Şeker Sizi Sessizce Öldürür

Şeker Sizi Sessizce Öldürür

İstanbul Haberleri Şeker Sizi Sessizce Öldürür

Günlük hayatımızdaki üç beyaz düşmandan biri olan şekerle ilgili bilim dünyasındaki son gelişmeleri inceleyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, ürkütücü sonuçlarla karşılaştı.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağustos 1, 2014

Sadece ABD’de 2010 yılı içinde 25 bin kişi aşırı şekerli içecek tüketiminden öldü. 2013 yılında yapılan bilimsel çalışmalarda dünya genelindeki 180 bin ölümün sebebinin büyük ihtimalle şeker veya tatlandırıcı içeren içecekler olduğu sanılıyor.

Şeker sizi sessizce öldürebilir. Tehlike konusunda tuz ve yüksek tansiyondan daha fazla hatta birbirleri ile yarışır durumdalar. 2008 yılında aşırı fruktoz tüketiminin leptin direncine sebep olduğu bir çalışma ile kanıtlandı. Leptin yeterince besin aldığınızı size anlatan bir hormondur. Problem şudur ki biz çoğu zaman beynimizden gelen sinyalleri umursamayız. Leptin uygun çalışmaz ve bununla alakalı bir semptomda vermez. Bu da aşırı gıda tüketimine ve dolayısıyla obeziteye yol açabilir. Neden sessiz katil? Çünkü bunlar hiçbir belirti vermez veya tehlike zilleri çalmaz. Eğer son yıllarda kilo aldıysanız ve neden olduğunu bulamadıysanız belki vücudunuza giren fruktoz miktarını kontrol edebilirsiniz.

Karaciğerde Alkole Benzer Toksik Etki Yaratıyor

2012 yılında Nature dergisi tarafından şekerin üzerinde de alkol gibi bazı kısıtlamalar ve uyarılar koyulması fikri ortaya atılmıştı. Çünkü aşırı fruktoz ve glikozun karaciğerde toksik etki yaratabilir. Alkol içeren alkollü içeceklerin metabolik yolu fruktoz alımındakine benzerdir. Ayrıca şeker alkolün sorumlu olduğu birçok kronik durumun meydana gelme riskini arttırır. Sonuç olarak zayıfsınız diye fruktoz kaynaklı meydana gelen karaciğer hasarından korunduğunuzu düşünüyorsanız tekrar düşünün. Aşırı kalori almıyor/kilolu değilseniz bile karaciğer hasarı meydana gelebilir.

Şeker, ‘şeker içermez ’ olarak her gün satılan birçok gıdada saklıdır.

Birçok insan ‘normal’ şeker suçlularından (şeker, kurabiye, kek) kaçınmak için gayret ederken aslında sevdikleri bazı gıdaların çok fazla şeker içerdiğini fark ettiklerinde aldatılmış hissediyorlar. Örneğin; domates sosu, fat free soslar, tonik, marine yapılan soslar, krakerler ve hatta ekmek bile.

Şeker Beyin Gücünüzü Etkiler

Bir çoğumuz çocukken gerekenden fazla şeker tüketiriz. 2009 yılında yapılan bir çalışmada ise glikoz tüketimi ve hücrelerin yaşlanması arasında pozitif bir ilişki bulundu. Hücrelerin yaşlanması kronik hastalıklar gibi ciddi sorunlara yol açmasa da kırışıklık gibi daha basit şeylere neden olabilir. Fakat işin endişe verici diğer kısmı ise şekerin beyin hücrelerinde de yaşlanma etkisi vardır. 2012 yılında yapılan çalışmada aşırı şeker tüketiminin hafızada eksikliklere yol açtığı ve genel bilişsel sağlığı etkilediği bulunmuştur. 2009 yılında sıçanlarda yapılan bir çalışmada benzer sonuçlar vermiştir.

Şeker Özellikle Bel Çevresini Genişletiyor

Geçtiğimiz 30 yılda obez adelosanların oranı 3 katına, çocukluk çağı obezite oranı ise 2 katına çıktı. Birçoğumuz geleceğimizi tehdit eden unsurların ve bunlarla alakalı dataların farklındayız fakat yapılan bilimsel çalışmaların ötesinde gerçekten neler olduğunu görmek için eğlence parklarını, okul veya alışveriş merkezlerini ziyaret etmek gerekli. Obez çocuklarda yağ birikimi genellikle gövde kısmında olur. Neden? Bir sebebi fruktoz yüklü içeceklerdeki artış olabilir.

Şeker Bağımlılığınız Genetik Olabilir

Eğer ben şekere ‘tamamen bağımlıyım’ diyorsanız, bu doğru olabilir. 579 kişi üzerinde yapılan bir akademik çalışma göstermiştir ki ghrelin hormonunda genetik değişiklikler olan bireyler daha herhangi bir değişiklik olmayan bireylere göre daha çok şeker ve alkol tüketiyorlar. Ghrelin beyninize aç olduğunuzu anlatan hormona verilen isimdir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT