IBS yaşam kalitenizi etkilemesin!

Alışveriş Alışveriş IBS yaşam kalitenizi etkilemesin!

Tarihler: 30 Ocak 2006 Pazartesi ~ 31 Ocak 2006 Salı

Firma: IBS

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 30, 2006 ~ Oca 31, 2006
IBS yaşam kalitenizi etkilemesin!

Tatil bitti, stres ile beraber IBS geri geldi!
Uzun bayram tatilinin ardından, rahatlığın ve rehavetin yerini tekrar stresli günler alıyor. Soğuk hava, çalışma koşulları, rahatlamanın hemen sonrasındaki stres; IBS’yi (Hassas Barsak Sendromu) tetikliyor. IBS, daha sonra ciddi rahatsızlıklara dönüşme (kanser, vb) gibi bir risk taşımamakla beraber, hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyor. Karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ve/veya ishal gibi şikayetlere neden olan bu sendromla başa çıkmak şart. Bu rahatsızlık ile ilgili www.IBSnedir.com sitesindeki birkaç soruya yanıt vererek ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

IBS, toplumda %10’un üzerinde görülen bir rahatsızlıklar bütünü olup her iki cinste de görülmektedir. IBS yani “Hassas Barsak Sendromu”, karın ağrısı, şişkinlik ve barsak alışkanlığı değişiklikleri ile seyreden ve sık karşılaşılan bir barsak hastalığıdır. Bu belirtilerden karın ağrısı ve şişkinlik genellikle tüm hastalarda görülürken, barsak alışkanlıkları değişiklikleri, bazı hastalarda kabızlık, bazılarında ishal olarak ortaya çıkarken, her iki şikayeti de zaman zaman yaşayan hastalar da vardır.

IBS yapısal (organik) değil fonksiyonel bir bozukluk olarak değerlendirilir. Barsakların çalışmasında bir bozukluk, dış etkenler ile tetiklenen aşırı duyarlılık vardır. IBS hastaları belirtiler nedeniyle işe/okula gidememe, sosyal yaşantılarına ara verme/erteleme, tatillerini yarıda bırakma gibi sorunları çok sık yaşarlar.

Stresten uzak durmaya çalışın
IBS’nin en önemli tetikleyicilerinden biri günlük strestir. Stres , yoğun günlük hayatın artık bir parçası haline geldiyse de küçük önlemler ile hayatımızdan uzaklaştırmamız gereken bir unsur olduğu tartışılmaz bir gerçek. Stresten uzak durmak için deneyebileceğiniz birkaç yöntem olabilir:
• Yemeklerinizi sakin ortamlarda, yavaş yavaş yiyin
• Gün içinde küçük molalar vererek rahatlayın
• Stres ile başa çıkmanızı kolaylaştıracak yöntemler kullanın: Meditasyon, yoga veya en azından sevdiğiniz bir müzik eşliğinde aktivitelerinizi gerçekleştirme gibi...
• Masaj: Mümkünse tüm vücudunuza uygulanacak bir masaj ile rahatlayabilirsiniz. Ancak IBS ile ilgili belirtiler sırasında da karnınızı dairesel hareketler ile ovarak kendi kendinize masaj yapabilirsiniz. Belirtilerin azalması stresinizi de azaltacaktır.
Kişiden kişiye değişmekle beraber, stresin yanı sıra psikolojik, fizyolojik etkilere ve beslenme şeklinden kaynaklanan nedenlere bağlı olabileceği düşünülen IBS’nin, diğer sık görülen tetikleyicileri şöyle:
• Liften yetersiz beslenme
• Belirli yiyeceklere karşı hassasiyet ( Yiyecek İntoleransı)
• Sigara
• Alkol
• Adet dönemi
• Öğün atlama ve birden aşırı yemek yeme
• Enfeksiyonlar
• Antibiyotik kullanımı ve diğer ilaçlar

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT