Katmerler Nargile

Mutfak Türü: CAFE

Adres: Necati Bey Cad. Sıra Mağazaları No: 79-81 Karaköy Beyoglu İstanbul

Telefon: 0212 244 31 81

Web: http://www.katmerler.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haziran 1, 2012
Nargile içeni köpek ısırmaz evine hırsız girmez derler Hatta bir rivayete göre şeytanın insanları kandıramadığı tek yer nargile kahveleri...
Şeytanın yeryüzünde melekler kadar saf olabileceğine kanaat getirerek İstanbul şehrinin kahvelerini geziniyoruz.

Kahvenin saati dışardakinden çok farklı... Zaman durmuş gibi... “şıngır mıngır” gezindiğimiz kahvelerdeki hayat kendi dinginliğinde kendi saatini ayarlamış olarak devam etmekte.. Salah Birsel bir köşeye oturmuş mesela kahvesini höpürdetiyor diğer yanda Ustura Kemal manosunu kapmış dalıyor içeri.. Neyzen zaten orada.. Arkasından Yahya Kemal ve mesela ikbal kahvesinin oralardan Orhan kemal ve de martılarla paylaştığı simidiyle mesela Sait Faik... Muhabbet nargile... Ardından dışarıdaki hayat herkesin keyfi yerinde...

Nargile Tarihi...
Doğu kültürünün önemli bir parçası olan muhabbet erbabının vazgeçilmez dostu...
`Hindistancevizi`nin dışındaki tütün benzeri tabakayı yakan ve cevizin içine soktukları kamışla keyif yapan Hindliler, asırlar sürecek olan nargile geleneğini de başlatmış oldular. Kimi zaman sultanların başucunda yerini aldı Nargile

Doğu kültürünün önemli bir parçası olan nargilenin ismi Farsça`da `Hindistancevizi` anlamına gelen "nargil" kelimesinden geliyor. Araplar`ca "Şisa", İranlılar`ca ise "Kalyan" olarak adlandırılan `nargile`nin ilk örnekleri Hindistan`da ortaya çıktı. `Hindistancevizi`nin içi boşaltıldıktan sonra kabuğuna bir kamış sokularak yapılan ilk nargile, hintkeneviri tüketiminine yeni bir boyut katarken, `Hindistancevizi` ise zamanla yerini kabağa bıraktı. Gün geçtikçe yaygınlaşmasının ardından da porselen ve bronz gövdeli nargileler ortaya çıktı ve bunları çini, gümüş cam gövdeli nargileler izledi.

Nargile içmek ne kadar lezzetli ise hazırlanışı da bir o kadar zahmetli. Dışarıdan çok basit bir olay görülen nargilenin içilecek duruma gelmesi için binbir türlü işlem gerçekleştiriliyor. Nargile, `Rüle, Ser, Marpuç ve Şişe`den oluşuyor. Tütünün konulduğu bölüme Rüle, nargilenin uzun gövdesine Ser, içinde dumanı filtre eden suyun olduğu ve meşhur fokurdamaların geldiği bölüme Şişe, dumanı şişeden alan ve ağıza ulaştıran hortuma ise Marpuç ismi veriliyor.

Nargilenin en önemli ögesi Tömbeki ismi verilen tütün kıyıldıktan sonra geceden ıslatılmaya bırakılıyor.
Üzerine nemli havlu örtülüp bir süre bekletiliyor. Nargilenin iyi olmasının sırrı da bu tavının iyi olmasında yatıyor. Tömbeki suyun içinde belirli bir süre bekletildikten sonra özenle lüleye sarılıyor ve servisten önce suyu sıkılarak rülelere, yani tütünün konduğu delikli tablaya yerleştiriliyor ve tütün çelik şişlerin yardımıyla tam ortadan deliniyor. Rüleye yerleştirilen tömbeki, yine ıslatılmış ancak ikiye bölünmüş ve kalın damarları alınmış bir tütün yaprağıyla sarılıyor. Daha sonra sere yerleştirilerek kısa boylu bir meşe ağacı türü olan pırnal kömüründen elde edilmiş köz ile yakılıyor.





Park Yeri Var

Kredi Kartı: Geçmiyor

Katmerler Nargile

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Kafe Bar Restoran Haberler Yemek Tarifleri Popüler Mekanlar Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter Google Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT