Okul Bahçelerınde Hasat

Okul Bahçelerınde Hasat

İstanbul Haberleri Okul Bahçelerınde Hasat

Kadıköy Belediyesi’nin çocukların meyve ve bitkileri tanıması için okullarla birlikte sürdürdüğü permakültür ve topluluk bahçeciliği meyvelerini vermeye başladı.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eylül 12, 2017

Okulların açılmasına birkaç gün kaldı. Birkaç gün sonra okul bahçesi çocukların sesleri ile dolacak. Kadıköy’deki bazı okullarda ise çocuklar geçen bahar ektikleri meyve ve sebzelerin tadına bakacak.

Kadıköy Belediyesi’nin çocukların meyve ve bitkileri tanıması için okullarla birlikte sürdürdüğü permakültür ve topluluk bahçeciliği meyvelerini vermeye başladı. Belediye geçtiğimiz bahar talep eden okulara permakültür bahçe alanına uygun özellikte gübreli toprak getirmiş ve bahçe çalışmalarına destek olmuştu. Çocuklar okul bahçelerinde oluşturulan tarım alanlarına çilek, reyhan, nane fideleri ile kayısı, kiraz, elma, erik dikmişti. İşte o sebzelerin hasat zamanı geldi. Yeni ders döneminde çocukları bahçede kızarmış domatesler, yeşil biberler ve boy atan erik fideleri bekliyor olacak.

Kadıköy Faik Reşit Unat Ortaokulu’nun bahçesi de onlardan biri. Bahçede dut, çilek, mısır, domates, patlıcan, biber, muşmula ve onlarcası var. İstanbul’un simgesi erguvan da unutulmamış. Okul Müdürü Ali Arslan öğrencilerin yokluğunda bahçenin bakımını, sulamasını da yapmış. “Öğrencilerimize toprağın önemini, gıdanın kaynağının toprak olduğunu, toprağın da canlı bir yapıya sahip olduğunu, domatesin, patatesin ve diğer pek çok meyve ve sebzenin topraktan beslenerek yetiştiğini anlatıyoruz. Çocukları organik veya doğal tarımla tanıştırmak, doğayı öğretmek için küçük de olsa bir bahçe yaptık. Doğayı seven insanı da sever. Yoldan geçenlerin bile merakla baktığı bir bahçe oldu. Kadıköy’ün ortasında böyle bir bahçenin olması yoldan geçenlerin de ilgisini çekiyor hatta fotoğraf çektirenler bile oluyor.” diyen Arslan, bahçe çalışmalarının yanı sıra çocuklarda hayvan sevgisinin gelişmesi amacıyla 10 tane ördek yavrusunu da bahçede büyütüp beslediklerini anlattı.

Kadıköy Belediyesi’nin çevre düzenlemesinden peyzajına, fide ve fidan desteğine kadar pek çok katkı sunduğu birbirinden güzel okul bahçelerinden bir diğeri de Kadıköy 50. Yıl Tahran Anadolu Lisesi’nde bulunuyor. Bahçeye çevrilen bölümün eski haliyle şimdiki hali arasında büyük fark var. Eskiden atılacak eşyalar, atık ve çöplerin bulunduğu alan şimdi meyveden sebzeye birçok ürünün yetiştiği doğal tarım bahçesi oldu. Öğretmenler, okul müdürü, en önemlisi de öğrencilerin ilgi ve sevgisiyle bahçe yemyeşil. Kadıköy Belediyesi bahçenin yanına bir de çardak yaptı. Okullar tatil olsa da okul müdürü Adem Filiz her gün bahçe ile ilgileniyor, sulama yapıyor, hasadı aksatmıyor. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun bu konuda desteklerini esirgemediğini, bütün taleplerini karşılamaya çalıştığını ifade eden Filiz, öğrencilerin katkılarıyla eskiden bakımsız olan alanın şimdi doğal tarım bahçesi olduğunu anlattı.

MAHALLELİ DE İLGİLİ
Eğitim Mahallesi’ndeki İnönü İlkokulu’nun bahçesinde de geçtiğimiz yıl Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan bir doğal tarım bahçesi var. Okul Müdür Yardımcısı Seda Karaata, öğretmenleriyle birlikte öğrencilerin, bahçenin bakımını, sulamasını yaptıklarını şimdi de ürün almaya başladıklarını anlattı. Seda Karaata, bahçenin mahalle halkı tarafından da ilgi gördüğünü, hatta gelip bahçenin bakımı, sulaması konusunda kendilerine yardımcı olmaya çalıştıklarını anlattı. Karaata, “Bunca yıllık çalışma yaşamımda okulda bir bahçe olacağı, binalarla dolu kentin ortasında bahçede ürün yetiştireceğimiz ve o ürünlerin son derece lezzetli olacağını hiç düşünmemiştim. Çocukların mutluluğunu görmek bizim için en önemli olandı” dedi.

Kadıköy Belediyesi’nin okullara permakültür ve topluluk bahçeciliği konusunda verdiği destek bu yıl da devam edecek. Belediye talep eden okullara bahçenin hazırlanması meyve ve sebze dikimi konusunda gerekli destekleri sağlayacak. Belediye geçtiğimiz yıl 15 parka meyve fidanı dikmişti.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT