Cennetten Kovuldum Hiç Utanmıyorum

Etkinlik Tiyatro Cennetten Kovuldum Hiç Utanmıyorum

Tarihler: 11 Aralık 2022 Pazar ~ 11 Aralık 2022 Pazar 20:30

Yer: Koma Sahnesi

Ücret: Tam 157.00 TL Öğrenci 107.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Hasanpaşa Mah. Derici Zeynel Sokak No: 15/A Kadıköy İstanbul

Web: http://komasahnesi.com/

Paylaş: TwitterFacebookGoogle+

istanbul.net.trAra 11, 2022 ~ Ara 11, 2022

"Günümüzün en büyük insanlık problemi olan kadına yönelik hem psikolojik hem de fiziksel şiddeti eleştirdiğimiz, “din” ve “toplum baskısı” üzerinden yaptığımız, bunu da açarsak, yapmaya çalıştığımız kendi yaşadığımız ülkede çoğunluğun müslüman olduğu ve bu dinin getirdiği ahlaki normlarla yönetildiği, karakter oluşumunda, yaşama biçiminde büyük rol oynadığı için, herhangi bir kadın üzerinden değil de, herkesin bildiği, ve annemiz olarak nitelendirdiği kadın “Hz.Havva” ve inanışa göre cennetten kaçan ilk kadın olarak bilinen “Lilith” üzerinden yapmaya karar kıldık. Daha çok gerçek bir yerden ve bilinçlerinde bildikleri isimler üzerinden kalıcı olması amacıyla seçtiğimiz bu iki kadının kaçış hikayesidir bu oyun. Absürt ve kara mizah üzerinde çalışıldı. Sahne sahne kadınların değişimini kaçışını ve dünyaya açılan kapıyı bilinmezlikte, bir “çöl” de arayışını izliyoruz. Birbirine zıt iki kadının, birinin cennetten birinin ise cehennemden kaçışını ve “araf” ta buluşmasını görüyoruz. Sahne sahne yer yer dertleşip yer yer adem’i birbirinden kıskanıp, yer yer topluma eleştiri yapan ve çöl de sürekli yürüme ve kaçma halinde oldukları için yorulan iki kadının katharsis’idir bu. Tanrıyla konuşma provaları yapıp, dünyaya gidebilirseler yapacaklarından bahsettikleri, “birey” olma arzularıyla çatışan çaresizlik hissiyle sıkıştıklarını görürüz. Dünyanın sandıkları gibi olmadığını gördüklerinde son sahnede, dünyaya kaçmaktan vazgeçerler. Ve temsili olarak araf’ta boşlukta sıkışmış olarak belirsiz ve akıllarda merak uyandıracak bir biçimde oyunun bitişini görürüz.

Newton derki ; akla ve mekanizmanın matematiğine uygun işlemeyen şeyler, ikincil , yeterli olmayan ve öteki olarak tanımlanır. Erkek liberallere göre kadın, bu ikinci gruba girmektedir. Peki ne zamandan beri ? Bu sorunun derinlemesine inmek için zamanı geriye sardık. Ve kendimizi çölde Lilith ve Havva'ın yanında bulduk.

Lilith ve Havva çölde karşılaştıkları ilk andan itibaren bir daha asla yalnız yürümeyeceklerini biliyorlardı. Şimdi onlara gereken tek şey zaman ve birlikte el ele güçlenmekti.

"Havva olarak. Ademsiz. Cennetsiz. Gözetmesiz. Yargısız. Sadece kadın olarak. Sadece insan olarak."
Kendisiyle ilgili gerçeği çok geçte olsa öğrenen Havva, yaratılış amacının sadece bir erkeğe "hayat arkadaşı" olmasını kaldıramaz ve kendini arafın sıcak kumlarına atar. Aynı anda patriyarkaya ilk taşı atan Lilith ise cehennemden arafa doğru bir yolculuğa çıkar. Arafta buluşan iki kadın o andan sonra birlikte güçleneceklerdir. Bu hikaye sadece Lilith ve Havva'nın değil, bizim , bütün kadınların kaçış hikayesidir.

Çölde buluşmak üzere.

ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEĞİZ. "

Yazan - Oynayan - Yöneten : Nilüfer Karakoç, Rengin Kar.
Asistan : Emira Saruhanoğulları
Afiş Tasarım: Tuğçe Özateş
Tür: Absürt
Süre: 70 Dakika

istanbul.net.trKültür EtkinlikSinemaKitapYeme İçmeAlışverişUlaşımİstanbul RehberiSarı SayfalarOtel RehberiGezi Rehberiİstanbul HaberleriKent RehberiSöyleşi RöportajKritikÜyelikHava Durumu