Osmanlı’nın Sarayının Gizli Tarifi: Buhur Suyu

Alışveriş Alışveriş Rehberi Osmanlı’nın Sarayının Gizli Tarifi: Buhur Suyu

Tarihler: 24 Temmuz 2014 Perşembe ~ 24 Eylül 2014 Çarşamba

Firma: BKG

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Tem 24, 2014 ~ Eyl 24, 2014

Yaklaşık beş asır önce Çamaşırcıbaşı Yusuf Ağa’nın hazırladığı Buhur Suyu ile Osmanlı Sarayı’na giren, Ramazan ayının on beşinci gününden sonra padişaha takdim edilen ve Hırka-i Saadet’e davet anlamı da taşıyan Osmanlı’nın ilk parfümü, şimdi BKG’nin Latis-i Harem Koleksiyonu ile Müze Mağazaları’ndaki yerini alıyor.

Kültürel mirasın yeniden keşfedilmesi amacıyla çeşitli projeler hayata geçiren BKG, Osmanlı döneminin parfümcülük alanındaki ilk örneği ‘Buhur Suyu’nu günümüze taşıyor. Yaklaşık beş asırlık bir geçmişe sahip ‘Buhur Suyu’, özgün olduğu kadar, tarihi anlam taşıyan hediye arayanlar için şık bir alternatif oluşturuyor.

Eski Mısır’dan Osmanlı Saraylarına uzanan kutsal bir miras... Buhur Suyu

İnsanoğlunun ateşi keşfi ve reçinenin yanınca diğer maddelerden daha güzel kokular yaydığının fark edilmesi ile başlayan kokulu maddelerin kullanımı; kültürel ve ticari etkileşimlerle tüm dünyaya yayıldı. Antikçağ’da tanrısallığın simgesi olan ve öncelikli kullanım alanları dini törenler ve tıbbi tedaviler olan parfüm, ticaretin gelişmesi ile geldiği İslam coğrafyasında da kendine önemli bir yer edindi.

Bir Osmanlı Geleneği: Hırka-i Saadet Törenleri

Antik çağlardan beri varlığını sürdüren ve İslam dünyasında da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri olduğu bilinen parfümcülüğün, Osmanlı saraylarına girmesi ve ilk parfümün üretimi ise 16. yy’a uzanıyor, arkasında büyük bir özen ve önemli bir geleneği barındırarak.

Tanzimat döneminden önce her yıl Topkapı Sarayı’nda Ramazan ayının on beşinci gününden sonra padişaha takdim edilen buhur suyu; saray mensuplarına, vükelaya, hareme, ulemaya da zarif billur şişeler içerisinde dağıtılıyordu. Aynı zamanda verilen kişinin Hırka-i Saadet alanına davet edilmesi anlamına gelen buhur suyu, imparatorluğun en önemli devlet törenlerinden biri olan Hırka-i Saadet ritüelinin ayrılmaz parçalarından biriydi.

BKG tarafından yeniden hayat bulan buhur suyunun hazırlanışına dair ilk belge ise Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’nde bulunan Çamaşırcıbaşı Yusuf Ağa’nın 1708 tarihli defterinde yer alıyor. Enderun’un Seferli Odası’nda imal edilen buhur suyunun; misk, sarı sandal, buhurumeryem, hasılbend, öd ağacı ve daha birçok malzemenin karışımıyla hazırlandığı da arşivlerde yer alan gizli bilgiler arasında.

Latis-i Harem Koleksiyonu: Osmanlının ilk parfümü sizlerle buluşuyor

Parfüm, mum ve oda parfümü olarak üç farklı konseptte tasarlanan Latis-i Harem Koleksiyonu, rahatlatıcı ve mistik kokusu ile bulunduğu ortama huzur getiriyor. Topkapı Sarayı’ndaki Harem Hamamı’na ait kafesin şık motifinden aldığı deseni ile Latis-i Harem serisi, özgün hediye arayanlara şık seçenekler sunuyor.

BKG’nin Latis-i Harem koleksiyonu ile günümüze taşınan Osmanlı hanedanının bu gizli tarifine BKG Müze Mağazaları’ndan ve www.bkg.com.tr adresinden sahip olabilirsiniz.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT