinleri daha sık tüketmek, aynı zamanda bu besinler tüketilirken diş yüzeylerinin fonksiyonel bir şekilde temizlenmesine yardımcı oluyor.

Dil piercingleri
Güzel göründüğü düşünülen ama aslında dişlerin düşmanı dil piercingleri dişleri çatlatarak kırabiliyor. Aynı şekilde dudağa yapılan piercingler de benzer bir zarara yol açabiliyor. Metal cismin diş etlerine sürtünmesi diş etlerine zarar vererek zaman içinde diş kayıplarının yaşanmasına sebep oluyor. Piercingler ayrıca ağız içinde bakterilerin yuvalanmasına zemin hazırlıyor.

Asitli içecekler tüketmek
Asitli gıdaların tüketilmesi ve enerji içeceklerinin fazla kullanılması dişler üzerinde şeker ve asit saldırılarının oluşmasına neden oluyor. Asitli içeceklerin içilmesi dişlerin hızlı bir şekilde çürümelerine neden oluyor. Meyve suları birçok vitamini bünyesinde barındırsa da şeker bakımından çok yüksek olduğu için hazır meyve suları yerine evde taze sıkılmış olanlar tercih edilmeli.

Dişleri sert ve hızlı fırçalama
Kimileri alışkanlıktan kimileri ise zaman kaybı olmaması için dişlerini sert ve hızlı bir şekilde fırçalayabiliyor. Bu fırçalama şekli, daha temiz olacağı hissi verse de diş sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Dişleri sert bir şekilde fırçalamak, diş etlerinin çekilmesine ve diş minelerini aşındırarak alttaki sarı tabakanın ortaya çıkmasına neden oluyor. İdeal olan yumuşak fırçalardır. Her fırça, dişlerin fırçalanmasını sağlar ama iyi bir temizleme yapmayabilir. Bu nedenle fırça seçimi konusunda diş hekimi önerisi ile hareket edilmelidir. 

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT