Türkiye`de Çocukların 3`te 1`i Kahvaltı Yapmıyor

Alışveriş Alışveriş Türkiye`de Çocukların 3`te 1`i Kahvaltı Yapmıyor

Tarihler: 25 Mayıs 2009 Pazartesi ~ 05 Haziran 2009 Cuma

Firma: Nestlé

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 25, 2009 ~ Haz 5, 2009
TÜRKİYE’DE ÇOCUKLARIN 3’TE 1’İ KAHVALTI YAPMIYOR
Uykuda yavaşlayan insan metabolizmasının tekrar hızlandırılması, gün boyu gereksinim duyulacak enerjinin sağlanması, dikkat ve odaklanma gibi zihinsel faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi ve vitamin mineral alımının sağlanması için en önemli adım sağlıklı bir kahvaltı. Buna rağmen en çok atlanılan öğünlerden biri olan kahvaltı konusunda alışkanlığımız düzenli değil. Türkiye’de çocukların 3’te 1’i düzenli kahvaltı yapmıyor.
Çocukların metabolizmasının hızlandırılmasında tam tahılların da eklendiği bir kahvaltının önem taşıdığını söyleyen Richards, uyku sonrası yavaşlamış metabolizmanın iyi bir kahvaltı ile hızlandırılabileceğini ve gün boyu enerji ihtiyacının sağlanmasında anahtar rol üstlendiğini ifade etti. Richards, kahvaltıda tam tahıl tüketiminin de ideal bir kahvaltı için gerekli olduğunu vurguladı. Kahvaltılık gevrek tüketen çocukların aynı zamanda düzenli kahvaltı yapma eğiliminde olduğunu belirten Richards, çocuklarda kahvaltı yapmama sebeplerinin zaman darlığı ve çocuklara keyif verecek seçeneklerin yokluğu olarak ortaya çıktığını ifade ediyor.

“ TAM TAHILLI KAHVALTILIK GEVREKLER UZUN SÜRELİ ENERJİ KAYNAĞI”
Richards, Türkiye’de çocukların mikrobesin alımındaki yetersizlikler nedeniyle anemi, D vitamini, B12 vitamini, folik asit ve kalsiyum eksikliği ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye’de okul çağındaki çocukların yüzde 30’u demir eksikliği anemisi yaşıyor.
Richards: “ABD, İngiltere, Fransa ve Avustralya’da çocuklar ile yapılan pek çok çalışma gösteriyor ki, süt ile tüketilen zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrek tüketen çocuklar demir, kalsiyum, magnezyum, B vitamini gibi önemli besin öğelerinin günlük alınması gereken miktarlarını karşılamaya daha yatkın oluyor. Tam tahıllı kahvaltılık gevrek tüketimi besin değerinin yanı sıra çocukların günlük faaliyetleri için gün boyunca zengin bir enerji kaynağı oluşturuyor” dedi.
2007 yılında Yunanistan’da yapılan araştırmalar göre, 12-17 yaş arası 2008 çocuk ile yapılan araştırmada günlük kahvaltılık gevrek tüketimi hem erkek hem kız çocuklarda yaş ve aktivite düzeylerinden bağımsız olarak daha düşük beden kitle indeksi ve %33 oranında daha az fazla kilolu olma riskiyle ilişkilendirilmiştir.

“KAHVALTIDA TAM TAHIL ABURCUBUR TÜKETİMİNİ AZALTIYOR”
Richards, yapılan araştırmalara göre tam tahıl tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha düşük vücut kitle indeksine sahip olduğunu, daha az yağ daha fazla lif tükettiklerinin ortaya çıktığını belirtti. Aynı zamanda düzenli tam tahıl tüketenlerin daha düzenli kahvaltı eden kişiler olduğunu ve gün boyunca abur-cubur yemeği azalttıklarını söyleyen Richards, tam tahıldan zengin kahvaltı sayesinde hem yetişkinlerde hem de çocuklarda etkili kilo kontrolü sağlanabileceğini belirtti.

“SAĞLIKLI KİLO KONTROLÜ İÇİN TAM TAHILLI KAHVALTI”
Richards, Tam Tahıl yönünden zengin bir beslenmenin daha düşük beden kitle indeksi, daha düşük bel çevresi ve azalan aşırı kilo riski ile ilişkisine dair güçlü kanıtlar bulunduğunu belirtti ve birçok araştırmadan örnekler verdi.
İngiliz Beslenme Vakfı’nın yayınladığı araştırmaya göre Kahvaltılık Gevrek tüketimi ile fazla kilolu olma riskinde azalma, daha düşük beden kitle indeksi arasındaki ilişki tutarlı kanıtlarla ispatlanmıştır. 2009 yılında European Clinical Journal’da yayınlanan araştırma ise göre beslenmeye eklenen her 1 gram tahıl aşırı kilo alma riskini erkeklerde %10, kadınlarda %4 oranında azalttığını gösteriyor.
Richards, Cambridge Üniversitesi tarafından yayınlanan araştırmadan yaptığı alıntıda İngiltere, Amerika, İran, Norveç, İsveç ve Finlandiya’dan toplanmış veriler ışığında tam tahıl tüketenlerde daha az merkezi yağlanma ve daha düşük bel/kalça oranı görüldüğünü belirtti.

“GÜNDE 30 GR. TAM TAHILLI KAHVALTILIK GEVREK SAĞLIK KAYNAĞI”
Richards, günde üç porsiyon tam tahıllı gevreklerden yiyen kişilerin ise yüzde 21-27 arasında daha az olasılıkla diyabete yakalandıkları belirtiliyor. Yüksek lif içeriği nedeniyle kolesterol ve kilo kontrolünde etkili olan tam tahıl tüketenler kalp-damar hastalıklarına da daha az yakalanıyor.
Günde 30 gr. tam tahıllı kahvaltılık gevrek tüketenlerin tam tahılın sağlık üzerindeki tüm faydalarından yararlanabileceğini belirten Richards, 7-77’ye her yaştan birey için kritik olan tam tahıl tüketiminin hala yeterli düzeye gelmediğini vurguluyor. Tam tahıllı kahvaltılık gevreklerin günlük ihtiyacı karşılamak açısından, düşük şeker oranı, vitamin, mineral ve liften zengin içeriği, yağ oranının azlığı ve tok tutma özelliği nedeniyle en iyi alternatiflerden olduğunu söylüyor.



istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT