İş Bankası Kültür Yayınları’ndan Tarihseverlere Yepyeni Bir Anı-Belge Kitabı

Alışveriş Alışveriş İş Bankası Kültür Yayınları’ndan Tarihseverlere Yepyeni Bir Anı-Belge Kitabı

Tarihler: 15 Ocak 2007 Pazartesi ~ 15 Ocak 2007 Pazartesi

Firma: İş Bankası Kültür Yayınları

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 15, 2007 ~ Oca 15, 2007

İş Bankası Kültür Yayınları’ndan Tarihseverlere Yepyeni Bir Anı-Belge Kitabı

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları “Selanik’teki Ev” adlı eserle yakın tarihimizin bilinmeyen yönlerine ışık tutmayı sürdürüyor.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın anı ve belgelerden oluşan yeni kitabı “Selanik’teki Evi”, Atatürk’ün doğduğu evin müze haline getirilmesinin hikayesini anlatırken tarih sever okuru yakın geçmişimize doğru keyifli bir yolculuğa davet ediyor.

Selanik Belediye Meclisi, aldığı bir kararla, Mustafa Kemal’in doğduğu pembe boyalı evi ona hediye eder. Yılların yükünü taşıyan evin tamiri için hazırlıklar başlar; ancak araya giren İkinci Dünya Savaşı planları aksatır.

1953’te Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Atatürk’ün 15. ölüm yıldönümünde evin müze olarak açılması için harekete geçer. Görev, İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Enver Ziya Karal ve eşi Tarih Öğretmeni Fatma Karal’a verilir.

İstanbul’da ve Selanik’te evi bilen komşular bulunur; evin Atatürk’ün oturduğu dönemdeki döşenişi tüm ayrıntılarıyla kayıtlara geçer. Döşemelikler Hereke’de dokutulur; peşkirinden kap kacağa, tüylü battaniyeden kilime her tür eşya için müzeler ve antikacılar seferber olur.

Selanik’teki Ev zamana karşı süren hummalı bir faaliyetle müzeye dönüştürülürken Karallar yalnız değildir: Ressam (ve güvenlik görevlisi) genç Rahmi Pehlivanlı, Terzi Despina, Atatürk’ün hemşehrileri, Anadolulu Mübadiller, konsolosluk görevlileri...

İş Bankası Kültür Yayınları, Atatürk’ün doğumunun 125. yılında, Karalların kızı tarih profesörü Seçil Karal Akgün’ün kaleminden Selanik’teki Ev’in müzeye dönüştürülmesinin renkli hikâyesini, babasının bıraktığı raporlar ve belgeler eşliğinde, okurların beğenisine sunuyor...

SELANİK’TEKİ EV
Seçil Karal Akgün
ANI/BELGE
317 Sayfa
KDV dahil fiyatı: 13 YTL
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT