Asr-ı Fener; Bir Efsanenin Tarihi`

Alışveriş Alışveriş Asr-ı Fener; Bir Efsanenin Tarihi`

Tarihler: 23 Şubat 2009 Pazartesi ~ 27 Şubat 2009 Cuma

Firma: Fenerbahçe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 23, 2009 ~ Şub 27, 2009
Asr-ı Fener; Bir Efsanenin Tarihi` Gelecek nesillere bırakılacak eşsiz bir koleksiyon eser
1907 FENERBAHÇE DERNEĞİ, FENERBAHÇE`NİN 100 YILLIK TARİHİNİ `ASR-I FENER` ADLI ESERDE TOPLADI
1907 Fenerbahçe Derneği, Fenerbahçe Kulübü`nün 100. yılı anısına çok özel bir kurumsal tarih çalışmasına imza attı. Fenerbahçe`nin gelecek nesillerle bağını kuracak, Fenerbahçelilik ruhunu gelecek yüzyıllara taşıyacak, ‘Asr-ı Fener’ adını taşıyan eser; Atatürk ile kulübün çeşitli zamanlardaki ilişkilerinden Fenerbahçelilerin 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı`nda verdiği hizmetlere, Türk resim sanatındaki önemli sanatçıların bugüne dek az bilinen Fenerbahçe konulu yağlıboya çalışmalarından Fenerbahçe logo ve rozetlerinin evrimine kadar uzanan geniş içeriğiyle okuyanları eşsiz bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

1992 yılında hepsi Fenerbahçe`ye gönül vermiş ve kendi alanlarında başarılı bir grup işadamı ve yönetici öncülüğünde kurulan 1907 Fenerbahçe Derneği, Fenerbahçe Spor Kulübü`nün 100. kuruluş yıldönümü anısına Fenerbahçe`nin kurumsal tarihini anlatan `Asr-ı Fener; Bir Efsanenin Tarihi` adlı çok özel ve seçkin bir kitap projesine imza attı.

Fenerbahçe`nin Spor Kulübü`nün kurumsal tarihini anlatan, gelecek nesillere bırakılacak çok değerli bir çalışma ve eşsiz bir koleksiyon eser olan `Asr-ı Fener` 40 kişilik çalışma grubu tarafından hazırlandı. `Toplamda iki yıl süren bir çalışmayla bugüne kadar bilinmeyen veya az bilinen belgeler, fotoğraflar ve tablolarla oluşturulmuş benzersiz bir içeriğe sahip olan `Asr-ı Fener`de, Fenerbahçe`de görev yapmış sporcular, idareciler ve kulübe emeği geçmiş pek çok ismin görüşleri de kaynak olarak kullanıldı.

Fenerbahçe`nin 100 yılının tarihini anlatan, Kulübün yarınlarını emanet edeceği gelecek nesiller için değerli bir kılavuz niteliği taşıyan `Asr-ı Fener`; sadece spor değil aynı zamanda yurtseverliğin, çağdaşlaşmanın, yaşadığımız toprakların da tarihini ifade ediyor. Fenerbahçe`nin gelecek nesillerle bağını kuracak, Fenerbahçelilik ruhunu gelecek yüzyıllara taşıyacak, 30.45 kg. ağırlığında, 70X50 cm. boyutlarındaki eser, Atatürk ile kulübün çeşitli zamanlardaki ilişkilerinden Fenerbahçelilerin 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı`nda verdiği hizmetlere, Türk resim sanatındaki önemli sanatçıların bugüne dek az bilinen Fenerbahçe konulu yağlıboya çalışmalarından Fenerbahçe logo ve rozetlerinin evrimine kadar uzanan geniş içeriğiyle okuyanları eşsiz bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

40 kişilik ekip arşiv çalışması yaptı
1907 Fenerbahçe Derneği tarafından yayınlanan `Asr-ı Fener` adlı eser 40 kişilik çalışma grubunun devlet arşivleri, özel arşivler, müzeler, kütüphaneler ve yabancı arşivlerdeki yüzlerce süreli yayın ve kitabı inceleyerek, Fenerbahçe`nin tarihiyle ilgili 50 bine yakın fotoğraf, tablo ve belgeye ulaşmasıyla hazırlandı. Ayrıca 1907 Fenerbahçe Derneği bu proje kapsamında oluşturulan tüm arşivi dijital ortamda kitabın tanıtımı vesilesiyle düzenlenen gala gecesinde Fenerbahçe Spor Kulübü`ne armağan etti.

Cumhuriyet tarihiyle paralel
Fenerbahçe Spor Kulübü, Osmanlı imparatorluğu`nun son dönemlerindeki "batılılaşma" hareketinin ortasında doğan, bir ulusun bağımsızlık mücadelesi içerisinde gelişen ve genç Cumhuriyet`in çağdaşlaşma atılımlarında kendi alanında misyon üstlenmiş olan bir kulüp. Dolayısıyla Fenerbahçe`nin 100 yılının tarihi Cumhuriyet tarihi ile paralellik taşıyor ve Asr-ı Fener`in sayfaları arasında bu paralelliğin yansımalarını net bir şekilde görmek mümkün. Asr- ı Fener bu yönüyle de gelecek kuşaklar için unutulmaz bir tarihi kanıt olma niteliğini taşıyor.

Adnan Menderes: ‘Nazım’a söyleyin vatanına dönsün’
Asr-ı Fener, tarih sayfalarını aralarken pek çok tarihi önemi ve anlamı olan ilginç olayı da gözler önüne seriyor. Kitapta yer verilen ilginç olaydan biri de Nazım Hikmet`le ilgili. 1952`de bir maç için Moskova`ya giden Fenerbahçe takımının kaptanı Fikret Kırcan`la görüşen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, "Nazım`a söyleyin vatanına dönsün" diyor. Bu olay da Fenerbahçe`nin Asr-ı Fener kitabında yer alan bir başka bilinmeyen ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Asr-ı Fener’de ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında Fenerbahçe Kulübü üzerinden Anadolu`ya yapılan silah sevkiyatı da resmi belgelerle tescil ediliyor.

Sadece 2007 adet basıldı
Toplamda iki yıl süren bir çalışmayla bugüne kadar bilinmeyen veya az bilinen belgeler, fotoğraflar ve tablolarla oluşturulmuş benzersiz bir içeriğe sahip olan `Asr-ı Fener`de, Fenerbahçe`de görev yapmış sporcular, idareciler ve kulübe emeği geçmiş pek çok ismin değerli görüşleri de kaynak olarak kullanıldı. Sadece 2007 adet basılan ve tekrarı olmayacak, her biri kişiye özel numaralandırılmış olan 536 sayfalık koleksiyon değerindeki `Asr-ı Fener` içeriği ile olduğu kadar deri kaplı, el yapımı cildi; 22 ayar altın kaplamadan oluşan logo ve yazıları, sayfa çevirmek için özel logolu pamuk eldivenleri, kitaba özel tasarlanan rahlesiyle de değerli ve az bulunur bir eser niteliği taşıyor.

Eşsiz bir koleksiyon eser
İpek satenden yapılmış kutusu ile korunan, altın kaplama logolu deri cilt kapağa sahip 536 sayfalık eserin baskı ve ciltlemesi, özel koleksiyon kitapları yapımında uzman Lem-Milano firması tarafından gerçekleştirildi. 2 bine yakın çarpıcı fotoğraf ve belgenin yer aldığı Asr-ı Fener, orijinal ambalajı ve özel üretim rahlesiyle Fenerbahçe`ye gönül veren herkesin gururla saklayacağı bir eser.

Asr-ı Fener ile ilgili daha fazla bilgiye www.fenerbahcelimited.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT