Büyükelçiler Anlatıyor

Alışveriş Alışveriş Büyükelçiler Anlatıyor

Tarihler: 26 Mart 2007 Pazartesi ~ 26 Mart 2007 Pazartesi

Firma: İş Bankası Kültür Yayınları

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 26, 2007 ~ Mar 26, 2007
İŞ KÜLTÜR YAYINLARI “BÜYÜKELÇİLER ANLATIYOR” KİTABIYLA YAKIN TARİHİMİZDE KIBRIS SORUNUNA IŞIK TUTUYOR

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Türkiye’de son elli yıldır dış siyaset gündeminden hiç düşmeyen Kıbrıs sorununu, Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Gül İnanç’ın 1970-1991 arası dönemde Kıbrıs’ta görev yapmış dört büyükelçilerimizle yaptığı bir dizi mülakattan oluşan “Büyükelçiler Anlatıyor / Türk Diplomasisinde Kıbrıs (1970-1991)” kitabıyla yeniden tartışmaya açıyor.

“Kırılma 1963’te başladı, eğer 1963 olmasaydı 1974 de olmazdı… Akdeniz’de önemlidir, kan girdi mi araya birçok şey değişir.” İnal Batu

“İkinci Barış Harekâtı’nın üzerinden bir hafta on gün kadar geçmişti ki, ABD Büyükelçiliği’ni hedef alan saldırılar yapıldığı haberi geldi. Az sonra da Büyükelçi Davies’in büyükelçilik binası içinde vurularak öldürüldüğünü öğrendik.” Asaf İnhan

“Eğer Denktaş’la bu işleri konuşsanız, eminim, 22 Ocak 1977’de Makarios’la görüşme masasına oturduğu zaman, Makarios’un kendisine, ‘Ben artık bu işin sonunun gelmesi gerektiğine inanıyorum’ mesajını verdiğini söylerdi. Başpiskopos, bazı realiteler olduğunu gördü, Denktaş’la anlaşmaya vardı, ama hayatı el vermedi ve yerine Kiprianu seçildi.” Candemir Önhon

“Kıbrıslı Türklerin en başta gelen hobisi kafeste kuş beslemekmiş… Kıbrıs Türkü kendisini kafesteki kuş gibi gördüğü için, dünyası o denli daraltıldığı için, evcil hayvan olarak kafesteki kuşu uygun buluyor. Fakat 74 Harekâtı’ndan sonra birdenbire kuşlar yok oluyor, elde sadece kafesler kalıyor, uçuyor kuşlar.” Ertuğrul Kumcuoğlu

Yaklaşık elli yıldır gündemden hiç düşmeyen, ulusal siyaset panoramasının vazgeçilmez motiflerinden biri haline gelen Kıbrıs sorunu günümüzde ise Avrupa Birliği’nin de müdahalesiyle, hem iç hem de dış siyasete ilişkin yönleriyle birlikte yeniden alevlenmiş bulunuyor. Böyle bir ortamda, Kıbrıs konusundaki bilgileri gözden geçirmekte, bellekleri tazelemekte, yaşanmış süreçleri hatırlamakta ve tarihsel arka planı irdelemekte yarar var. Bu bakımdan, konuyu en içinden bilen, ama görüşlerini kamuoyuyla her zaman paylaşmayan büyükelçilerimizin deneyimleri ayrı bir önem kazanıyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Gül İnanç, 1970-1991 arası dönemde Kıbrıs’ta görev yapmış büyükelçilerimizden dördüyle, Asaf İnhan, Candemir Önhon, İnal Batu ve Ertuğrul Kumcuoğlu ile bir dizi mülakat yaptı. 1974 Harekâtı’nın öncesini ve Harekât’ı, iskân politikalarını, Türkiyeli göçmenleri, Kıbrıslı Türkleri, Türkiye’nin Kıbrıs Türk Federe Devleti ve sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişkilerini, Kıbrıs’taki liderliği ve muhalefeti, Türk-Yunan ilişkilerini, Annan Planı sürecini ve sonrasını konuştu. Ayrıca Kıbrıslı gazeteci Hasan Hastürer’in 2004-2006 arasında Kıbrıs’ta görev yapmış Aydan Karahan’la yaptığı bir mülakata da ek olarak yer verildi.

İş Bankası Kültür Yayınları diplomasi tarihi ve Türk Dışişleri Teşkilatı üzerine çalışmalarıyla bilinen Gül İnanç’ın hazırladığı bu kitabı, gerçekten ihtiyaç duyduğumuz “bellek tazeleme” işlevine katkıda bulunması umuduyla tarih severlerin beğenisine sunuyor.

Gül İnanç 1970`te Ankara`da doğdu. Yüksek öğrenimini 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde, yüksek lisans ve doktora derecelerini Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde tamamladı. ABD Diplomasisinde Türkiye (1940-1943) başlıklı doktora tezi kitap olarak yayımlandı (Büke Yayınları, 2001, İstanbul). Halen, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan İnanç`ın Türk dış politikası ve Türkiye Cumhuriyeti tarihiyle ilgili çalışmaları Toplumsal Tarih, Middle Eastern Studies ve Foreign Policy dergilerinde yayımlanmıştır.

BÜYÜKELÇİLER ANLATIYOR
Türk Diplomasisinde Kıbrıs (1970-1991)
Yazar: GÜL İNANÇ
Fiyatı: 13 ytl



istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT