İstanbul`un Havası Kontrol Altında

İstanbul Haberleri İstanbul`un Havası Kontrol Altında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin hava kalitesinin daha sağlıklı ölçülebilmesi için Büyükada`da biri sabit, diğeri de mobil olan istasyonla ölçüm istasyonu sayısını 11`e çıkarttı.
03.02.2012 istanbulajansi.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şubat 3, 2012

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentin hava kalitesinin daha sağlıklı ölçülebilmesi için Büyükada`da biri sabit, diğeri de mobil olan istasyonla ölçüm istasyonu sayısını 11`e çıkarttı.

İBB Çevre Koruma Müdürü Türker Eroğlu, yaptığı açıklamada, İstanbul`da hızlı nüfus artışı ve kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle 1985`li yıllardan itibaren hava kirliliğinin görülmeye başladığını, bu sorununun özellikle 1990 yılından itibaren tehdit edici boyutlara ulaştığını hatırlattı. İstanbul`da hava kirliliği ölçümlerine 1995 yılından itibaren biri Anadolu, diğeri Avrupa yakasında olmak üzere 2 mobil ölçüm istasyonuyla başlandığını, şu anda İstanbul genelinde biri Büyükada`da olmak üzere 10 sabit ve 1 mobil ölçüm istasyonu bulunduğunu ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

``İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, kentin hava kalitesinin daha sağlıklı ölçülebilmesi için Büyükada`da biri sabit, diğeri de mobil olan istasyonla ölçüm istasyonu sayısını 11`e çıkardı. Hava kirliliği ile mücadelede bir taraftan kaçak ve kalitesiz kömürün şehre sokulması ve kullanılması önlenirken, diğer taraftan doğalgazı yaygınlaştırma çalışmaları yürütülmüştür. Özellikle kış aylarında bir kabus gibi İstanbul`un üzerine çöken kirli hava, doğalgazın yaygınlaştırılması ve belediyemiz tarafından alınan etkin önlemlerle önemli ölçüde azaltılmıştır. Belediyemizin yaptığı çalışmalar sonucunda özellikle kömür kalitesinin arttırılması ve doğalgazın yaygınlaştırılmasıyla kükürtdioksit konsantrasyonlarında 1997 yılından itibaren bariz şekilde azalma olmuş ve 2004 yılından itibaren Avrupa Birliği direktiflerinde belirtilen yıllık sınır değerlerin altına düşülmüştür.``

Meteorolojik Şartların Etkisi

Eroğlu, hava kirliliğine sebep olan temel unsurların, orman yangınları, konutlaşma, motorlu taşıtlarda artış ve endüstriyel tesisler olduğunu belirtti.

Geçmişte hava kirliliği ölçümlerinin otomatik olmayan cihazlarla yapıldığını hatırlatan Eroğlu, gelişen teknolojiyle birlikte tam otomatik ölçüm cihazlarının kullanılmaya başlandığını söyleyerek, ``Kirleticilerden insanların olumsuz yönde etkilenmemesi için en kısa sürede kirlilik seviyesinin bilinerek eyleme geçilmesi önem arz etmektedir. Sağlıklı çözümler üretebilmek için sağlıklı ölçümler yapmak gerekir. Bu da ancak tam otomatik cihazlarla, sürekli olarak hava kalitesinin izlenmesi ile mümkündür. Ayrıca Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği ile Avrupa Birliği standartları dikkate alındığında, İstanbul`un ölçüm yapılan tüm ilçelerinde ölçüm verilerinin düşük olduğu görülmektedir`` dedi.

Hava kirliliğinin oluşumunda meteorolojik şartların da çok etkili olacağını belirten Eroğlu, özellikle, kritik meteorolojik şartların yaşandığı günlerde trafik yoğunluğu ve kış aylarında artan kömür kullanımına bağlı olarak kirlilik oranlarında artış görüldüğünü söyledi. Bu artışların tüm İstanbul genelinde kendini göstermekle birlikte sanayi ve trafiğin yoğun olduğu, kömür kullanımının daha fazla olduğu, özellikle topografik açıdan dezavantajlı yerlerde kendisini daha fazla hissettirdiğini, ancak hava kalitesinin merkezden sürekli olarak izlendiğini ve uyarı kademelerinin aşılıp aşılmadığının kontrol edildiğini dile getiren Eroğlu, ``Böyle bir durumun oluşması halinde yetkili mercilere bilgi verilmektedir. Ancak son 10 yıldır böyle bir durum yaşanmamıştır`` diye konuştu.

Toplu Taşımanın Kullanılması Önerisi

Türker Eroğlu, iş yerleri ve fabrikaların çevreyi kirletmemek için gerekli önlemleri alması gerektiğini dile getirerek, hava kirliliği ile mücadelede temiz yakıt kullanımının önemli olduğunu söyledi.

``Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğini azaltmak veya önlemek için yakıt tüketimi azaltılmalı, temiz enerji kaynakları ve kaliteli yakıtlar kullanılmalı, yakıtlar soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılmalı, binalarda ve evlerde ısı yalıtımına gidilmeli, kalorifer ve soba bacaları her sezon başında mutlaka temizlenmelidir`` diyen Eroğlu, trafik kaynaklı hava kirliliğini azaltmak için de, toplu taşımanın tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Eroğlu, bu konuda devletin de daha fazla yasal düzenleme yapmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, İstanbulluların da hava kalitesi ölçüm değerlerini her gün ``www.ibb.gov.tr`` adresinden takip edebileceklerini hatırlattı.

03.02.2012 istanbulajansi.com

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT