Deli Şair - Ömer Seyfettin

Etkinlik Tiyatro Deli Şair - Ömer Seyfettin

Tarihler: 06 Kasım 2020 Cuma ~ 06 Kasım 2020 Cuma 06 Kasım 2020 19:00

Biletix: Bilet Al

Yer: Barış Manço Kültür Merkezi

Ücret: 1. Kategori - 45.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Caferağa Mahallesi, Moda Caddesi, Nail Bey Sokak (Caferağa Spor Salonu Yanı) Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 418 16 46

Web: http://bmkm.kadikoy.bel.tr

Paylaş: TwitterFacebookGoogle+

istanbul.net.trKas 6, 2020 ~ Kas 6, 2020
Deli Şair - Ömer Seyfettin oyunu, Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde sizlerle.

Teatro Rudius ölümünün 100. yılında Türk Dili'nin sembolü büyük hikayeci Ömer Seyfettin anısına Deli Şair oyunu ile perdesini tekrar açıyor. 2019 yılında Akın Kaplan ve Kosta Kortidis tarafından kurulan tiyatro, ilk oyunu olan Bandırma Vapuru ile Milli Mücadelemiz ve akabinde Cumhuriyet ile taçlanacak süreci anlatan, Türkiye'nin dünya çapındaki Tiyatro Adamı Kosta Kortidis imzalı bir başyapıt ile seyirciyi selamlamıştı. Şimdi de yine Kosta Kortidis'in usta kalemi ve rejisi ile Deli Şair eserini seyirci ile buluşturuyor.  

Usta yönetmen Kosta Kortidis'e reji ekibinde Emre Buldum ve Bahadır Aygen yardımcı oluyor. Sinan Çelik'i Ömer Seyfettin, Okan Duman'ı Ali Canip Yöntem, Akın Kaplan'ı Hekim Simon, Aslı Çelebi'yi Calibe Seyfettin olarak izleyeceğimiz eserde; Kosta Kortidis Cenap Şahabettin olarak karşımıza çıkacak. Psikolojik bir gerilime dayalı, derin ve yoğun bir çarpıcılıkta sahnelenen eser aynı zamanda her zaman olduğu gibi gülümsetip, düşündürmeyi de ihmâl etmiyor.

Ömer Seyfettin, 6 Mart 1920'de evinin çok yakınında bulunan Haydarpaşa Hastanesi’nde hayatını kaybetti! Hastalığı iyice ilerlemiş olduğundan kendisi 4 Mart’tan beri ağır koma halinde burada tedavi görüyordu. Ölümünden sonra kendisine diabetis, halk arasında bilinen adıyla şeker teşhisi konuldu. Üzerinde kimliğini belirtecek bir vesika yoktu! Naaşına kimsesizler muamelesi yapıldı. Araştırmalarda kullanılması için Üniversite’ye bağışlandı! Ali Canip Bey pazartesi günü eve geldiğinde Ömer’i bulamadı! Her yeri aradı ama netice alamadı! Üniversite’de kadavra olarak kullanılan Ömer Seyfettin’i bedeninin fotoğrafı birkaç hafta sonra gazetede yayınlanınca Ali Canip başta olmak üzere Türkçü gençler fotoğrafı tanıyarak hastaneyi bastı… bu sırada Ömer Seyfettin’in bedeni çoktan parçalanmış, iç organları çıkartılmış ve başı kesilmişti… Naaş’ından geriye kalanlar yakınlarına teslim edildi…  Kuşdili Mahmut Baba Türbesi’ne defnedildi! Cenazesine eski eşi Calibe hanım katılmadı! Bir sohbetlerinde Ömer Seyfettin, Ali Canip Bey’e “bir gün mezarımın üzerinden yol geçirirlerse şaşırmam” demişti… Ağustos 1939’da mezarı yol geçecek gerekçesiyle yerinde söküldü! 23 Ağustos 1939’da Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi! Ömer Bey İngiliz İşgali’ni, Meclis’in kuruluşunu ve Kurtuluş Zaferi’ni göremedi! Ama söylediği her şey sırasıyla gerçekleşti… Ömer Seyfettin “Deli Şair” lakabına karşın Türk Hikayeciliği’nin kurucusu ve en büyük edebiyatçılarından biri olarak kabul edilmektedir! Bugün ulusal düzeyde hala en çok okunan Türk Edebiyatçısıdır!

"Bir kere mi yaşanır insan hayatının bir günü? Aynı günü bir daha, bir daha yaşamak imkanı var mıdır, hayalimizde de olsa? Belki bir sanrı. Belki de bir rüya. Ömer Seyfettin'in bu dünyadaki son günü. Ölümünden önceki gün. 5 Mart 1920. Bir kere yaşıyor o günü. Bir daha. Belki bir defa daha. Korku, sancı, ateş, öfke, hayal, özlem, aşk, vatan sevgisi, şiir, dil sevdası, dostluk. Hepsi birbirinin içinde. Nesillerin öyküleriyle büyüdüğü adamın bu dünyadaki son gününün hikayesi bu. Bir Deli Şair'in. Ömer Seyfettin'in. Ölümünden önceki o hayal ile gerçek günün hikayesi.”

Tiyatro Grubu: Teatro Rudius
Oyun Adı: Deli Şair – Ömer Seyfettin
Yazan ve Yöneten: Kosta Kortidis
Özgün Müzik: Altuğ Akınsel
Dekor: Batuhan Bozcaada
Kostüm: Fadim Üçbaş
Görsel Tasarım/Fotoğraf: Barış Çantay
Perde Sayısı: 2 perde
Süre: 80 dakika

Oyuncular:

Akın Kaplan 
Aslı Çelebi 
Kosta Kortidis 
Okan Şevket Duman 
Sinan Çelik ve sesi ile Gülay Oktar

- Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği Covid19 önlemleri gereğince 65 yaş üstü sanatseverlerimiz saat 20:00 ve sonrasinda başlayacak olan etkinliklerimize katilim gösteremeyecektir.- Etkinlik girişinde bilet kontrolü yapılacaktır, biletinizi telefondan göstermeniz gerekmektedir.- Katılımcılar/izleyiciler COVID-19 kapsamında alınan kurallara uymalıdır. - Katılımcılar/izleyiciler alana girerken muhakkak maske takmalı ve etkinlik süresince maskelerini çıkarmamalıdır. Maske takma konusunda gereken hassasiyeti göstermeyenler uyarılmalıdır. Maske takmamakta ısrar edenler etkinlik alanı dışına çıkartılacaktır.- Sosyal mesefa kurallarına uygun şekilde hazırlanan oturma düzeni ile etkinlik gerçekleşecektir.

istanbul.net.trKültür EtkinlikSinemaKitapYeme İçmeAlışverişUlaşımİstanbul RehberiSarı SayfalarOtel RehberiGezi Rehberiİstanbul HaberleriKent RehberiSöyleşi RöportajKritikÜyelikHava Durumu