Arkat Restaurant - Bar (Taşhan Restaurant)

Yeme İçme Restoran Arkat Restaurant - Bar (Taşhan Restaurant)

Mutfak Türü: Bar, Türk Mutfağı, Uluslararası Mutfak, Restaurant

Adres: Fethibey Cad. No:55 Taşhan Vezneciler Fatih İstanbul

Telefon: 0212 514 48 30-31-32

Faks: 0212 514 48 40

Web: http://www.arkatrestaurant.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haziran 1, 2012
Şehzadebaşı`nın gizli mahzeni; “Arkat Restaurant”
Şehzadebaşı`nda eski adıyla “Katırcılar Han” olarak bilinen tarihi “Taşhan”da artık İstanbul`un en şık restoranlarından biri var. Yapımı Bizans dönemine kadar uzanan yapının yer altında kalan Eski Bizans sarnıcı, bin yıldan bu yana önce sarnıç sonra yeniçeri ocağı, ahır ve dükkan olarak kullanıldıktan sonra şimdi tarihinin en güzel haliyle ziyaretçilerine açık. Bizans dilinde kemerli yapı anlamına gelen “Arkat” adı verilen restoran, misafirlerine sanki önce Topkapı Sarayı`nın harem bölümünde ardından da Yerebatan Sarnıcı`nda oldukları izlenimi yaratıyor.

Modernizm ve oryantalizmin buluşması
Anıtlar Kurulu`nun gözetiminde aslına uygun olarak restore edilen yapı, Bizans mimarisinin tüm görkemini yansıtırken, diğer yandan, üzerine inşa edilen Osmanlı yapısına parelel olarak otantik motiflerle dekore edilmiş. Restoranın girişi de zaten ancak yapımı 1763`e kadar uzanan, Sultan 3. Mustafa döneminin “Sipahi Ocağı”ndan mümkün. Daha sonra Katırcılar Han ve son olarak Taşhan olarak bilinen yapı, şehrin ortasında adeta gizli bir bahçe.

Osmanlı`nın klasik mimarisiyle inşa edilen Taşhan`ın, uzun koridorunun ardından tonoz ve kemerlerle süslü geniş avlusu, daha restorana ulaşmadan önce birden bire insanı sanki kentten uzaklaştırıyor. Restoran işte tam bu avlunun ortasında tıpkı bir kalenin gizli mahzenine iniyormuşsunuz gibi aşağıya doğru uzanan ince bir merdivenin sonunda başlıyor. İçeri girdiğinizde ise Osmanlı motifleriyle süslü koridorun sonundaki birkaç merdiven, sizi işte o eski sarnıca getiriyor. 6 büyük sütunun tamamı ve duvarları orjinal hali ile korunan sarnıç, işte şimdi romantik bir akşam için çok şık ama bir o kadar da sade bir biçimde karşınızda duruyor.Hafif fakat renkli aydınlatma, tarihi dokuyu daha bir büyülü bir hale getirmiş. Etrafta yaklaşık 30 kadar servis elemanı, yerli ve yabancı misafirlere hizmet veriyor. Yemekler ise tıpkı mekan gibi modernizm ve oryantalizmi birlikte sunuyor. Türk yemeklerinin yanında İtalyan ve İngiliz mutfağından da servis hizmeti yapılabiliyor. Menü`de ise gözünüze çarpan “Arkat böreği”, “Arkat usulü kuzu tandır”, “Arkat usulü tornedosteak”, dikkatinizi çekmeye değer yemekler.

Zenne Abdullah gösterisi
Arkat`ta romantik bir akşam yemeği gecenin ilerleyen saatlerinde eğlenceye de dönüşüyor. Saat 10.30`a kadar süren keman ve hafif batı müziği yerini bu saatten sonra oryantele ve ardından yine dans müziğine bırakıyor. Lübnanlı “Zenne Abdullah”ın sahne alışı işte eğlencenin birden başladığı an. Alışılmış dansözler yerine Zenne Abdullah`ın onlardan daha çok dikkat çeken dansı, herkesi şaşırtıyor. Arkat yetkilileri, çok beğeni toplayan Abdullah`ın bu yüzden yine Arkat`ta dans kursu da vermeye başladığını belirtiyorlar.

TAŞHAN
Taşhan, Sultan 3. Mustafa tarafından 1763 yılında Sipahi Han adı ile Laleli`de yaptırıldı. Daha sonra “Katırcılar Han” ve “ Kuruçeşme Han”, Cumhuriyet döneminde de “Taşhan” adı ile anılmaya başlandı. Bir dönem yeniçerilerin askeri kışlası olarak da kullanıldı. Taşhan, 1990`lı yılların başında Taşhan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ocak`ın kişisel çabaları ile aslına uygun olarak restore edildi. Geniş avlu içerisinde yer alan Han`da hazır giyim, deri perakende ve toptan satış mağazaların yanı sıra iki de restoran bulunuyor. Ayrıca ikram bahçesi adını verilen 200 kişi kapasiteli büyük avlunun kafeterya ortamında konuklara dinlenme ve sohbet etme imkanı sunuluyor. Adeta gizli bahçe görünümü ile Laleli`nin ticari ve hareketli ortamından uzaklaşmak steyenlerin uğrak ve dinlenme yeri haline gelen Han, aynı zamanda gece çarşısı olarak da yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

Park Yeri Var

Kredi Kartı: Visa-Master

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Kafe Bar Restoran Haberler Yemek Tarifleri Popüler Mekanlar Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT