Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeniz Gerektiğini Biliyor Musunuz?

Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeniz Gerektiğini Biliyor Musunuz?

İstanbul Haberleri Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeniz Gerektiğini Biliyor Musunuz?

Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri belirten Medline Acil Sağlık Genel Direktörü Dr. Barış Mutluer, konuyla ilgili bilgilendiriyor.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haziran 23, 2015

Ramazan ayında, beslenme alışkanlıklarımız tümüyle değişir. Vücudumuzun bu değişikliklere uyum sağlaması içinse daha özenli olmak gerekiyor. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri belirten Medline Acil Sağlık Genel Direktörü Dr. Barış Mutluer, konuyla ilgili bilgilendiriyor.

Uzmanların uyarılarını dikkate almadan oruç tutmak bir takım sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle de kalp, şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlığı bulunan kişiler, oruç tutarken daha dikkatli olmalıdır. Sıcakların etkisiyle mevcut rahatsızlıkların tetiklenmemesi için kişiler, sahur ve iftarlarda dengeli, yeterli ve sağlıklı beslendiklerinden emin olmalıdırlar.

Oruç tutarken mutlaka sahura kalkılmalı ve bol sıvı tüketilmeli…
Sahura kalkmadan oruç tutmak aç kalma süresini uzatarak metabolizmanın hızını düşürür. Bu durum; başta halsizlik ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkları beraberinde getirir. Bu nedenle oruç tutacak olan kişiler mutlaka sahura kalkmalıdır. Sahurda yemekler, yavaş yavaş ve sindirilerek yenmelidir. İftar ve sahurlarda yağlı, baharatlı ve acı yemek çeşitlerinden uzak durulmalıdır. Ramazanda mümkün olduğunca hafif yenmeli, yemeğe öncelikle hafif bir kahvaltı veya çorbayla başlanmalıdır. Sonrasında bol sulu, sebze içeren, az yağlı bir öğünle devam edilmelidir. Sahurda çok ve ağır yiyecekler tüketmenin kişiyi gün boyu tok tuttuğuna inanılır. Ancak bu, oldukça yanlış bir düşüncedir. Aksine kan şekerini hızlı yükselten ve karbonhidrat içeren gıdalar erken acıkmaya sebep olur. Sıvı gıdaların yanında ölçülü yenen yumurta, peynir, sebze ve lifli gıdalar kan şekerini dengeli tutar ve acıkmayı geciktirir. Bunların yanında Ramazan ayı boyunca hem protein hem kalsiyum açısından zengin olan yoğurt veya ayran tüketmek oldukça önemlidir.

Su içmeyi ihmal etmeyin!
Yaz aylarına yaşadığımız Ramazan ayında terlemenin çok olması sıvı kaybını da artırır. Bu nedenle özellikle bu dönemlerde su tüketimine ağırlık verilmelidir. İftardan sahura kadar en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.

İftar ve sahur arasına 2 öğün ekleyin
Sağlıklı bir beslenme normal şartlarda 5 veya 6 öğünden oluşur. Ramazan ayında ise beslenme alışkanlığı sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne düşer. İftardan uykuya gidene kadarki zaman dilimine ek öğünler eklemek, yaşanabilecek olumsuzlukları ve metabolizma hızının düşmesini engeller.

Ramazan ayı boyunca da hareket etmeye devam edin…
Sağlık için spor yapmakta sağlıklı beslenmek kadar önemlidir. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca da kişiler kendilerini çok yormayacak şekilde hareket etmeyi ihmal etmemelidirler. Bunun için iftardan yaklaşık 2 saat sonra vücudu çok yormadan yürüyüş yapılabilir.

Ramazan2015

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT