TOPKAPI SARAYI SİLAH SEKSİYONU YENİLENDİ

İstanbul Haberleri TOPKAPI SARAYI SİLAH SEKSİYONU YENİLENDİ

“Topkapı Sarayı Silah Seksiyonu bölümü yenilenen yüzü ile ziyaretçilerle buluşacak. Yenileme çalışmaları kapsamında yapılan özel animasyonlar sayesinde silahları ve dönemin kıyafetlerini sanal yeniçeriler tanıtacak, hazırlanan minyatürlerle Osmanlı’nın üç kıtaya yayılışı izlenebilecek. Bunların yanı sıra Osmanlı ordusunun kullandığı silahları kronolojik sıra ile görülebilmek mümkün”
07.06.2011

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haziran 7, 2011

İstanbul İl Özel İdaresi kültürel mirasımıza sahip çıkmaya devam ediyor. Osmanlı döneminde “Dış Hazine Binası” olarak kullanılan “Topkapı Sarayı Silah Seksiyonu” bölümünün restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bütçesi İstanbul İl Özel İdaresi tarafından karşılanan projede modern müzecilik anlayışının en yeni örnekleri ve en son teknolojik imkanlar kullanıldı.

Bizans Eserleri ve Tarihi Su Kuyusu Ortaya Çıkarıldı Restorasyon sırasında zemindeki yaklaşık 20 santimetre kalınlığındaki beton zeminin kaldırılmasıyla yıllardır üstü kapalı duran 4 kapak ortaya çıkarıldı. Kapaklar açıldığında yerin altında kalan bölmelerin, binanın olduğu yerde daha önce bulunan Bizans bazilikasından kalma 3 lahit ve bir vaftiz havuzu olduğu anlaşıldı.

Bu dört bölmenin dışında yine aynı bazilikanın kalıntılarından devşirilmiş, üzerinde semboller bulunan zemin tuğlaları ve yaklaşık 20 metre derinliğinde, içinde hâlâ su bulunan bir su kuyusu ortaya çıkarıldı. Ziyaretçiler, Topkapı Sarayı Müzesi Bilim Kurulu’nun kararıyla çelik konstrüksiyon üstüne camla kaplanan zemin sayesinde aydınlatılan bu bölmeleri ve zemindeki Bizans kalıntılarını da rahatça izleyebilecek.

Arşivlerdeki Minyatürler Canlandırıldı. Sanal Yeniçeriler Dolaşacak
Restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından eserlerin sergilenmesi projesine başlandı. Modern müzecilik anlayışıyla, teknolojinin son imkânları kullanılarak hayata geçirilen projede ilk olarak müze arşivinin tozlu raflarındaki savaş ve silah figürlerinin yer aldığı yüzlerce minyatür incelendi.

Bunların arasından seçilen ve sinema teknikleriyle canlandırılan minyatürlerden Osmanlı askeri ve silah kültürünü anlatan değişik temalarda kısa animasyonlar ve filmler hazırlandı. Bu filmler, LCD ekranlardan ziyaretçileri bilgilendirmek için kullanıldı. Örneğin ok ve yayların sergilendiği vitrindeki LCD ekrandan dünyaca bilinen “Okçu” minyatürü, ateşli silahların sergilendiği vitrinde de ateşli silahların yer aldığı minyatürler kullanıldı.

Duvarlar Sinema Perdesi Oldu
Viyana Devlet Kütüphanesi’nden temin edilen ve Osmanlı ordusunun pek çok karakterinin bir arada görüldüğü iki ayrı minyatürde yapılan animasyonlara ise mekânın yaklaşık 15 metrekare büyüklüğündeki iki beyaz duvarı perde olacak. Ziyaretçiler, bu iki duvarda Osmanlı ordusunun alay geçidini izleyecek.

Mekânda uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan vitrinler, düzeyleri ayarlanabilen LED ışıklarla aydınlatılırken silah teşhirinde kronolojik bir sıra takip edildi. Binaya ilk girişinde ok ve yayları görecek olan ziyaretçiler, gezi güzergahını takip ettikçe kılıçlara, sonrasında da ateşli silahlara doğru ilerleyecek.

Osmanlı’nın Savaşları Piri Reis Haritasında
Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesi’nden alınan ve pek bilinmeyen, Akdeniz ve Avrupa’yı içeren haritası da Osmanlı’nın üç kıtaya yayılışının 7 büyük savaş eşliğinde anlatıldığı dev bir panoya dönüştürüldü. Yaklaşık 10 metrekarelik dev harita üzerine yerleştirilen monitörlerden Kosova, İstanbul, Ridaniye, Mohaç, Preveze, Kıbrıs ve Bağdat savaşlarını konu alan minyatür canlandırmaları yayınlanıyor.

Bütçesi İstanbul İl Özel İdaresi tarafından karşılanan İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Silah Seksiyonu’nun (Dış Hazine) Bakım Onarımı, Güçlendirmesi Ve Restorasyonu Projesi iki aşamalı olarak gerçekleştirildi. İlk olarak restorasyon çalışmaları bitirildi. Ardından teşhir ve tanzim projeleri gerçekleştirilen çalışma yaklaşık 4,5 Milyon TL’ye mal oldu.

Dış Hazine/Silah Seksiyonu Hakkında
Kubbealtı’nın yanında yer alan sekiz kubbeli hazine binası Kanuni döneminde yapılmıştır. Fatih döneminde II. Avludaki hazinenin yeri kesin olarak bilinmemektedir. Burada devlet gelirlerini oluşturan vergiler saklanırdı. Maliye Defterhanesi, Osmanlı padişahlarının elçilere ve saraylılara hediye ettikleri hilat denilen kaftanlarla bazı değerli eşyada burada saklanırdı. 16. ve 17. yy.da dış cephede geniş bir saçağının olduğu bilinen yapının bu bölümünde hazine görevlileri ve koruyucuları ulufe günlerinde paraları torbalara koyarak hazırlık yaparlardı. Yapının içinde ve girişin tam karşısında yer alan iki katlı iç hazine bölümü çok iyi korunmaktaydı. Defterdarın sorumluluğundaki Hazine, gerektiğinde açılır ve sadrazamda bulunan padişah mührü ile mühürlenirdi. Bina günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi’ne ait içinde değişik dönemlere ait silahların sergilendiği Silahlar Seksiyonu olarak kullanılmaktadır.

07.06.2011


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT