İstanbul'da ‘Sanatın Hafızası’ Bir Tık Uzakta

İstanbul Haberleri İstanbul'da ‘Sanatın Hafızası’ Bir Tık Uzakta

Kültür Merkezi Salt Galata` da isteyen herkesin yararlanabildiği SALT Araştırma, 50 bin kitap, özel arşiv, bilgi ve belgeyle dev bir `sanat hafızası merkezi` haline geldi.
20.12.2011 İstanbulajansi.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Aralık 20, 2011

Kültür Merkezi Salt Galata` da isteyen herkesin yararlanabildiği SALT Araştırma, 50 bin kitap, özel arşiv, bilgi ve belgeyle dev bir `sanat hafızası merkezi` haline geldi.

İstanbul`da `sanatın hafızasını` tutan bir yer daha var artık. Karaköy`deki Salt Galata, iki katını SALT Araştırma adıyla bir hafıza merkezine dönüştürdü. Burada bir yandan İstanbul sanat hayatının çetelesi tutuluyor, bir yandan da geçmişten günümüze bir sanat kütüphanesi oluşturulmaya çalışılıyor. İsteyen herkesin ücretsiz olarak yararlanabildiği SALT Araştırma`da yok yok... Sanat, sinema, tarih, felsefe, sosyoloji, mimarlık alanlarında 50 bin kitap, geçmişten günümüze sergi katalogları, konferans tutanakları, sanat dergileri, yaşayan sanatçılarla ilgili kapsamlı dosyalar, pek çok değerli kişisel arşiv, okunmayı bekliyor...

SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun, "Hafıza meselesine çok fazla önem veriyoruz. Hafızayı saklamak sonraki kuşağa aktarmak çok önemli” diyerek, İstanbul`un sanat hafızasına geniş bir şekilde yer verdiklerini belirtiyor. SALT Araştırma bugünlerde yoğun bir çalışma içinde. Çünkü elindeki tüm kitapları, dergileri, dosyaları önümüzdeki internete aktardılar. Sanatseverler www.saltonline.org adresine girip SALT Araştırma`nın içinde gezinebilecek, istediklerini okuyabilecek.

SALT`ın içinden

SALT Araştırma`nın içinde günümüzde aktif olarak sanat eseri üreten 200`den fazla sanatçının kişisel dosyaları yer alıyor. Çoğunun bizzat sanatçılar tarafından hazırladığı bu dosyalar, sanatçıların özgeçmişleri, eserleri hakkında kısa bilgileri, haklarında çıkmış haberleri içeriyor. Sanatçılar arasında tanıdık isimler de yer alıyor. Ergin Çavuşoğlu, Sarkis, Mehmet Güleryüz, Bedri Baykam, Taner Ceylan, Yüksel Arslan, Kutluğ Ataman, Gülsün Karamustafa, Hale Tenger, İnci Eviner, Cengiz Çekil, Halil Altındere...

Merkezde Osmanlı Bankası Arşivi, 20. yüzyıl mimarisini anlatan kitaplar, mimar Sedad Hakkı Eldem hakkında bir arşiv, 2007`de vefat eden sanatçı Hüseyin Bahri Alptekin`in ile 2004`te vefat eden ve 1985-2000 yılları arasında AKM Sanat Galerisi`nin yöneticiliğini yapan sanat tarihçisi Özayten`in kişisel arşivleri, İstanbul Bienalleri hakkındaki arşiv, sanat dergisi Koridor`un tüm sayılarını bulmak mümkün.

Türkiye`de yapılan tüm sergilerin dokümanlarından oluşan Türkiye Sergi Arşivi ve Türkiye Küratör Arşivi de merkezde bulunuyor.

20.12.2011 İstanbul Ajansı

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT