Mevlevi Sesler

Tarihler: 28 Ocak 2008 Pazartesi ~ 02 Şubat 2008 Cumartesi

Firma: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 28, 2008 ~ Şub 2, 2008
Mevlevi Sesler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. “2007 Mevlana Yılı” sona ererken Mevlevi Musikisi Üstadı İsmail Dede Efendi’nin sekiz Mevlevi Ayini Şerifini bir albümde topladı. “Mevlevi Sesler” adını taşıyan ve sekiz CD’den oluşan bu albümle; İsmail Dede Efendi’ye ait 8 Mevlevi Ayini Şerifi ilk kez bir arada yayınlanmış oldu.

“Mevlevilik Konya’da doğmuş ancak İstanbul’da hayat bulmuştur” diyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın himayelerinde tüm yıl aralıksız devam eden “2007 Mevlana Etkinlikleri”, 17 Aralık’ta gerçekleşen Şeb-i Arus töreniyle sona erdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıl sona ermeden hazine niteliğinde bir albümle “Mevlana Yılı”na bir kez daha damgasını vuruyor. İBB Kültür AŞ. tarafından yayınlanan “Mevlevi Sesler” isimli albümde İsmail Dede Efendiye ait sekiz Mevlevi Ayini Şerifi yer alıyor.

Ferahfeza, Hüzzam, Neva, Saba Buselik, Şevk-ü Tarab, Saba ve Bestenigar Ayini Şerifleri, İsmail Dede Efendi’nin eserlerini yorumlamasıyla tanınan Mehmet Akça tarafından seslendirildi. Bu yedi Mevlevi Ayini Şerif’inin bir diğer özelliği ilk kez solo olarak seslendirilmiş olmaları. Mehmet Akça ayinlerin solo olarak icra edilmesinin daha iyi anlaşılmaları için bir fırsat olduğunu, koro ile icra edilen ayinlerin dinleyiciyi yakalayamadığını belirtiyor. Albümde aynı zamanda Dede Efendi’nin enstrümantal bir bestesi de yer alıyor.

Hz. Mevlana’nın vefatının 734. yılında, kültür dünyamıza yeniden ve ilk kez tek albümle kazandırılan bu eser; İstanbul Kitapçısı’ndan ve www.istanbulkitapcisi.com adresinden temin edilebilir.
İsmail Dede Efendi hakkında:1778 yılında doğan İsmail Dede Efendi Yenikapı Mevlevihanesi Şeyhi Ali Nutki Dede’den ders almış, Abdülbaki Nasır Dede ile meşk etmiş ve çilesini tamamladıktan sonra Mevlevi Dedesi ünvanını almıştır.
Mehmet Akça hakkında: İsmail Dede Efendi’nin eserlerini yorumlamasıyla tanınan Mehmet Akça, 1967 yılında Bilecik’te doğdu. Müziğe 6 yaşında dedesi Kemani Ahmet Akça ile başladı. 1984-1988 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Türk Müziği eğitimi aldı. Akça 1994 yılından itibaren Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda hizmet verdi. Burada da koronun konserlerinde solist olarak sahne aldı. Bu dönemde beste çalışmalarına başladı. Sanatçının bestelenmiş 30 eseri bulunmaktadır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT