" Fırat Engin 1+1+1+1+1 "

Etkinlik Sergi " Fırat Engin 1+1+1+1+1 "

Tarihler: 16 Şubat 2010 Salı ~ 20 Mart 2010 Cumartesi 16 Şubat 2010-20 Mart 2010

Yer: MAC ART GALLERY

Adres: Mim Kemal Öke Cad. Lal Apt No:23/3-4 Nişantaşı İstanbul

Telefon: 0212 343 85 40-41

Paylaş: TwitterFacebookGoogle+

istanbul.net.trŞub 16, 2010 ~ Mar 20, 2010

Mac Art Gallery Çağdaş Sanatın genç kuşak isimlerinden Fırat Engin sergisi ile günümüz toplumuna eleştirel bir gözle bakıyor. Sergi; Endüstriyel toplumların birey üzerinde yaratttığı etkiye, bireysellikten çıkan, “kimlik” olma özelliğini yitiren ve gittikçe aynılaşan bireylerin dejenerasyonuna göndermelerde bulunurken aynı zamanda birey kimliğinin ne derece önemli olduğunun altını çizmek istiyor...

Sergi adını, Jean Baudrillard’ın “Sessiz Yığınların Gölgesinde” adlı kitabında yer alan, “sonsuz sayıda eşdeğerli birey” formülünden yola çıkarak alıyor: “1+1+1+1+1”

Sergide yer alan işler; bu formülünde perspektifinden yola çıkarak, yapıt kurgusunda kullanılan çeşitli nesne ve malzemelerin birlikte oluşturduğu metaforik anlatımlarla, toplum-birey-kitle ilişkisine göndermelerde bulunuyor. 21. yy’da endüstriyel kalkınma, batılı devletlerde de olduğu gibi hızlı bir şekilde açığı kapatma yarışına giren gelişmekte olan toplumların da sosyo-kültürel yapılarını dejenerasyona uğratarak, ileriye dönük sosyolojik bozulmaların dip dalgalarını yaratmaktadır. Bu durum, kültürel içi boşluk ve dejenerasyon ile kendinden gittikçe uzaklaşan ve kitleleşen toplumlar haline dönüşme durumunu da beraberinde getirmektedir. Kitle bu haliyle, toplumsaldan uzak ve mesafeden yoksun prototiplerden oluşmaktadır. En temelde hedef, bireydir. Bireyin kültürel zenginlik harmanında eklektik bir postmodern karakter tipi çizmesi ve bunun içinde sunulan hazır format bir birey tipinin oluşumu; düşünen,özerk ve yaratıcı bir toplumsalın oluşmasına engel olmaktadır.Bu tür bir ortamda “Mesafe” kavramına sahip olamayan bireyler, 21.yy metropollerinde yaşanan küreselleşme ile de bir tür kültürel harmanın sunulduğu çağın çocukları haline gelmektedir. Doğru ve yanlış bilgi karmaşası içinde olduğumuz bu dönem; trajedinin ve romantizmin, iyi ile kötünün, savaş ile barışın, politika ile hayatın, ‘aşırıcılık’ gibi total rejimler ile demokrasinin iç içe geçtiği bir dönemdir. Böyle bir ortamda doğrudan bireyin önemi hayatidir: birey kendisine sunulan ile değil –kendi seçimleri ile-kendi serüvenini oluşturmalıdır.

Sergi ana hatları ile; bir tür pusula görevi görmekte ve bireyin önemine dikkat çekmektedir. Çalışmaların bütününde, merkezde yer alan ana tema; bireyi işaret etmektedir. Bu işaret bazen bir ışığın, bazen bir videodaki figürün, bazen de doğrudan izleyicinin katılımına bırakılmıştır.

FIRAT ENGİN

Firat Engin, 1982’de Ankara’da doğdu. 2000 - 2004 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde Lisans Programını tamamladı. 2004 yılında başladığı Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans eğitimini 2007’de tamamladı. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Ana Sanat Dalında Sanatta Yeterlik eğitimine başladı. 2008 – 2009 yılı eğitim döneminde Sanatta Yeterlik eğitimine Fransa’da devam etmek üzere, Fransa’nın Bourges kentinde yer alan ecole nationale d’art superieure de Bourges’a kabul edildi. Halen sanatta yeterlik öğrencisi olarak eğitimine Bourges’da devam etmektedir.

istanbul.net.trKültür EtkinlikSinemaKitapYeme İçmeAlışverişUlaşımİstanbul RehberiSarı SayfalarOtel RehberiGezi Rehberiİstanbul HaberleriKent RehberiSöyleşi RöportajKritikÜyelikHava Durumu